Orden på vaskerommet

Slik fikk de plass til kildesortering på vaskerommet

En ørliten utvidelse av roterommet og en oppdatering av interiøret - vips var det sirlig orden hos småbarnsfamilien.

FRA TOTALKAOS TIL SIRLIG ORDEN: Bildet til venstre er før oppussing, bildet til høyre er etter. Interiørarkitketk MNIL Bernt A. Pedersen prosjekterte.
FRA TOTALKAOS TIL SIRLIG ORDEN: Bildet til venstre er før oppussing, bildet til høyre er etter. Interiørarkitketk MNIL Bernt A. Pedersen prosjekterte. Foto: Foto: Privat og Espen Grønli
Publisert Oppdatert

For barnefamilien fra Hundvåg, som for svært mange av oss, var det en utfordring å planlegge vaskerommet.

- Hovedinngangen til hverdags gikk via et rotete vaskerom. Vi hadde et kaotisk kildesorteringsopplegg med løse poser og skohyllene som var lite effektive. Med tre små barn trengte vi et system som fungerte bedre, sier Kristin Alne.

Bonytt satte interiørarkitekt Bernt A. Pedersen på saken. Første grep for å få orden ble en fordedret planløsning, som innlemmet 1,36 kvadratmeter av garasjen i vaskerommet.

- Det høres lite ut, men det var den ekstra plassen som var alfa omega for å skape en mye mer funksjonell løsning på vaskerommet, sier Bernt til Bonytt.

Familiens utgangspunkt var et standard vaskerom skulle romme det meste: garderobe, vaskemaskin og tørketrommel, kjøleskap og kildesortering.

- Det lille tilbygget måler 80 centimeter i dybde og 1,7 meter i bredde, og er en naturlig sone for oppheng av ytterklærne, sier Bernt.

GAMMEL PLANLØSNING: Før utvidelsen var vaskerommet på 8,5 kvadratmeter.
GAMMEL PLANLØSNING: Før utvidelsen var vaskerommet på 8,5 kvadratmeter. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen
NY PLANLØSNING: 1,36 kvadratmeter av garasjen ble innlemmet i vaskerommet. Ikke mye, men helt nødvendig.
NY PLANLØSNING: 1,36 kvadratmeter av garasjen ble innlemmet i vaskerommet. Ikke mye, men helt nødvendig. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen
GOD ORDEN: Den mørkeste veggfargen er Lady Sen Yoga. Modulsystemer og speil er fra Ikea, det er benyttet kjøkkenoverskap. I de tre nederste skapene er det skåret hull, og montert toppene av tre vaskebaljer, en rimelig og prydelig løsning. I speilet skimtes kjøkkenet samt kombiskapet som familien har plassert på vaskerommet. Garderobestengene fra Byggmaker er montert i to høyder, takspoter fra Belid.
GOD ORDEN: Den mørkeste veggfargen er Lady Sen Yoga. Modulsystemer og speil er fra Ikea, det er benyttet kjøkkenoverskap. I de tre nederste skapene er det skåret hull, og montert toppene av tre vaskebaljer, en rimelig og prydelig løsning. I speilet skimtes kjøkkenet samt kombiskapet som familien har plassert på vaskerommet. Garderobestengene fra Byggmaker er montert i to høyder, takspoter fra Belid. Foto: Foto: Espen Grønli
I STRAM GIVAKT: Skohyllene er tilpasset ulike sko, det er hyller fra gulv til tak rett innenfor inngangen. Systemet består av kjøkkenmoduler fra Ikea. Fliser fra Flisekompaniet og gulvbelegg Eternal Smaragd 66142 Dust fra Forbo. Knaggrekken på veggen til venstre heter Knax og knaggene felles ut ved bruk. Veggmaling Yoga fra Lady Sense.
I STRAM GIVAKT: Skohyllene er tilpasset ulike sko, det er hyller fra gulv til tak rett innenfor inngangen. Systemet består av kjøkkenmoduler fra Ikea. Fliser fra Flisekompaniet og gulvbelegg Eternal Smaragd 66142 Dust fra Forbo. Knaggrekken på veggen til venstre heter Knax og knaggene felles ut ved bruk. Veggmaling Yoga fra Lady Sense. Foto: Foto: Espen Grønli

Vaskerommet er nå innredet med kjøkkenmoduler fra Ikea, og tre av overskapene ble egne rom for kildesortering.

- Det finnes egne opplegg for kildesortering, men jeg synes det ble strammere å gå for sortering i den samme innredningen som er brukt ellers, sier Bernt.

En annen finurlighet er veggen med linoleumsbelegg, den fungerer som oppslagstavle.

For øvrig ble skohyllene samlet på et sted, i nærheten av knagger og heng for ytterklærne.

Vaskeplassen har nå en praktisk arbeidsbenk, og elegante fliser mellom benken og skapene hever rommet.

KREATIVT: Linoleum på veggen fungerer som oppslagstavle. Merker etter stifter jevner seg ut og forsvinner raskt, Bulletin board Eternal Palette 40812 og 2185, Forbo.
KREATIVT: Linoleum på veggen fungerer som oppslagstavle. Merker etter stifter jevner seg ut og forsvinner raskt, Bulletin board Eternal Palette 40812 og 2185, Forbo. Foto: Foto: Espen Grønli
GODT ORGANISERT: Alle skapene i rommet er kjøkkenoverskap fra
Ikea. I tre av skapene ble det installert kildesortering. Sirklene i dørene
ble skåret til, og tilpasset den øverste delen av vaskebaljer fra Biltema.
GODT ORGANISERT: Alle skapene i rommet er kjøkkenoverskap fra Ikea. I tre av skapene ble det installert kildesortering. Sirklene i dørene ble skåret til, og tilpasset den øverste delen av vaskebaljer fra Biltema. Foto: Foto: Espen Grønli
ELEGANT: Flisene i samstemte fargetoner over arbeidsbenken selges i ferdig utvalgt mønster, og heter Intermatex Stripes Sunset fra Flisekompaniet.
ELEGANT: Flisene i samstemte fargetoner over arbeidsbenken selges i ferdig utvalgt mønster, og heter Intermatex Stripes Sunset fra Flisekompaniet. Foto: Foto: Espen Grønli

- Jeg tillot en mørk veggfarge i og med at det meste av innredningen er hvit, sier Bernt.

Og hvordan er det å bo med det nye vaskerommet?

- Jeg nyter synet av vaskebaljene som er blitt til dekorativ kildesortering. Og skohyllene som går fra gulv til tak er også en helt genial løsning for oss, sier Kristin Alne.

Dette kostet forvandlingen:

Skap kr 15 000

Gulvbelegg kr 3500

Oppslagstavle kr 4000

Kombiskap kr 8000

Belysning kr 2900

Fliser over arbeidsbenk kr 6500

Knaggrekke kr 1300

Maling kr 500

Garderobestenger kr 400

Baljer til kildesortering kr 100

Tømrer, arbeider nytt tilbygg kr 25 000

Gulvlegger kr 17 500

Elektriker kr 1800

Totalt kr 86 500

Les også:

Slik holder du orden på vaskerommet

Slik sparer du strøm på bad og vaskerom

Bor med barn midt i byen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning