Interiørarkitektens triks på hjemmebane

Visjoner i blåtoner

En interiørarkitekt kan selvsagt forvandle et slitent oppussingsobjekt til et godt hjem. Her avslører Ida Lundqvist favorittgrep på hjemmebane.

Vær personlig. Hvis du tilfører innredningen noe personlig, er det med på å skape et hjem, ulikt andres. Selv har Ida en fortid som hestejente. Det kommer til uttrykk gjennom bildet på stueveggen. Copycat.no har produsert bildet på tre millimeters hvitlakkert aluminium. Pleddet i sofaen er fra Eske.
Vær personlig. Hvis du tilfører innredningen noe personlig, er det med på å skape et hjem, ulikt andres. Selv har Ida en fortid som hestejente. Det kommer til uttrykk gjennom bildet på stueveggen. Copycat.no har produsert bildet på tre millimeters hvitlakkert aluminium. Pleddet i sofaen er fra Eske. Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
Kvinnen bak prosjektet: Interiørarkitekt Ida Lundqvist, idlu.net. Hva ser vi: Totalrenovert leilighet på 56 kvm på Torshov.
Kvinnen bak prosjektet: Interiørarkitekt Ida Lundqvist, idlu.net. Hva ser vi: Totalrenovert leilighet på 56 kvm på Torshov. Foto: Espen Grønli
Å skape et godt hjem handler sjelden om høye budsjetter, det handler mer om å være kreativ.
Interiørarkitekt Ida Lundqvist

Beliggenheten har alt å si for hjemmet, sier Ida Lundqvist til Bonytt.

Ja, det vet vi jo, det er først bud på utkikk etter drømmehjemmet innenfor et gitt budsjett. Det komplekse ligger dog i å utvide begrepet beliggenhet til mer enn det rent overfladiske.

La oss si at du ønsker deg en leilighet på nettopp Torshov i Oslo, der Ida bor, sammen med sin samboer, Eirik Olssen og parets sønn, Axel.

– Å finne en leilighet i det spesifikke området man ønsker å bo i er sjelden vanskelig, men de leilighetene som selger raskest og til høyest pris, er de som alle og enhver faller for på visning, sier Ida.

Er visningshjemmet en loftsleilighet med takterrasse, fancy, nytt bad og parkett av høy kvalitet på gulvet? Har det heis, parkeringsplass i kjelleren og en kaffebar i første etasje? Nærhet til parker og turområder?

Ja, da kan du regne med budkrig, for i en slik leilighet er det lett å se for seg et godt hverdagsliv.

Men da Ida og Eirik kjøpte hjemmet sitt, som ligger et lite steinkast fra store grøntområder, var det likevel godt om plassen på visning.

– Leiligheten vår ligger i første etasje i en eldre bygård. Allerede der var det nok mange som mistet interessen for å gå på visning. Det er mer populært å bo skjermet for innsyn fra folk som går forbi på gaten utenfor. Men siden denne leiligheten ligger en trapp opp, i en høy førsteetasje, er vinduene er plassert slik at ingen ser inn, sier Ida.

– Og siden bygården ikke har heis, sparer vi oss slitet med å bære opp matvarer og barnevogn trapp etter trapp, sier Ida.

Vær personlig. Hvis du tilfører innredningen noe personlig, er det med på å skape et hjem, ulikt andres. Selv har Ida en fortid som hestejente. Det kommer til uttrykk gjennom bildet på stueveggen. Copycat.no har produsert bildet på tre millimeters hvitlakkert aluminium. Pleddet i sofaen er fra Eske.
Vær personlig. Hvis du tilfører innredningen noe personlig, er det med på å skape et hjem, ulikt andres. Selv har Ida en fortid som hestejente. Det kommer til uttrykk gjennom bildet på stueveggen. Copycat.no har produsert bildet på tre millimeters hvitlakkert aluminium. Pleddet i sofaen er fra Eske. Foto: Espen Grønli
Små grep. Lenestolen og blomsterstolen var blant de første møblene Ida kjøpte brukt og på auksjon da hun som
16-åring begynte å samle på møbler. Lampen har hun laget
selv. Sofaen er fra Ikea, med nye ben fra Prettypegs.se.
Blåfargen på veggen heter NCS S 0515-R80B.
Små grep. Lenestolen og blomsterstolen var blant de første møblene Ida kjøpte brukt og på auksjon da hun som 16-åring begynte å samle på møbler. Lampen har hun laget selv. Sofaen er fra Ikea, med nye ben fra Prettypegs.se. Blåfargen på veggen heter NCS S 0515-R80B. Foto: Espen Grønli
Ida har selv laget skrivebordet til arbeidskroken sin av stålben fra Habitat. Bordplaten er et bilde hun har malt selv på en mdf-plate. Stolen fra Magis er ny. Speil, lampe og blomstervaser er loppefunn. Zebrafamilien tilhører sønnen.
Ida har selv laget skrivebordet til arbeidskroken sin av stålben fra Habitat. Bordplaten er et bilde hun har malt selv på en mdf-plate. Stolen fra Magis er ny. Speil, lampe og blomstervaser er loppefunn. Zebrafamilien tilhører sønnen. Foto: Espen Grønli

Leiligheten de la inn bud på, var utdatert i stilen, falmet og innrøykt. Men den har gjennomgående lysinnfall, den kunne i hvert fall få det, om man endret litt på den opprinnelige planløsningen.

– Godt lysinnfall er alfa omega. Om du får bedre lysinnfall av å endre planløsning, så gjør det, sier Ida.

Hun gjorde undersøkende arbeid i bygården, fikk komme inn og kikke på en tilsvarende leilighet i etasjen over. Beboerne i dem delte villig erfaringer om sine planløsninger og hvordan de fungerte praktisk. Ida utarbeidet deretter en revidert planløsning for sitt nye hjem.

– Det handler om evnen til å visualisere hvor fint det kan bli. Vi måtte også bygge nytt bad og toalett, legge nye gulv og ta overflatebehandling på alle vegger og tak, få inn ny kjøkkenløsning og oppgraderte det elektriske. Det var selvfølgelig en kjempejobb, men det gjør jo at vi føler at vi kjenner hver millimeter av hjemmet vårt, sier Ida.

Speilrammen i hallen har Ida laget selv. Kommoden er fra Ikea, malt i fargen NCS S 6020-B10G. Den har også fått nye beslag og ben.
Speilrammen i hallen har Ida laget selv. Kommoden er fra Ikea, malt i fargen NCS S 6020-B10G. Den har også fått nye beslag og ben. Foto: Espen Grønli
Kjøkkenet har fått beholde en del av sin gamle murpuss, som Ida og Eirik fant da de pusset opp. I sprutsonen har Ida satt opp marmortapet fra Mr. Perswall. Den er lakkert for å ligne på en polert marmorstein, og for å tåle fukt.
Kjøkkenet har fått beholde en del av sin gamle murpuss, som Ida og Eirik fant da de pusset opp. I sprutsonen har Ida satt opp marmortapet fra Mr. Perswall. Den er lakkert for å ligne på en polert marmorstein, og for å tåle fukt. Foto: Espen Grønli
Glatte vegger. Kjøkkenets stramme ramme mykes opp av
et rundt bord og en antikk lampe. Bordet har vært med Ida
i en årrekke og har vært malt i et utall farger. Hun skifter
farge på det etter humør, og vil snart male det nok en ny
kulør, hvis samboeren tillater det. Spisestolene er Beaver
fra Bolia. Taklampen er et arvestykke, gulvlampen er kjøpt
på loppemarked og vasen på spisebordet er fra Ikea.
Glatte vegger. Kjøkkenets stramme ramme mykes opp av et rundt bord og en antikk lampe. Bordet har vært med Ida i en årrekke og har vært malt i et utall farger. Hun skifter farge på det etter humør, og vil snart male det nok en ny kulør, hvis samboeren tillater det. Spisestolene er Beaver fra Bolia. Taklampen er et arvestykke, gulvlampen er kjøpt på loppemarked og vasen på spisebordet er fra Ikea. Foto: Espen Grønli

En liten leilighet skal ikke ha for mye møbler, mener hun. Da blir de få møblene som får komme inn i varmen veldig viktige.

– Å skape et godt hjem handler sjelden om høye budsjetter, det handler mer om å være kreativ og evne å se muligheter med de sakene man allerede har. Sett din egen personlighet på ting, skift ben på sofaen, trekk den om, mal veggene, små grep kan gjøre enorm, positiv forskjell, sier Ida.

Fargepaletten i blått og grått videreføres til soverommet via sengegavlen, som Ida har laget selv. Nattbordene er kjøpt på finn.no. – Jeg har veldig lyst til å male dem, men jeg prøver alltid å vente med å gjøre for mye med et gammelt møbel. Noen ganger gjør de seg best som de er, om man bare venner seg til dem, eller forandrer på farger og komposisjonen rundt dem, sier hun. Løvestolene er kjøpt på auksjon iSverige.
Fargepaletten i blått og grått videreføres til soverommet via sengegavlen, som Ida har laget selv. Nattbordene er kjøpt på finn.no. – Jeg har veldig lyst til å male dem, men jeg prøver alltid å vente med å gjøre for mye med et gammelt møbel. Noen ganger gjør de seg best som de er, om man bare venner seg til dem, eller forandrer på farger og komposisjonen rundt dem, sier hun. Løvestolene er kjøpt på auksjon iSverige. Foto: Espen Grønli
Brede vinduskarmer får liv av lamper, planter og nøye utvalgt nips. Påfugllampen er arvegods
fra Idas familie, vasen er et loppefunn, og fuglene er fra Skeidar, Ida har dyppet en av dem i gullmaling for å skape variasjon.
Brede vinduskarmer får liv av lamper, planter og nøye utvalgt nips. Påfugllampen er arvegods fra Idas familie, vasen er et loppefunn, og fuglene er fra Skeidar, Ida har dyppet en av dem i gullmaling for å skape variasjon. Foto: Espen Grønli
Det lille gjestetoalettet like ved inngangsdøren har fått vegger i fargen NCS S 6502-Y, matt. Flisene er en miks av forskjellige betongfliser fra Farfar.no. På hyllen står diverse loppefunn, og på veggen har Ida rammet inn utklipp fra et magasin.
Det lille gjestetoalettet like ved inngangsdøren har fått vegger i fargen NCS S 6502-Y, matt. Flisene er en miks av forskjellige betongfliser fra Farfar.no. På hyllen står diverse loppefunn, og på veggen har Ida rammet inn utklipp fra et magasin. Foto: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning