Bonytts interiørskole: Innred med tepper

Slik innreder proffene med tepper

Ro i klassen! På timeplanen i dag; tepper. Første episode av serien interiørskolen er i gang.

TEPPER: Møblene bør ikke plasseres nær kanten av teppet. Enten godt innpå eller utenfor. Er det ikke plass til hele stolen på teppet, kan du nøye deg med bare forbena. Her får du tipsene du trenger til å innrede med tepper...og tabbene du bør unngå.
TEPPER: Møblene bør ikke plasseres nær kanten av teppet. Enten godt innpå eller utenfor. Er det ikke plass til hele stolen på teppet, kan du nøye deg med bare forbena. Her får du tipsene du trenger til å innrede med tepper...og tabbene du bør unngå. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

I vår nye serie, Interiørskolen, vil vi formidle et konsentrat av faget interiørarkitektur.

Du vil i hver del av serien få et sett verktøy som gjør deg bedre i stand til å treffe fornuftige innredningsvalg i ditt eget hjem.

Mens motebildet stadig endrer seg, er prinsippene og grepene du lærer her aktuelle lenge etter at forrige trend tok slutt.

Del 1: Tepper

Tepper er trendy igjen, og på full fart inn i hjemmene våre. Det har mange fordeler. Du får for eksempel bedre akustikk i rommet når du tilfører tekstiler med størrelse.

Her får du lære teppekunnskap som hjelper deg å skape et hyggelig hjem.

Hva gjør teppet med rommet?

 1. Bedrer akustikken: Tepper demper gjenklangen i rommet. Det er særlig gunstig i store rom med store overflater av glass og betong.
 2. Skaper stemning: Tepper virker lundende også visuelt, særlig tekstiler med lang luv bidrar til å skape intim atmosfære.
 3. Behager kroppen: tepper kjennes godt og varmt mot føttene, i hvert fall smamenlignet med et kaldt, hardt gulv uten varmekabler.
 4. Binder støv: Tekstiler forhindrer at partikler stadig virvles opp i luften. Slik virker teppet positivt på inneklimaet, vel og merke om man støvsuger jevnlig.
 5. Markerer soner: I dag som åpne løsninger blir mer og mer vanlig, blir teppenes funksjon som sonemarkører mer aktuell. Teppene samler grupper av møbler, slik at rommet virker ryddigere og mer oversiktlig.

Møbleringsprinsipper

 1. Unngå kanten. Møblene bør ikke plasseres nær kanten av teppet. Enten godt innpå eller utenfor. Er det ikke plass til hele stolen på teppet, kan du nøye deg med bare forbena.
 2. Høye tepper krever mer. Om teppet bygger i høyden, vil stolen stå skjevt om bare forparten står på teppet. Velg da enten et større teppe der hele stolen får plass, eller et mindre teppe som bordet kan stå på, og la stolen gå klar.
 3. Kjør generalprøve. Prøv deg gjerne frem med maskeringstape før du bestiller teppet eller låner med deg et hjem. Orienter deg også om standardstørrelser. De er ofte rimeligere enn tepper bestilt på mål.
 4. Vent med teppet. Husk at dagslys påvirker tregulvets farge over tid, særlig det første året. Under teppet er fargen uendret. For å unngå fargeforskjeller i gulvet, kan det være lurt å vente et år med å legge på gulvteppet.
 5. Runde tepper. I et rom med mange skjeve vinkler, vil et firkantet forsterke skjevhetene. Runde tepper bidrar derimot til å dempe inntrykket av skjeve vinkler.

MØT LÆREREN: Solveig Baalsrud Svoor (31) har mastergrad i design med spesialisering i interiørarkitektur fra Kunsthøgskolen i Oslo. Sammen
med Ine Elisabeth Bangås driver hun firmaet Dis. Interiørarkitekter
MNIL AS, som jobber både med private og offentlige prosjekter i
Norge og i utlandet. På nett: dis.no.
MØT LÆREREN: Solveig Baalsrud Svoor (31) har mastergrad i design med spesialisering i interiørarkitektur fra Kunsthøgskolen i Oslo. Sammen med Ine Elisabeth Bangås driver hun firmaet Dis. Interiørarkitekter MNIL AS, som jobber både med private og offentlige prosjekter i Norge og i utlandet. På nett: dis.no. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
SAMLE SPISEGRUPPEN: Et stort teppe tydeliggjør spisesonen, og forankrer møblementet til denne delen. Grepet bidrar til at virvaret av bord og stolben ikke blir en kaotisk ansamling møbler, og heller fremstår mer enhetlig. Prinsippet virker sterkest når teppet er stort nok til at ingen møbler havner utenfor.
SAMLE SPISEGRUPPEN: Et stort teppe tydeliggjør spisesonen, og forankrer møblementet til denne delen. Grepet bidrar til at virvaret av bord og stolben ikke blir en kaotisk ansamling møbler, og heller fremstår mer enhetlig. Prinsippet virker sterkest når teppet er stort nok til at ingen møbler havner utenfor. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
SYNTETISK ELLER NATUR: Cirka nitti prosent av garnet som brukes i tepper i dag er syntetisk fremstilt, i hovedsak basert på nylon og polypropylen. Ull- og ullblandinger hører til de eksklusive få prosentene. Er slitestyrken det vesentlige, gå for høykvalitets kunstfibre (gjerne polyamid) slik som benyttes i offentlige prosjekter. Er ekthet viktigst, sats på et teppe med høy andel ull, lin, sisal eller jute. Ryene Ingrid fra Kasthall er i hundre prosent ull.
SYNTETISK ELLER NATUR: Cirka nitti prosent av garnet som brukes i tepper i dag er syntetisk fremstilt, i hovedsak basert på nylon og polypropylen. Ull- og ullblandinger hører til de eksklusive få prosentene. Er slitestyrken det vesentlige, gå for høykvalitets kunstfibre (gjerne polyamid) slik som benyttes i offentlige prosjekter. Er ekthet viktigst, sats på et teppe med høy andel ull, lin, sisal eller jute. Ryene Ingrid fra Kasthall er i hundre prosent ull. Foto: Foto: Produsent
OGSÅ NATUR: Det geometriske teppet i Ikeas nye PS-kolleksjon er også i hundre prosent ull.
OGSÅ NATUR: Det geometriske teppet i Ikeas nye PS-kolleksjon er også i hundre prosent ull. Foto: Foto: Per Liedberg/Ikea

Skammekroken

 • Snublekanter i gangsonen. Sett av plass til gangareal. Det bør være igjen nok gulv til at man fint kan gå forbi uten å måtte tråkke annenhver fot på gulv og teppe, og dessuten risikere å snuble i teppekanten. Dersom teppet breier seg ut gangsonen, vil rommet dessuten virke mindre.
 • Lyse, jevne tepper i trafikkerte områder. Smuss synes best på lyse tepper, men overflaten spiller også inn. Tepper med litt luv skaper liv og struktur i overflaten, slik at smuss ikke synes så godt. Også detaljrike mønstre med mange farger bidrar til å skjule smuss.
 • Banalt fargevalg. Dersom du allerede har rødt pledd, røde puter og røde gardiner, blir det fort banalt om også teppet er rødt. Velg da heller en annen farge i samme familie; duse farger, knallfarger etcetera.
 • Fargekollisjon. Fargen og eventuelt mønsteret bør tilpasses de andre elementene i rommet. Forsøk å få til en balanse. I et enkelt innredet rom kan du kline til med et teppe med masse farger og mønstre. I en innredning med mange detaljer og krimskrams, bør du heller vurdere å roe det hele ned med et mer nøytralt teppe.

Les også:

Dette koster eksperthjelp til interiøret

HELDEKKENDE: Dagens vegg-til-vegg-tepper bør ikke forveksles med dem som hadde sin storhetstid på 80-tallet. Kvalitetshevingen har vært betydelig, og heldekkende tepper regnes i dag for å være et fornuftig tiltak for inneklimaet. Støvet virvles ikke opp, men bindes i teppet til det støvsuges. Ettersom hele gulvet dekkes med tekstil, oppleves rommet
som roligere, både akustisk og visuelt. Modellen Doris er fra Kasthall, dkno.no.
HELDEKKENDE: Dagens vegg-til-vegg-tepper bør ikke forveksles med dem som hadde sin storhetstid på 80-tallet. Kvalitetshevingen har vært betydelig, og heldekkende tepper regnes i dag for å være et fornuftig tiltak for inneklimaet. Støvet virvles ikke opp, men bindes i teppet til det støvsuges. Ettersom hele gulvet dekkes med tekstil, oppleves rommet som roligere, både akustisk og visuelt. Modellen Doris er fra Kasthall, dkno.no. Foto: Foto: Produsent
FIN GAMMEL ÅRGANG: Noen tepper blir styggere uke for uke, mens
andre antar en fin patina og eldes med verdighet. I sistnevnte kategori
er ulltepper i særklasse. Også marokkanske filleryer, Boucherouites,
tåler alderen godt. De utvalgte teppene i Hays vintagekolleksjon er
laget av tekstilrester, litt herfra og litt derfra, og bringer historisk sus
inn på stuegulvet, hay.dk.
FIN GAMMEL ÅRGANG: Noen tepper blir styggere uke for uke, mens andre antar en fin patina og eldes med verdighet. I sistnevnte kategori er ulltepper i særklasse. Også marokkanske filleryer, Boucherouites, tåler alderen godt. De utvalgte teppene i Hays vintagekolleksjon er laget av tekstilrester, litt herfra og litt derfra, og bringer historisk sus inn på stuegulvet, hay.dk. Foto: Foto: Produsent
DEMP DET KLINISKE: Ingenting motvirker et sterilt preg like effektivt som tekstiler. Derfor vil et gulvteppe dempe laboratoriepreget på kjøkkenet, og heve hyggefaktoren. Velg så smussavvisende materialer som mulig. Det er bare et tidspørsmål før matrester havner på gulvet. Tepper i plast- eller vinylflett er trygt. Eieren av dette kjøkkenet spiller høyt.
DEMP DET KLINISKE: Ingenting motvirker et sterilt preg like effektivt som tekstiler. Derfor vil et gulvteppe dempe laboratoriepreget på kjøkkenet, og heve hyggefaktoren. Velg så smussavvisende materialer som mulig. Det er bare et tidspørsmål før matrester havner på gulvet. Tepper i plast- eller vinylflett er trygt. Eieren av dette kjøkkenet spiller høyt. Foto: Foto: Margaret M. de Lange
FRIE FORMER: De fleste tepper er firkantede, mens et fåtall er runde. Det er det gode grunner til, men også andre muligheter finnes. En uvant, kompleks form vil utgjøre et overraskelseselement i ethvert rom. Slike tepper kommer best til sin rett ved å ligge for seg selv, uten at omrisset blir brutt av stoler, bord eller andre møbler. Ullteppet Flamingo måler 210 x 320 cm, nodusrug.it.
FRIE FORMER: De fleste tepper er firkantede, mens et fåtall er runde. Det er det gode grunner til, men også andre muligheter finnes. En uvant, kompleks form vil utgjøre et overraskelseselement i ethvert rom. Slike tepper kommer best til sin rett ved å ligge for seg selv, uten at omrisset blir brutt av stoler, bord eller andre møbler. Ullteppet Flamingo måler 210 x 320 cm, nodusrug.it. Foto: Foto: Produsent
BILDER: Noen tepper oppfører seg på gulvet slik som fotografier eller malerier gjør på veggen. De er bilder, og skal få lov til å være blikkfang, kanskje også snakkiser. Tepper med sterke motiver oppleves best når de får ligge alene, uten konkurranse fra møbler, og særlig om de kan oppleves på avstand ovenfra ¿ for eksempel fra en mesanin. Slike tepper kan fungere som alternativ til bilder når veggplassen er begrenset, for eksempel i rom med skråtak. Ull- og silketeppet BaroccArrabbiata (over) er fra Nodus.
BILDER: Noen tepper oppfører seg på gulvet slik som fotografier eller malerier gjør på veggen. De er bilder, og skal få lov til å være blikkfang, kanskje også snakkiser. Tepper med sterke motiver oppleves best når de får ligge alene, uten konkurranse fra møbler, og særlig om de kan oppleves på avstand ovenfra ¿ for eksempel fra en mesanin. Slike tepper kan fungere som alternativ til bilder når veggplassen er begrenset, for eksempel i rom med skråtak. Ull- og silketeppet BaroccArrabbiata (over) er fra Nodus. Foto: Foto: Produsent

Innredningsreglene du ikke skal følge lenger

Ni vanlige lystabber

TEPPE SOM MØBEL: Et stort teppe kan være fint i en stor hall der det er gjennomgang og hvor det dermed ikke kan stå møbler. Et kroppsvennlig teppe vil i noen tilfeller innby til å tilbringe mer tid på gulvet, for eksempel sammen med barn og dyr.
TEPPE SOM MØBEL: Et stort teppe kan være fint i en stor hall der det er gjennomgang og hvor det dermed ikke kan stå møbler. Et kroppsvennlig teppe vil i noen tilfeller innby til å tilbringe mer tid på gulvet, for eksempel sammen med barn og dyr. Foto: Foto: Espen Grønli
UTFORSK: Tepper flest er laget av syntetiske stoffer, ull eller lin. Så finnes det noen overraskende materialkombinasjoner der ute som utfordrer vår forestilling om hva et teppe kan være. Elisa Strozyks Wooden Carpets er laget av lin og finer, og er blant de mest spennende av disse sjeldne, boewer.com.
UTFORSK: Tepper flest er laget av syntetiske stoffer, ull eller lin. Så finnes det noen overraskende materialkombinasjoner der ute som utfordrer vår forestilling om hva et teppe kan være. Elisa Strozyks Wooden Carpets er laget av lin og finer, og er blant de mest spennende av disse sjeldne, boewer.com. Foto: Foto: Studio Been
SAMSPILL MED BILDE PÅ VEGGEN: Hvordan sørge for at teppet spiller sammen med andre elementer i rommet, som for eksempel et bilde? Det tryggeste er å velge et ensfarget, nøytralt teppe som lar bildet være dominerende. Mer risikabelt, som her, er det å satse på et visuelt bråkete teppe (Mashup fra Kymo) i møte med Benjamin Bergmans maleri. Fargepaletten er felles, men i mønster og uttrykk har de sin
egen karakter. Dersom øyet hopper for mye frem og tilbake, er samspillet kanskje ikke så harmonisk som man skulle ønske. Vær din egen dommer.
SAMSPILL MED BILDE PÅ VEGGEN: Hvordan sørge for at teppet spiller sammen med andre elementer i rommet, som for eksempel et bilde? Det tryggeste er å velge et ensfarget, nøytralt teppe som lar bildet være dominerende. Mer risikabelt, som her, er det å satse på et visuelt bråkete teppe (Mashup fra Kymo) i møte med Benjamin Bergmans maleri. Fargepaletten er felles, men i mønster og uttrykk har de sin egen karakter. Dersom øyet hopper for mye frem og tilbake, er samspillet kanskje ikke så harmonisk som man skulle ønske. Vær din egen dommer. Foto: Foto: Espen Grønli
LANDSKAP: Mange gulvtepper kommer i mønstre som gir en illusjon av dybde. Men det finnes også tepper som faktisk er tredimensjonale, og således gjør det mulig å endre stuens topografi. Fra naturens side er vi programmert til å bevege oss i ulendt terreng, så grepet kan kanskje finne en genetisk klangbunn langt der inne? Soft Minimum
Carpet er håndtuftet i hundre prosent ull, asplund.se.
LANDSKAP: Mange gulvtepper kommer i mønstre som gir en illusjon av dybde. Men det finnes også tepper som faktisk er tredimensjonale, og således gjør det mulig å endre stuens topografi. Fra naturens side er vi programmert til å bevege oss i ulendt terreng, så grepet kan kanskje finne en genetisk klangbunn langt der inne? Soft Minimum Carpet er håndtuftet i hundre prosent ull, asplund.se. Foto: Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning