Lag feststeming med utelykter

Sesongens fineste utelykter

Disse utelyktene gir deg feststemning utendørs i en fei, men kun hvis de er plassert riktig. Slik gjør du det.

ULIKE GLASS, LIKE FLAMMER: Klart glass gir innsyn til både flamme og voks. Hanken gjør lanternene lett å flytte rundt på, kr 185 - 2530, brostecopenhagen.com. Den tilsynelatende tilfeldige plasseringen av lyktene i trappen er dessuten stemingsskapende.
ULIKE GLASS, LIKE FLAMMER: Klart glass gir innsyn til både flamme og voks. Hanken gjør lanternene lett å flytte rundt på, kr 185 - 2530, brostecopenhagen.com. Den tilsynelatende tilfeldige plasseringen av lyktene i trappen er dessuten stemingsskapende. Foto: Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Utelyset er det første møtet med hjemmet ditt. Hvis du investerer litt tid og krefter på en helhetlig utelysplan, vil du neppe angre. Hyggefaktoren vil nemlig øke betraktelig.

- En mørk hage gjør ingen glade. Mange synes hagen kun er attraktiv når været er varmt og vakkert, men opplevelsen du gir andre og deg selv ved å bruke stemningsfull utebelysning, viser at hagen er vakker året rundt, sier interiørarkitket Ida Lundqvist fra Idlu AS til Bonytt.

Ønsk gjester varmt velkommen med stemningsfulle utelys og tilpass belysningen til den aktuelle uteplassen. Som en ekstra bonus får du da også brukt uteområdet mer.

Men planlegg innkjøp av type belysning, og hvor du plasserer den med omhu. Her hjelper vi deg til å finne sesongaktuelle produkter som skaper en lekker overgang mellom ute og inne.

JAPANSK PREG: Det hvite stoffet sprer lyset og gjør det mykt, behagelig og inviterende. Palermo Lounge Lantern fra Konstsmide fås i to størrelser; h: 101 og 63 cm, kr 1499 - 2399, konstsmide.se.
JAPANSK PREG: Det hvite stoffet sprer lyset og gjør det mykt, behagelig og inviterende. Palermo Lounge Lantern fra Konstsmide fås i to størrelser; h: 101 og 63 cm, kr 1499 - 2399, konstsmide.se. Foto: Foto: Produsent
TRE, BAMBUS OG GLASS: Flettede lanterner myker opp lyset fra
flammene. Glasskolber på innsiden sørger for at lyset brenner
ufortrødent i vinden, kr 120 - 1085, brostecopenhagen.com. På en hylle langs husveggen er for tiden en populær og effektfull måte å plassere utelyktene på.
TRE, BAMBUS OG GLASS: Flettede lanterner myker opp lyset fra flammene. Glasskolber på innsiden sørger for at lyset brenner ufortrødent i vinden, kr 120 - 1085, brostecopenhagen.com. På en hylle langs husveggen er for tiden en populær og effektfull måte å plassere utelyktene på. Foto: Foto: Produsent
FROSTET GLASS: Lanterneserien Design with light fås både i klart eller frostet glass. Merk hvordan det matte glasset sprer lyset fra den lille flammen, kr 600 - 1700, holmegaard.dk. Plasser gjerne lykter med og uten frostet glass side om side.
FROSTET GLASS: Lanterneserien Design with light fås både i klart eller frostet glass. Merk hvordan det matte glasset sprer lyset fra den lille flammen, kr 600 - 1700, holmegaard.dk. Plasser gjerne lykter med og uten frostet glass side om side. Foto: Foto: Produsent

Opplyste gangsoner

Vis veien i mørket med lyslykter eller fakler langs gangsonene dine.

- Lag gjerne en skisse over hvor du skal plassere lyktene og marker hvor du ønsker at lyset skal falle, så vet du mer om hvor mange lyskilder du behøver, er Ida Lundqvists tips.

Plasser lykter for eksempel foran porten, på toppen av portstolpen, eller ved siden av portstolpen, gjerne alle stedene. Det gir et innbydende og trygt førsteinntrykk, som drar deg mot husets inngang.

Du kan henge lyslykter på hjørnet av huset, eller mer populært i tiden, lavere plassert på veggene - for eksempel på en hylle satt langs veggen. Slik skjermer du også lyktene dine bedre mot vær og vind.

Stemningsskapende, skulpturelle lykter i for eksempel bambus, kan settes ut når været tillater det. Vevde strukturer gir et spennende lys og skyggespill.

- Tenk på at lyktene du velger bør stå i stil til huset og omgivelsene. Bor du for eksempel i et nyfunkishus, vil antagelig ikke lyktene til naboen i sveitservillaen passe like godt hjemme hos deg, sier Ida Lundqvist.

Unngå "flystripe"

ILD I BØTTER OG SPANN: Stikk det i jorda, plasser det på bakken, på bordet, på veggen. Outdoor Collection signert Norm Architects inspirerer til å la det blafre hvor som helst, i all slags vær, menu.as.
ILD I BØTTER OG SPANN: Stikk det i jorda, plasser det på bakken, på bordet, på veggen. Outdoor Collection signert Norm Architects inspirerer til å la det blafre hvor som helst, i all slags vær, menu.as. Foto: Foto: Produsent
FYR OPP STUMPENE: Den smarte brenneren Marschall Outdoor fra Vinnaljus gjør det mulig å utnytte energien i stearinrester det ellers er vanskelig å brenne opp. Ved å plassere restene ved siden av flammen, smelter stearinen og blir til ny brensel. Veken ender opp i bunnen av krukken, kr 1330, norrgavel.no.
FYR OPP STUMPENE: Den smarte brenneren Marschall Outdoor fra Vinnaljus gjør det mulig å utnytte energien i stearinrester det ellers er vanskelig å brenne opp. Ved å plassere restene ved siden av flammen, smelter stearinen og blir til ny brensel. Veken ender opp i bunnen av krukken, kr 1330, norrgavel.no. Foto: Foto: Produsent
BÅLKUBE: Kurven Boo fra Skargaarden er formet som en kube med en
trakt til veden i midten. Ønsker du mindre bål, snur du den på hodet og
plasserer en liten fakkel i koppen i midten, kr 1990, ballerud.com.
BÅLKUBE: Kurven Boo fra Skargaarden er formet som en kube med en trakt til veden i midten. Ønsker du mindre bål, snur du den på hodet og plasserer en liten fakkel i koppen i midten, kr 1990, ballerud.com. Foto: Foto: Produsent

Ikke fall for fristelsen å plassere mange like fakler tett sammen på en sirlig rekke. Det gir en mindre koselig "f lystripe-effekt" som de færreste er ute etter med vitende vilje.

For å motvirke dette uttrykket, bruk en miks av høye og lave lykter som plasseres tilsynelatende tilfeldig etter hverandre i ujevn sikksakk-formasjon. Åpningsbildet i denne saken er et godt eksempel på hvordan det skal gjøres.

- Å blande ulike materialer på utelyktene kan fungere veldig fint, så lenge de har en fellesfaktor, som for eksempel en rundet fasong, sier Ida til Bonytt.

Bruker du eletriske lykter, bør du ikke blande varmt og kaldt lys.

- Bestem på forhånd hvilken temperatur lyskildene skal ha, om det skal være gulaktig varmt eller kaldt blått. dette synes jeg er noe av det viktigste, en blanding av ulike temperaturer kan bli katastrofalt, sier Ida Lundqvist.

Og har du muligheten til å supplere belsyningen med et flammende bålfat, er også det svært stemningsskapende.

Les også:

Her er brannfarene du ikke tenker over

FINMASKET GITTER: Vokslysboksene Fez fra Gandia Blasco er laget i lakkert aluminium. Mønsteret er så tett at man bare aner flammen
som lyser der inne. Fås i flere farger og størrelser, kr 5400 - 6960, roberttandberg.no.
FINMASKET GITTER: Vokslysboksene Fez fra Gandia Blasco er laget i lakkert aluminium. Mønsteret er så tett at man bare aner flammen som lyser der inne. Fås i flere farger og størrelser, kr 5400 - 6960, roberttandberg.no. Foto: Foto: Produsent
LYS I POSE: Hobo Lantern fra kanadiske Molo Design er en bærbar
lampe som kan skape både glede og forundring. Lyskilden er en
energigjerrig ledpære, som enten kan plugges til stikkontakt, eller
gå på batteri, kr 735, molostore.com.
LYS I POSE: Hobo Lantern fra kanadiske Molo Design er en bærbar lampe som kan skape både glede og forundring. Lyskilden er en energigjerrig ledpære, som enten kan plugges til stikkontakt, eller gå på batteri, kr 735, molostore.com. Foto: Foto: Produsent
HVIS VÆRET FORHINDRER LEVENDE LYS: Vegglampen Solbacken er i tetningsklasse IP44, og kan dermed brukes på badets våteste soner eller utendørs. Lampen har innebygd led-belysning som kun trekker 3 Watt, og skal vare i 20 000 timer, kr 295, ikea.no.
HVIS VÆRET FORHINDRER LEVENDE LYS: Vegglampen Solbacken er i tetningsklasse IP44, og kan dermed brukes på badets våteste soner eller utendørs. Lampen har innebygd led-belysning som kun trekker 3 Watt, og skal vare i 20 000 timer, kr 295, ikea.no. Foto: Foto: Produsent

Se interiørbloggernes flotteste festbord

Sørg for at ikke pottene sprekker i vinter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning