Da naboen kom med et tilbud, bestemte Helene og Jon Helge seg for å rive huset 

Da familien flyttet inn, sto det en stram, gammel funkisbolig på tomta. Ganske spontant rev de huset og bygde en sveitservilla omgitt av en romantisk cottage garden i stedet.

CARL LARSSON VIBBER: Det er vanskelig å forestille seg at det sto et gammelt funkishus på tomta da familien flyttet inn. I dag er den idylliske sveitserstilen komplett.
Publisert

Helene og Jon Helge ønsket å bo litt mer landlig og la barna vokse opp utenfor bykjernen.

Da familien flyttet hit for 30 år siden, sto det et gammelt funkishus på tomta. Etter seks år bestemte de seg for å gjøre en stor påbygging.

Da naboen deres tilbød dem å bo på hytta si mens de restaurerte, tok de en spontan avgjørelse om å rive hele huset og heller bygge en sveitservilla.

– Vi stortrives her og kaller det for «Lyckliga gatan». Vi er så heldige å ha en miks av utrolig hyggelige naboer i alle aldre.

FELLES PROSJEKT: Helene og Jon Helge gjør alt i hagen selv. – Det er viktig at vi begge får gjøre det vi brenner for. Jeg tar meg av plantene mens Jon Helge er super handy og bygger alt mulig rart. Han har blant annet sveiset alle rosebuene. Det er utrolig hva jeg kan få han til å lage med litt skryt.

Skjermet oase

Begge to er glade i hjemmekos og brenner for estetikk og sanselig nytelse. Sildringen av rennende vann og fuglekvitter hjelper paret med å senke skuldrene.

Om familien og hagen

Hvem: Helene Dahle og Jon Helge Lindberg. Sønnen Adrian og samboeren Linn Charlotte var på besøk

Hva: Ca. 1,5 mål hage inndelt i ulike rom som kjøkkenhage, pergola, drivhus, «Italiaplassen» og ulike sittesoner.

Hvor: Lervik i Fredrikstad

Instagram: @helene_dahle

Helene setter gjerne på zenmusikk for å roe nervesystemet mens hun holder på med sine mange hageprosjekter. Hun beskriver hagen som variert, usjenert og solrik.

– Jeg er svak for den romantiske cottage garden-stilen og synes den kler huset godt. Alt her er mer eller mindre vellykkede tilfeldigheter. Siden vi bor ved kysten, blåser det mye, så hekker og skjerming mot vinden er viktig. Det er godt med vegger som skaper lunhet.

– Jeg er også opptatt av å skape høyde – det gir liv og variasjon, og man får følelsen av å gå fra et rom til et annet, sier hun. Høy mauretansk kattost, buer med klatreplanter og vegger med espalierte frukttrær fungerer som rominndelere.

Helene er glad i gjenbruk og har mikset elementer med lang historie inn i hagedesignet.

– Vi er opptatt av å bruke opp ting før vi skaffer oss noe nytt. Innslag med historie gir en god følelse og skaper et personlig uterom. Jeg foretrekker patina framfor noe som er kjøpt nytt. Det gir et organisk uttrykk, og jeg er glad i å reparere og pusse, sier hun. Helene planter gjerne i gamle krukker og oljefat. Alle møblene er kjøpt brukt på Finn.

– Jeg sverger til møbler av teak siden det er et levende materiale. Teak tåler alt og varer og varer. Trenger møblene en oppussing, får de en runde med høytrykksspyleren og litt pussepapir. Da blir de fine som nye.

BAKHAGEN: Paret er glad i myke, naturlige former. Både bed og hagestier har et organisk uttrykk. I bedene vokser det mest stauder. De er plantet tett for å holde ugresset unna og skaper et litt vilt uttrykk. Alle hagemøblene er kjøpt brukt på Finn.
KJØKKENHAGEN: Opphøyde kasser i kjøkkenhagen gir en behagelig jobbstilling for ryggen. Her vokser en miks av grønnsaker og blomster helt etter innfallsmetoden. Terracottapottene på toppen av de spisse espalierene er dekorative og beskytter øynene mot
de spisse pinnene.

Naturlig uttrykk

Familien er naturmennesker. Barna har mer eller mindre vokst opp ute i hagen, i båten og i skogen. Derfor liker de å omgi seg med naturlige elementer i uterommet som elvesingel og rullestein fra området. Også jorden vil Helene holde naturlig. Det skal være så økologisk som mulig.

– Til kassene i kjøkkenhagen henter vi stallgjødsel på en gård i nærheten som vi blander inn i jorden. Jeg er også opptatt av å skape en levende hage. Derfor lar jeg være å klippe ned staudene om høsten slik at fuglene kan spise av frøstandene gjennom vinteren og insektene har steder å gjemme seg, sier hun.

Helene liker også å følge vekstenes syklus fram til de blomstrer, så aller helst sår, deler og tar hun stiklinger framfor å kjøpe nye vekster.

Les også: Slik får du basseng i hagen – og tabbene du bør unngå

Svak for drama

I hagen vokser en kombinasjon av prydblomster og spiselige vekster. Store roser går igjen som en rød tråd.

– Roser har alt. Drama, duft og utseende! De har rykte på seg for å være vanskelige og har torner. Derfor er det ekstra gøy å lykkes med dem. Jeg liker de store, omfangsrike sortene. Vi har et så stort uterom at det må være litt størrelse på vekstene for at det virkelig skal bugne her. Rosene kan gjerne være på høyde med meg eller enda høyere.

KORTREIST MAT: Kjøkkenhagen er anlagt i avlange trekasser rammet inn av grus. De er åpne i bunnen og satt rett på plenen. Kassene er dekket med plast på innsiden og fylt med mye hestegjødsel og kompost. Her vokser blant annet ulike urter, spinat, mangold, rødbeter, hvitløk, grønnkål, artisjokker, rosenkål og bønner pluss en hel haug sommerblomster.
FRODIG: I drivhuset vokser blant annet tomater, auberginer, chili, agurker og druer. Alt som forkultiveres inne flyttes innom før før det plantes ut i hagen.
BLOMSTRENDE SKJØNNHET: Selv om rosen 'John Davis' vokser på nordsiden av hagen og får lite sol, leverer den et blomsterflor ut av en annen verden i juni. Den kommer med en ny blomstringsrunde senere i sesongen.

Smarte grep

Tomten har sandholdig jord og sol fra morgen til kveld, noe som kan være en utfordring, særlig i perioder med lite regn. Dette har de løst ved å velge planter som trives under disse forholdene, som lavendel, akeleier, timian og sukkulenter. Helene legger også gressklipp rundt plantene for å holde på fuktigheten.

– Vi har også god erfaring med å blande inn biokull i de tørreste bedene. Kullet kan legges i neslevann slik at det trekker til seg næringen. Når det graves ned i jorden, fungerer det som langtidsgjødsling. En annen utfordring er hyppige rådyrbesøk, særlig om våren.

– Urin rundt på tomta liker de ikke. Jeg har også høvlet opp såpestykker med en ostehøvel og lagt dem rundt ytterkanten av hagen. Rådyrene elsker jo tulipaner, men holder seg unna all slags allium, narsisser, perleblomster og scilla.

For å unngå problemer med snegler sørger paret for å holde hagen ryddig og fri for ugress og ustelte steder der sneglene kan gjemme seg.

NATURTOMT: En del av tomten har fått beholde sitt naturlige
preg med uberørt fjell.
– Her var det en liten dam når barna var små hvor de hadde salamander og frosk. Det var et populært sted for alle barna i gata vår. Nå er den tørrlagt.

Et livslangt lykkeprosjekt

«Det kjennes så utrolig sunt å være omgitt av naturen og grave i jorden.»

– Vi elsker å holde på med nye prosjekter sammen, og de lykkeligste øyeblikkene er de gangene vi har gjort ferdig en ny sone og kan sette oss ned og nyte den med noen bobler i glasset, sier hun. Når de er på ferie kan de begge lengte etter å komme hjem til den herlige hagen sin.

– Dette er fristedet vårt – ren terapi. Her henter vi oss inn. Det kjennes så utrolig sunt å være omgitt av naturen og grave i jorden. Hage er god helse. Det er et ordtak som sier: «Vil du være lykkelig i ett år, så gift deg. Vil du være lykkelig hele livet, så skaff deg en hage.»

Helenes beste rosetips

1. Er du den utålmodige typen eller trenger å dekke et stort område, så gå for en ramblerrose. Den kan vokse inntil 5 meter i løpet av en sesong og gjør raskt mye ut av seg. Sortene 'Lykkefund', 'Paul's himalayan Musk' og 'Venusta Pendula' anbefales.

2. Legger du merke til at en rose trives ekstra godt hos deg, så kan du plante den flere steder.

3. Plant rosen dypt i et romslig plantehull fylt av kukompost. Det er viktig at podestedet er minst 15 cm under bakken. Gir den litt ekstra omsorg med vann og gjødsling de 2–3 første årene.

4. Pass på at andre stauder rundt ikke kveler rosen. Den liker litt luft og lys rundt seg.

5. Ikke gi den opp selv om den kan se død ut etter en lang vinter. Klipp den ned om våren og gi den god tid til å komme igjen.
Mine har overrasket meg mange ganger.

6. Roser er noen skikkelig sultne primadonnaer som trenger mye næring. Sterke og sunne roser er også mindre utsatt for sykdomsangrep, så nok vanning og gjødsling er viktig forebygging. Gjødsle med pelletert hønsegjødsel en gang per måned fra mai til juli. Gi dem også gullvann og neslevann for å variere.

7. Har du mulighet, så hent tang om våren og høsten og legg det på jorden rundt rosen. Det fungerer som jordforbedring. Unngå å hente tang i vernede områder og nasjonalparker.

8. Er det tørt hos deg, kan du legge gressklipp på toppen av jorden rundt rosen. Det holder på fuktigheten og fungerer som jordforbedring. Husk å gi de største rosene støtte, for eksempel et espalier eller en bue å vokse på.

9. Spray rosene dine jevnlig for å forebygge meldugg og lus. Jeg blander 1,5 dl grønnsåpe, 1 dl rødsprit, 3–4 ss bakepulver og 1–2 atamon med ca. 5 liter vann. Hell dette i en pumpesprøyte og spray rundt på bladene.

10. Fjern stygge blader for å forhindre at de skal utvikle sykdom. Husk å kaste dem i restavfallet.

Se flere bilder av eiendommen under:

ITALIAPLASSEN: Oppover i fjellet på tomta har paret bygget en trapp og anlangt en sone med planter med Middelahvsvibber som sølvpære, rosmarin, lavendel agave og timian. – Det hender vi spiller opera og tar imot gjestene her med velkomstbobler på varme sommerkvelder.
KORTREISTE SMAKER: Grønnsakene i kjøkkenhagen har kort vei fra vokseplassen til spisebordet under pergolaen som Therese ser på som selve hjertet i hagen. Her samler de gjerne gode venner.
REVEBJELLE: Høy, toårig skjønnhet som sprer seg selv og gjør mye ut av seg. Et must i en hver cottage garden. Den er giftig så unngå den om du har små barn.
PUR LUKSUS: Helene er på sin daglige sanketur i kjøkkenhagen. – Den gir meg en lykkefølelse. Jeg liker å vite hva jeg spiser.
NYTTEPLANTE: Blomsten til potetplanten i kjøkkenhagen er dekorativ.
FLØYELSBLOMST: `Strawberry Blonde´ er lav og lubben i veksten. Den blomstrer rikt hele sommeren.
UNIKT INNSLAG: –Jeg har alltid ønsket meg et badekar med løveføtter og fant dette på Finn. Da vi hadde hentet det, innså jeg at det var for gammelt til å restaureres til badet. Da fikk det heller fungere som hjemmet til planter her ute i hagen. Sluket gjør at vi ikke trengte å bore hull i bunnen. I år er det fylt av zinnia, tagetes og kosmos.
BLOMSTRENDE SKJØNNHET: Selv om rosen `John Davis´ vokser på nordsiden av hagen og får lite sol, leverer den et blomsterflor ut av en annen verden i juni. Den kommer med en ny blomstringsrunde senere i sesongen.
SKÅL: Klirring i glass, blomsterkranser, sol og god stemning. Alt ligger til rette for en nydelig sankthansfeiring.