Test av brødristere 2016

Den billigste brødristeren gir supert resultat

Vi har testet åtte brødristere.

Publisert Oppdatert

Om testen:

For å få en så jevn snittflate på brødene som mulig, har vi brukt ferdig oppskåret loff i testen. Her har vi testet skiver med to ulike størrelser. Vi har først styrt temperaturen på hver rister slik at vi fikk en middels bruning. Deretter har vi ristet ytterlige tre skiver uten å gi risteren pause mellom omgangene. Vi har også testet rundstykkefunksjon og toastfunksjon der det finnes.

Brødristerne er testet i vår testredaksjon, og de er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Egentlig er brødristeren en liten mirakelmaskin. Skivet brød rett fra fryseren blir til gode, sprøe toast på noen minutter. Til og med tørr og smakløs loff blir ganske godt etter en runde i brødristeren. Noen av maskinene vi har testet, steker også halvstekte rundstykker.

Det er et bra alternativ til å varme tre små halvstekte i en diger stekeovn.

Brødristerne vi har tatt med i denne testen er av de typene som selger mest hos de store kjedene. Prismessig ligger de mellom 500 og 1000 kroner. Totalt endte vi opp med 8 brødristere.

Jevn og fin toasting?

Først og fremst har vi vurdert selve resultatet av ristingen. Blir skivene jevnt brune, eller går de fra kullsvart til hvit på samme skive? Klarer brødristeren å styre temperaturen?

Når du rister den første skiven, er hele brødristeren kald. Fortsetter du å riste uten pauser, magasineres varme i risteren. Da må brødristeren sørge for at temperaturen går ned når risteren blir varmere. Ellers blir brødskiven mørkere for hver omgang du rister. Blir de like mye brunet på begge sider?

Vi har også vurdert hvor enkel brødristeren er å betjene. Har den gode brytere, er de enkle å bruke, og er alt oversiktlig? Er håndteringen av skiven enkel og grei, løftes den skikkelig opp slik at du ikke brenner deg?

Til slutt har vi sett på om finnes det nyttige ekstrafunksjoner på risteren.

De beste

Brødristeren fra Electrolux leverte det beste resultatet i denne testen. Jevn bruning, god temperaturstyring og skiven ble ganske lik på begge sider. Den har god dybde slik at hele skiven blir brunet, i tillegg blir skiven løftet skikkelig opp når den er ferdig.

Vi har noen innvendinger på betjeningen av knappene, men ikke så mye at det truer førsteplassen.

På plassene etter følger Sandstrøm og vinneren fra forrige gang vi testet brødristere: Bosch TAT 8613 

Ingen dårlige brødristere

Det var et jevnt løp i denne testen, og her er det ingen dårlige brødristere. Både fordi forskjellene på resultatet ikke er veldig stor, og fordi de som levere dårlig på ristingen kompenserer med andre fordeler.

Et typisk eksempel er risteren fra Kenwood. Den gjør det ikke særlig bra på selve ristingen, men den er likevel en smart liten maskin. Stor åpning som svelger unna det meste av bakverk, pluss at de har laget et bra opplegg for å lage toast.

Den perfekte toast

I Storbritannia ristes det 94.2 millioner skiver hver dag, ifølge avisen Daily Mail. En matforsker har gjort en grundig studie på emnet. Dr Dom Lane har i løpet av en uke ristet og smakt på 2000 skiver for å finne den riktige formelen for ristet brød:

Skiven skal ha en gyllenbrun farge, og den skal være 12 ganger så sprø på utsiden som i midten. Det resultatet får du om du gjør følgende: Plukk en skive loff ut av fryseren. Den skal være 14 mm tykk og holde 3 grader når den settes i risteren.

På en typisk 900W brødrister skal bruningskontrollen være stilt på fem av seks. Da skal temperaturen bli 154 grader, og den skal brunes i 216 sekunder. Smør skal påføres omgående etter risting, 0,07 gram smør per kvadratcentimeter blir perfekt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning