Hagetips for nybegynnere

De beste hagetipsene

Gjødsel er et viktig hagetips for nybegynnere.

NYBEGYNNER I HAGEN: Det er ikke vanskelig å få det til å gro i hagen. Det handler blant annet om å holde bedene fri for ugress og gjødsle jevnt.
NYBEGYNNER I HAGEN: Det er ikke vanskelig å få det til å gro i hagen. Det handler blant annet om å holde bedene fri for ugress og gjødsle jevnt. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
Drømmen om grønne fingre.
Drømmen om grønne fingre. Foto: Foto: Colourbox

Hvem trenger ikke gode hagetips?

Både amatøren og eksperten kan trenge hagetips når tiden har kommet til å hente frem sine grønne fingre og begynne å luke, plante og gjødsle.

Utfordringen oppstår naturligvis dersom man ikke har gjort dette før, eller har hatt varierende suksess med tidligere fremstøt i hagen.

Vi har snakket med to eksperter på området, og begge er samstemte i at det er gjødsling som kanskje er den viktigste suksessfaktoren.

- Det er viktig å gjødsle ofte, men lite, sier daglig leder Jo Amundsen ved Lørenskog hagesenter til klikk.no.

Redskap man trenger

Når det gjelder hageredskap for en nybegynner, er rådet til redaktør Tommy Tønsberg, fra Det norske hageselskap og redaktør av Norsk Hagetidend, at man skaffer seg en god spade og en god rive.

- Har du i tillegg en god beskjæringssaks er du godt rustet.

Med hensyn på vekstmidler, mener han at det ikke noe spesielt man bør ha.

- Men husk god jord, og gjødsel, det trives alle planter med.

Rufse opp i bedene

I tillegg til å gjødsle plenen, ville Tønsberg starte opp med å rufse opp bedene, som han kaller det.

- Jeg ville ha fjernet løv og klippet stauder, dersom det finnes det i bedet. Men være forsiktig så du ikke skader blomsterløker som måtte ligge i jorden.

Vent med klipping av busker

Dersom man har overtatt en hage som følge av boligkjøp, er Tønsbergs råd at man venter en sesong med å kutte eventuelle busker .

- De kan godt beskjæres litt, men det beste er å vente ett år for å se hva man har overtatt. Prydbusker skal for eksempel helst klippes etter blomstring, som er om sommeren.

STEMORSBLOMST: Dette er en blomst som ifølge fagfolk er enkel å få til å trives for en nybegynner.
STEMORSBLOMST: Dette er en blomst som ifølge fagfolk er enkel å få til å trives for en nybegynner. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Hagetips nr 1: Sikre vekster

Har man ikke holdt på i en hage tidligere, vil man gjerne starte med noe enkelt, noe som ikke krever store kunnskaper for å få til.

Stauder er en slik vekst. Den krever ikke mye, men kommer igjen år etter år.

- De har imidlertid begrenset blomstringstid, derfor skal man velge flere ulike varianter, og som har ulik blomstringstid, utdyper Tønsberg.

Og når man skal velge seg ut en staude, er det ifølge NRKs Grønn Glede viktig at man finner en plante som passer inn i hagen og de vekstforholdene som er der.

Andre vekster Tønsberg mener vil være enkle å få til for en nybegynner, og som kan plantes ut nå om våren, er Stemorsblomtser, ferdigdrevne løkvekster og vårlyng.

Han holder også en knapp på Syrinen, som er en prydbusk med lange tradisjoner og som bare trenger litt beskjæring og gjødsling.

Hagetips nr 2: Rikelig med plantejord

Ifølge Tønsberg er det mange som gjør den feil at de bruker for mye penger på planter og tenker for lite på den jorden de skal stå i.

- Bruk heller litt ekstra penger på en god og næringsrik jord.

Hagetips nr 3: Klimasoner

STAUDER: Bildet viser en hestemynte, som er en staude. Dette er en takknemlig blomst som kommer igjen år etter år og som ikke krever mye.
STAUDER: Bildet viser en hestemynte, som er en staude. Dette er en takknemlig blomst som kommer igjen år etter år og som ikke krever mye. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Når man kjøper planter, skal man se på hvilken klimasone de er beregnet for.

Man skal passe på å kjøpe en vekst med minimum samme klimasonetall som man bor i.

Bor man for eksempel i klimasone 3, kan man kjøpe vekster for klimasone 3 eller høyere.

Hagetips nr 4: Mose

Mose er både noe nybegynnere og mer erfarne hageeiere sliter med.

Rådet fra Tommy Tønsberg er å stelle plenen og ikke klippe den for kort.

Brune flekker på plenen

Noe annet som kan ramme en plen er brune flekker, og selv en proff kan få ødelagt områder av plenen.

Tommy Tønsbergs råd er å rake litt forsiktig på den brune flekken, så strø på litt jord og til slutt så.

Hagetips nr 5: Ugress

Har man enten overtatt en gammel hage med blomsterbed eller bare bestemte seg for at villniset rundt husveggen skal bort, er det ifølge Jo Amundsen viktig at man fjerner alt ugresset i bedene før man begynner å plante.

Og det holder ikke bare å rive opp den øverste delen av dem. Såkalt rotugress, som løvetann,+ har røtter et godt stykke ned i jorden.

- Man må sørge for å få bort røttene, og det gjøres enten ved å bruke et hormonmiddel som gjør at ugresset vokser seg i hjel, eller så kan man bruke noe som heter Keeper, som svir i stykker røttene, forklarer Jo Amundsen.

Hagetips nr 6: Duk og bark

Et annet alternativ for den som vil ha ugressfrie blomsterbed, er ifølge Amundsen å bruke duk og bark.

- Bruker man det, kan man få en lettstelt hage.

Hagetips nr 7: De første ukene viktigst

Jo Amundsen tror de fleste vil klare å få til en hage, fordi mesteparten av plantene ikke trenger mye stell.

- Det som er viktig er de første ukene, den såkalte etableringsfasen. Da bør man holde et øye med vekstene og se til at de får gode vekstforhold.

Les også:

15 trinn til strøken hage

Her er hagen som steller seg selv

Trygge planter for barna

Slik får du start på påhengeren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning