Lure knep som hjelper deg å holde orden på vaskerommet

Tenk på dette når du planlegger vaskerom

Gjør vaskerommet til et drømmerom å være på, og sørg for å holde det rent og ryddig. Her får du tips til hvordan du går frem.

MINIMALISTISK: Vaskerommet du ser gløtt av her er mer påkostet enn man skulle tro ved første øyekast. Her er nemlig både vegger og gulv, skapfronter og vask laget i komposittmaterialet Corian. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no.
MINIMALISTISK: Vaskerommet du ser gløtt av her er mer påkostet enn man skulle tro ved første øyekast. Her er nemlig både vegger og gulv, skapfronter og vask laget i komposittmaterialet Corian. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Hvis vaskerommet er godt organsiert og en estetisk nytelse i tillegg, blir det mindre slitsomt å få gjort klesvasken, det er en kjensgjerning.

Badet på bildet over, er et eksempel på et spesialtilpasset vaskerom. Beboer ønsket at rommet skulle være sterilt.

Det iøynefallende resultatet består av et rom med vegger og gulv kledd i Corian. Også skapfronter og vask er i dette komposittmaterialet.

Med Corian kan man lage kompliserte former, eller velge en enkel design i ett stykke uten synlige skjøter. Her finnes det ingen fuger, og derfor knapt noe sted det kan sette seg uhumskheter.

Å forvandle vaskerommet til et behagelig sted å være behøver selvsagt ikke koste mange penger eller bestå av dyrt materiale, som Corian er. Men uansett hvordan du velger å løse rommet, bør du investere godt med tid i planleggingen.

Tenkt stort

Hvis du lager et vaskerom fra bunnen av, tenk godt gjennom hvilke behov du har og hvordan du aller helst skulle ønske at det så ut - og gå for drømmen.

Er det viktig for deg at rommet er stort, med en benk til klessortering midt i rommet? Kanskje det er verdt å ta areal fra et annet rom for å få det nettopp slik.

- Tenkt stort, for all del, men bestem deg for at vaskerommet skal være et vaskerom. Prøver du å skape et kombinasjonsrom av vaskerommet, blir det generelt ikke så veldig hyggelig, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar til Bonytt.

- Og det er lov å bruk farger, slik at vaskerommet blir enda mer appellerende, mener han.

TETT PÅ: Materialvalget (Corian) er begrunnet i et særlig ønske om sterile omgivelser. Her finnes det ingen fuger, og knapt noe sted det kan sette seg uhumskheter. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no.
TETT PÅ: Materialvalget (Corian) er begrunnet i et særlig ønske om sterile omgivelser. Her finnes det ingen fuger, og knapt noe sted det kan sette seg uhumskheter. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
HER SYNES ALT: Her er det ikke lett for skitt og rusk å gjemme seg bort. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no.
HER SYNES ALT: Her er det ikke lett for skitt og rusk å gjemme seg bort. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
GOD BELYSNING: Dette 3,5 kvm store rommet er uten vinduer. God belysning er desto viktigere. Ledlisten som er skjult oppunder overskapene sørger for gode arbeidsforhold ved benken. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no.
GOD BELYSNING: Dette 3,5 kvm store rommet er uten vinduer. God belysning er desto viktigere. Ledlisten som er skjult oppunder overskapene sørger for gode arbeidsforhold ved benken. Prosjektet er ved arkitekt Henrik Nømm, a-tract.no. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

En drøm for mange er en «søppelsjakt» fra badet til vaskerommet, hvor man raskt og praktisk får skittentøyet rett ned i den kurven det skal.

Bygger du hus fra grunnen av, kan dette være en investering du kommer til å være takknemlig for lenge.

Sørg for godt lys

Vaskerommet er ofte et nedprioritert rom, i mange tilfeller uten innslipp av naturlig dagslys. Mangelfull belysning blir fort et irritasjonsmoment som begrenser bruken av rommet.

Sørg heller for godt arbeidslys, og muligheten for å høre på musikk der inne mens du sysler med klesvasken.

Og når det gjelder plassering av maskinparken, er interiørarkitekten usikker på om vaskemaskin og tørketrommel bør plasseres oppå hverandre, selv om dette er plassbesparende.

- Jeg ville nok heller plassert maskinene under en benkeplate, og fått tak i fronter til dem, slik at de er mindre synlige. Man trenger sårt all den benkeplassen man kan få på et vaskerom, sier Trond Ramsøskar.

Det finnes mange gode systemer for sortering av klær å få kjøpt i butikkene. Trond minner om at du også trenger systemer for klærne som er ferdig vasket.

SKREDDERSØM: I dette vaskerommet har en møbelsnekker bygget inn mye av det tekniske, for et ryddig og rent uttrykk. Rikelig med benkeplass til å sortere og brette klær på er også prioritert. Den begrensede fargepaletten forsterker det ryddige uttrykket.
SKREDDERSØM: I dette vaskerommet har en møbelsnekker bygget inn mye av det tekniske, for et ryddig og rent uttrykk. Rikelig med benkeplass til å sortere og brette klær på er også prioritert. Den begrensede fargepaletten forsterker det ryddige uttrykket. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

- Jeg savner systemer for å plassere for eksempel treningsklær som er nyvasket og tørre, slik at de kan hentes rett ut til bruk og så gå rett i skittentøyet på vaskerommet igjen, sier han.

Vurder skreddersøm

Har du ikke plass til et tørkestativ, kan en løsning for klær som ikke tåler tørketrommel være å tilpasse et eget skap.

- Har du varme i gulvet, kan du bore hull i bunnen på skapet, slik at det slipper inn varm luft. Bruk den nedre delen av skapet til å tørke tøy, og den øvre delen til lagring av rent og tørt tøy, sier han til Bonytt.

Noe småplukk, som for eksempel en saks, noe til å ha løse knapper i, et sted å legge ting du finner i bukselommene - er det praktisk å ha på vaskerommet, det kommer få av oss utenom.

Så er det opp til deg hva som passer din stil: Vil du skjule disse småtingene i et skap, eller vil du heller sette dem sammen til et salgs industrielt stilleben for hyggens skyld, slik du ser på bildet under.

Slik holder du orden

  • Når du plasserer ting i vaskerommet, sett dem der hvor de brukes. Vaskemidlene bør for eksempel være mindre enn en armlengdes avstand fra vaskemaskinen. Kleshengerne bør være like ved tørketrommelen, og strykejernet nær strykebrettet.
  • Du kan montere en tørkestang langs den ene veggen, slik at du kan tørke mange skjorter samtidig.
  • Skru fast veggfester for mopp og strykebrett for å spare plass, dersom du har et trangt vaskerom. Da slipper du å trekke inn magen når du går gjennom rommet.
  • Sett merkelapper på hyller og beholdere, da kan andre som bruker vaskerommet også finne frem uten at du må hjelpe til.
  • Ha en boks hvor du legger klær som trenger reparasjon, og en annen for klær du ikke lenger har bruk for, men som du gjerne kan gi til for eksempel Fretex.

Les også:

BILLEDSKJØNT: Har du et trangt vaskerom, kan det være greit at eventuelle knagger ikke stikker langt ut av veggen. Det gjør heller ikke noe om knaggene er pene å se på.
BILLEDSKJØNT: Har du et trangt vaskerom, kan det være greit at eventuelle knagger ikke stikker langt ut av veggen. Det gjør heller ikke noe om knaggene er pene å se på. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Kjøkken i heltre eik og Corian

Gustent kjellerrom ble supert vaskerom

Slik sparer du strøm på bad og vaskerom

KONSTRASTER GJØR SEG: Hvis skap med rene flater føles for sterilt for ditt uttrykk, foreslår vi at du prøver dem likevel. Så kan du heller supplere med taktile, og selvsagt praktiske, detaljer for å myke opp helheten. Her er en røff krakk kombinert med en kjetting fra taket til å henge kleshengere på. Keramiske krukker og kurvobjekter oppå skapet, øker også hyggefaktoren betraktelig.
KONSTRASTER GJØR SEG: Hvis skap med rene flater føles for sterilt for ditt uttrykk, foreslår vi at du prøver dem likevel. Så kan du heller supplere med taktile, og selvsagt praktiske, detaljer for å myke opp helheten. Her er en røff krakk kombinert med en kjetting fra taket til å henge kleshengere på. Keramiske krukker og kurvobjekter oppå skapet, øker også hyggefaktoren betraktelig. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning