Fargenes effekt - fargepsykologi

Trendfargen påvirker deg mer enn du tror

Fargevalget påvirker både sexlivet og apetitten. Lær deg fargepsykologi, så sparer du deg selv for mye trøbbel når du fargesetter hjemmet.

TRENDY NÅ: Grått er en populær interiørfarge for tiden. Men du gjør lurt i å bruke tid å å finne ut hvordan akkurat du reagerer på de ulike trendfargene, før du svinger malerkosten over hjemmet ditt.
TRENDY NÅ: Grått er en populær interiørfarge for tiden. Men du gjør lurt i å bruke tid å å finne ut hvordan akkurat du reagerer på de ulike trendfargene, før du svinger malerkosten over hjemmet ditt. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Fargenes egenskaper

RØD stimulerer aktivitet, øker pulsen, gjør rommet mindre.

ORANSJE inspirerer til nytelse, styrke og praktisk kreativitet.

GULT oppløftende, kan gjøre deg urolig, kan gi hodepine.

GRØNN oppfordrer til hvile, kan bidra til passivitet.

BLÅ roer ned, kjølende, formell og konservativ.

INDIGO tung og depressiv, men inspirerer drømmer.

FIOLETT luksus, mystikk, ærbødighet.

ROSA feminin, romantisk, snill.

MAGENTA OG PURPUR visdom, spirituell kjærlighet.

TURKIS kjølende, hygienefargen fremfor noen.

BRUN OG BEIGE jordnær, trygt, kjedelig, praktisk.

GRÅ karakterløs, flat og livløs, depressiv.

SVART ugjestmildt, kaldt, appetittdempende, bruk forsiktig.

HVIT helbredende, uskyldig, sterilt, anonymt.

Kilde: Boken Fargene forteller av Tove Steinbo

Farger er den raskeste form for kommunikasjon, vi ser farge før vi ser form. Derfor er farger et viktig element innen arkitektur og interiørdesign.

Lærer du deg litt fargepsykologi, blir det lettere å unngå fargetabber i interiøret. Hvilke farger du omgir deg med, har mye å si for hvordan du føler deg.

- Fargepsykologi handler om at farger påvirker oss på et dypt underbevisst nivå, sier Tove Steinbo, som har skrevet boken Fargen forteller.

Men ikke tro at nøytrale farger i interiøret, som for eksempel en trendy nyanse av grå, er nøkkelen til et harmonisk liv.

- Grå omgivelser gjør deg hverken særlig oppspilt eller spesielt rolig, sier Tove til Bonytt.

Mye bruk av grått i klær og interiør er på sikt uheldig. Grått har en negativ effekt, er stillestående, flat og livløs. Dersom en person stadig velger grått, kan det også indikere depresjon eller at personen er nær sammenbrudd, skriver hun i boken sin.

- Velger du likevel grått på store flater i et interiør, bør du sørge for å kombinere med varme, klare farger for helsens skyld, mener Steinbo.

Ulik reaksjon på samme farge

Men hvis fargene påvirker oss underbevisst, hvorfor reagerer da naboen annerledes på en farge enn det du gjør?

- Ulike personlighetstyper sammenfaller med ulike fargers egenskaper, det er derfor vi ofte reagerer ulikt på samme farge, sier hun.

Steinbo har utarbeidet et eget kartleggingssystem der hun deler mennesker inn i sju ulike grupper, ut fra blant annet egenskaper, evner og væremåte.

I tillegg henger fargeopplevelsen ofte sammen med minner og drømmer.

- Er det vonde minner du forbinder med en farge, liker du som oftest ikke fargen, sier Tove.

Så før du fargesetter hjemmet ditt, la alle som bor der assosiere farger med ulike stemninger og følelser.

- Jo mer tid dere bruker på å kartlegge følelsene deres for de ulike fargene, desto større sjanse har du for å treffe blink med fargevalget, slik at alle som bor der vil føle seg vel, sier Tove.

Fargedesigner Grete Smedal, som arbeider med fargesetting av arkitektur i Designfellesskapet på Bryggen i Bergen, og blant annet har fargesatt Longyearbyen på Svalbard, er ikke tilhenger av Tove Steinbos fargeteser. Men at farger påvirker oss, er heller ikke hun i tvil om.

- Poenget er å få folk til å tenke igjennom fargen som virkemiddel for å oppnå rommets ønskede funksjon. Ved å stille noen enkle spørsmål kan fokus kanskje flyttes litt fra trend og motetenkning til mer personlige vurderinger, sier Grete til Bonytt.

MOTVIRKENDE EFFEKT: Grått regnes som en livløs og stillestående farge. Men følelsen av at det er grått og trist rundt deg, endres dersom fargen settes opp mot levende materialer som treverk, og planter.
MOTVIRKENDE EFFEKT: Grått regnes som en livløs og stillestående farge. Men følelsen av at det er grått og trist rundt deg, endres dersom fargen settes opp mot levende materialer som treverk, og planter. Foto: Foto: House of Pictures
FEMININT: Småjenter får mer energi av rosa, voksne damer føler ofte ro. Menn, derimot, kan oppleve en helrosa dusjnisje som for søt og feminin til å trives der.
FEMININT: Småjenter får mer energi av rosa, voksne damer føler ofte ro. Menn, derimot, kan oppleve en helrosa dusjnisje som for søt og feminin til å trives der. Foto: Foto: Line Falck
VANSKELIG FARGE: Gult i interiøret gir energi og virker oppløftende. Men fargen kan også oppleves som urolig og irriterende.
VANSKELIG FARGE: Gult i interiøret gir energi og virker oppløftende. Men fargen kan også oppleves som urolig og irriterende. Foto: Foto: Moroso/Produsent

Grete Smedals tips om fargesetting:

1. ROMMETS FUNKSJON - Hvor sterkt kulørt eller kontrastrik fargesettingen skal være henger sammen med det inntrykket og aktivitetsnivået du ønsker å oppnå i rommet. Et rom med høyt aktivitetsnivå kan tåle mer energiske og sterke farger enn rom vi søker ro i. Og et værelse vi ikke oppholder oss lenge i, kan godt ha sterkere farger enn oppholdsrommene, sier Grete.

2. STØRRELSE - Mørke farger får rommet til å trekke seg sammen, lyse farger får det til å vide seg ut. Hva ønsker du å oppnå, skal rommet lukke seg rundt deg som en intim hule, eller vil du krympe et rom du opplever som altfor stort?

3. BELIGGENHET - Hvor rommet ligger i forhold til solen bør også tas med i betraktningen. Nordvendte rom kan gis sol og varme med lyse farger fra den varme delen av fargesirkelen. Gulgrønne, gule og rødgule farger har et streif av sol i seg, og kan bli flotte her. I sydvendte rom kan en kjøligere fargeskala tilføre en positiv friskhet i rommet. Her kan man med fordel gå mer mot blått og grønt enn gult og rødt. Men husk alltid at det motsatte kan gi et godt resultat det også, sier Grete.

4. MATERIALBRUK - Ulike materialer i rommet kan i seg selv gi værelset sin karakter. Hvis det er mye tegl, skifer, ulike tresorter, stål eller lignende, vil det naturligvis sette sitt preg på fargene i rommet. Dersom materialvalgene er vesentlige for værelsets oppbygging, kan det være bra å roe ned de malte eller tapetserte flatene i ukulørte eller svakt kulørte farger.

5. HELHET ELLER VARIASJON? - For noen er det viktig at hjemmet oppleves som en helhet, der beslektede farger binder rommene sammen. Andre søker stimulans i større variasjon, der fargene gir nye opplevelser fra rom til rom. Tenk gjennom «hva er viktig for oss?»

6. PERSONLIG SMAK - Til syvende og sist er kriteriet for en god fargesetting at du og din familie finner frem til et sett med farger som dere kan trives med. Husk at det er dere som skal bo der, ikke naboen, interiørkonsulenten, betjeningen hos fargehandleren eller trendekspertene. La fargevalgene bli en hyggelig aktivitet med vissheten om at alle malte flater lett kan males om igjen, sier Grete til Bonytt.

Les også:

UNNGÅ GRØNN SPISESTUE: Den grønne fargen roer nervene. Dersom du har en stresset hverdag og vil slappe av, kan grønt hjelpe. Men fargen kan visstnok få samtaler til å stilne, og er derfor ikke ideell ved festlig lag.
UNNGÅ GRØNN SPISESTUE: Den grønne fargen roer nervene. Dersom du har en stresset hverdag og vil slappe av, kan grønt hjelpe. Men fargen kan visstnok få samtaler til å stilne, og er derfor ikke ideell ved festlig lag. Foto: Foto: House of Pictures
SOV I RO: Åndedrettet, pulsfrekvensen og blodtrykket synker når vi utsettes for blått. Fargen kan derfor fungere godt på soverommet.
SOV I RO: Åndedrettet, pulsfrekvensen og blodtrykket synker når vi utsettes for blått. Fargen kan derfor fungere godt på soverommet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
FULL FART: Rødt stimulerer til fysisk aktivitet og kan passe i en trappegang. For mange signaliserer fargen kjærlighet, men uttrykket red-light-district er også en assosiasjon, områdene der sex selges og kjøpes. Leger har oppdaget at epileptikere oftere får anfall når de har på seg røde klær.
FULL FART: Rødt stimulerer til fysisk aktivitet og kan passe i en trappegang. For mange signaliserer fargen kjærlighet, men uttrykket red-light-district er også en assosiasjon, områdene der sex selges og kjøpes. Leger har oppdaget at epileptikere oftere får anfall når de har på seg røde klær. Foto: Foto: Nils Petter Dahle

Slik bruker du knallfarger hjemme

Quiz: Hvilke farger bør du innrede med?

Slik skaper du helhet i interiøret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning