Dette gjør du feil når du vasker opp

Derfor blir ikke oppvasken ren

Noen av disse feilene gjør du garantert når det gjelder oppvasken.

RETT OG GALT: Det går faktisk an å gjøre feil når man vasker opp.
RETT OG GALT: Det går faktisk an å gjøre feil når man vasker opp. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

En kjøkkenjobb de aller fleste av oss har erfaring med er oppvasken. For selv om svært mange hjem i dag har oppvaskmaskin, er det fortsatt slik at mange av oss også vasker en del av oppvasken for hånd i oppvaskkummen.

Men selv om å ta oppvasken høres ut som en såpass enkel jobb, så er det faktisk ikke slik. Ifølge helsenettstedet Prevention er det nemlig svært mange av oss gjør såpass alvorlige feil når vi tar oppvasken at verken kopper eller panner kan kalles for rene når vi eller oppvaskmaskinen er ferdige med dem.

Her er nemlig de vanligste feilene vi gjør når oppvasken skal tas:

1. Du vasker i skitten oppvaskmaskin

Det er lett å tenke at oppvaskmaskinen tar seg av saken med å få kopper og fat rene og pene, men hva skjer om du vasker i en skitten oppvaskmaskin? Ifølge Prevention er det nemlig et fåtall av oss som husker på å jevnlig sørge for at oppvaskmaskinen gjøres ren.

Nettstedet anbefaler å kjøre en vask med tom maskin av og til for å holde maskinen ren. Ha gjerne litt eddik i pulverholderen, da dette også vil ha en antibakteriell effekt på innsiden av oppvaskmaskinen din.

Malin Skaar ved Lilleborg Forbrukerservice anbefaler å bruke et maskinrensemiddel med jevne mellomrom.

- Maskinrens fjerner kalkavleiringer og fett som bygger seg opp inne i oppvaskmaskinen, forklarer Skaar til Bonytt.no.

- Hvor ofte man må kjøre en rens på maskinen avhenger av husstanden. Bruker man oppvaskmaskinen hyppig sier det seg jo nesten selv at man også må sørge for å rense maskinen oftere.

Produktkonsulent Tommy Christoffersen hos Miele er også enig i at det er viktig å rengjøre oppvaskmaskinen med jevne mellomrom.

- Fokus bør være på generelt vedlikehold av oppvaskmaskinen din, forklarer Christoffersen til Bonytt.no.

- Maskinen vil fikse en del selv i form av å fjerne mat og matrester. Men det er også viktig å huske på riktig dosering av såpe, og å vaske ved høyere temperatur, 75 grader, en gang i blant. Bruker man Automatikkprogram vil oppvaskmaskinen tilpasse temperatur og vasketid etter hvor skittent oppvasken er.

2. Du tømmer ikke silen

For mye avfall og matrester i silen inne i maskinen vil naturlig nok kunne føre til at vanngjennomstrømningen i oppvaskmaskinen din ikke er så god som den burde være.

- Å glemme å rengjøre silen jevnlig vil føre til at oppvasken din ikke blir ren etter en runde i maskinen, forklarer Skaar.

- Silen befinner seg under spylearmen i bunnen av oppvaskmaskinen din, og bør tømmes og renses jevnlig.

Christoffersen bekrefter dette.

- Fremmedlegemer som sitter fast i silen må fjernes regelmessig. Søl på dørpakningen og dørkarmen gir grobunn for bakterier og sopp, og bør fjernes med klut.

3. Du skyller ikke av oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen

Å ta minste motstands vei og stable oppvasken i maskinen full av saus og matrester er ikke det smarteste du gjør om vi skal tro på ekspertene.

- Du unngår mye gris inne i maskinen om du husker på å rense av fat og skåler før du vasker dem i oppvaskmaskinen, bekrefter Skaar.

- Og dette blir enda viktigere å huske på om oppvasken din står inne i maskinen en stund før maskinen kjøres i gang. Enkelte matrester tørker raskt og blir svært harde på tallerkenen.

Christoffersen poengterer at ikke alle oppvaskmaskiner krever at fat og annet skylles før lasting.

- Noen maskiner gjør en bedre jobb hvis de har noe å fjerne.

4. Du stabler for mye i maskinen

Her gjør mange av oss store feil ifølge Prevention.

- En overfylt maskin vasker garantert ikke like rent som en maskin som er fylt slik den burde være, forklarer nettstedet.

- Ved å overfylle oppvaskmaskinen kommer verken vann eller varme til like godt som det burde, og dermed ender du opp med oppvask som ikke er så ren som den burde være.

Nettstedet foreslår å vaske større gjenstander for hånd.

- På den måten unngår du å fylle opp maskinen med få, men store ting, og du risikerer ikke at andre ting blokkeres av de store gjenstandene.

Skaar bekrefter at plassering av gjenstander også har betydning for vasken.

- Plasser store fat bak i maskinen og mindre fat nær midten, så vannspruten fra spylearmen ikke blokkeres.

5. Oppvaskbørsten eller svampen din har sett bedre dager

En skitten svamp eller oppvaskbørste er den perfekte grobunn for bakterier. Men hvor mange av oss glemmer vel ikke å rengjøre denne regelmessig?

- En skitten børste vil gjøre oppvasken din skitten under vask, forklarer nettstedet.

- Løsningen er rengjøre både børster og svamp etter hver vask med et antibakterielt oppvaskmiddel, vri dem godt og la dem tørke fullstendig før du setter dem tilbake i holderen.

Et annet godt råd er å kjøre svampene i mikrobølgeovnen i 30 sekunder.

6. Du vasker feil gjenstander i oppvaskmaskinen

Selv om det er fristende - og lettvint - å stable all skitten oppvask inn i oppvaskmaskinen og trykke på knappen, er det dessverre slik at ikke alle ting bør vasken i maskin.

- Fat og gjenstander laget av keramikk eller tre kan få sprekker når det vaskes på den høye temperaturen som oppstår inne i oppvaskmaskinen, forklarer Prevention.

Enkelte plastartikler med innhold av stoffet bisfenol A, som har vist seg å ha en hormonforstyrrende effekt, kan brytes ned ved høy varme, og bør også vaskes for hånd og ikke i oppvaskmaskin.

- Og i disse sprekkene kan det etter hvert vokse frem bakterier.

Eksperter hos Beha Elektro i Porsgrunn bekrefter dette ovenfor Bonytt.no.

- Unngå å vaske treartikler, gjenstander av porselen, bestikk med gummiskaft og stålbestikk som ikke er rustfritt i maskinen.

7. Kjøkkenvasken din er skitten

Her er du i godt selskap om du tenker at vasken, hvor det mange ganger om dagen tappes vann, er ren nok i massevis. I virkeligheten er det dessverre slik at kjøkkenvasken din kan være hjem til enda flere bakterier enn det du finner på toalettsetet på en offentlig toalett. Ifølge interiørnettstedet Apartment Therapy kan både kummen og utløpet i vasken din kan være full av bakterier og skitt som er usynlig for det blotte øye, men som likevel ligger på lur.

Løsningen Prevention foreslår er å spraye vasken med destillert eddik hver kveld.

- Ikke glem kran og armatur, forklarer nettstedet.

- Disse er ofte de verste når det kommer til bakterier.

Charlotte Sagvik hos CityMaid i Oslo foreslå å satse på daglig rengjøring over skippertak når det kommer til vasken.

- Det er viktig å fjerne avfall og matrester fra utløp og sluk daglig, har Sagvik tidligere uttalt til Bonytt.no.

- Blir dette liggende i sluket, tar det nemlig ikke lang tid før bakterier begynner å formere og kose seg.

8. Du tror at du sparer miljøet ved å vaske for hånd

Om du tenker at å la være å sette på oppvaskmaskinen er gull verdt for miljøet, så tar du kanskje feil. Spesielt om du da i kompensasjon vasker all oppvasken for hånd.

- Å håndvaske kopper og fat bruker ofte så mye som seks ganger mer vann enn en moderne og effektiv oppvaskmaskin, forklarer Prevention.

- Så husk i alle fall å skru av vannet mens du vasker om du skulle bestemme deg for å gjøre dette for hånd.

Les også:

Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Rengjøringstips for latsabber

GJØR DET RIKTIG: Feil fremgangsmåte kan gjøre at oppvasken er like skitten etter vask som før.
GJØR DET RIKTIG: Feil fremgangsmåte kan gjøre at oppvasken er like skitten etter vask som før. Foto: FOTO: Colourbox

Her finner du de lekreste interiørbildene

Slik vasker du dusjkabinettet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen