Se hvordan farger forvandler kjøkkenet på seks kvadrat

Du vil ikke kjenne igjen dette kjøkkenet

Kjøkkenet er like lite som før, det virker bare ikke slik.

Rotete inntrykk. Det samlet seg støv over skap, det virket trangt og belysningen var ikke god nok på det gamle kjøkkenet.
Rotete inntrykk. Det samlet seg støv over skap, det virket trangt og belysningen var ikke god nok på det gamle kjøkkenet. Foto: Niklas Hart
Publisert Oppdatert

Når du ser før-bildet, er det ikke så rart at beboer, Erik Langås, ønsket endring av det lille kjøkkenet i leiligheten han eier i Oslo.

- Alt var gammelt og dårlig, og vennene mine visste ikke hvor de skulle gjøre av seg, sier han til Bonytt.

Han opplevde plassen som dårlig utnyttet, det føltes trangt der. I tillegg samlet det seg støv over skapene, og for å toppe det hele var belysningen dunkel.

Bonytt sendte interiørarkitekt Cecilie Claussen på saken.

Grønn geometri. Frontene på overskapene er i pistajsgrønn (eller Aerugo Green, som Superfront kaller det). Frontene under er lagd av møbelsnekker, woobii.no, og er malt i petroleumsgrønt, NCS S 7020-B30G. Håndtakene i messing er fra Superfront og Tom Dixon-pendel Mirror Ball Gold er kjøpt på Eske.
Grønn geometri. Frontene på overskapene er i pistajsgrønn (eller Aerugo Green, som Superfront kaller det). Frontene under er lagd av møbelsnekker, woobii.no, og er malt i petroleumsgrønt, NCS S 7020-B30G. Håndtakene i messing er fra Superfront og Tom Dixon-pendel Mirror Ball Gold er kjøpt på Eske. Foto: Niklas Hart
Beholdt L-formen. Kjøkkeninnredningen brer seg fremdeles over rommets langside og kortside. Men nå er uttrykket renere og oppbevaringsplassen mer funksjonell. Skrogene er fra Ikea, frontene på veggskap og håndtakene er fra Superfront. Benkeplaten i Carrara-marmor er fra Lenngren Naturstein. Bordlampen er Birdy fra Northern Lighting/Eske Interiør.
Beholdt L-formen. Kjøkkeninnredningen brer seg fremdeles over rommets langside og kortside. Men nå er uttrykket renere og oppbevaringsplassen mer funksjonell. Skrogene er fra Ikea, frontene på veggskap og håndtakene er fra Superfront. Benkeplaten i Carrara-marmor er fra Lenngren Naturstein. Bordlampen er Birdy fra Northern Lighting/Eske Interiør. Foto: Niklas Hart

Kjøkkenet hadde en enkeltdør inn mot Eriks gjesterom. Han ville ikke være av med dette til fordel for en åpen kjøkkenløsning, men han var villig til å ofre den gamle spiseplassen på kjøkkenet for å få doble dører inn mot gjesterommet.

- Hvorfor er kjøkkenet bedre nå?

- Det er lysere og mer åpent. Før sperret kjøleskapet for utsikten og lysinnfallet. Nå tar man inn hele utsikten straks man kommer inn i leiligheten. Oppbevaringsplassen er i tillegg bedre utnyttet, særlig i hjørneskapet, sier Cecilie Claussen til Bonytt.

Ved å sette inn doble dører mot det tilstøtende rommet, ble det også luftigere og mer plass til gjester.

- De to rommene gangner hverandre nå.

- Hvorfor rev du ikke bare hele veggen og innlemmet det tilstøtende rommet i kjøkkenet?

- Vi vurderte det, men beboeren vile ikke omgjøre leiligheten fra en treroms til en toroms. Han ønsket dessuten å beholde et gjesterom, men den dør som kunne lukkes. Derfor nøyde vi oss med å utvide døråpningen, sier hun.

- Kjøkkenbordet er borte, hvor spiser man nå?

Spesialtilpasset skap. Skapdøren sett ovenfra. Hjørneskapet ble spesialtilpasset av en møbelsnekker for at plassen skulle bli utnyttet bedre. Derfor fikk den vinklede skapfronter en langside og en kortside.
Spesialtilpasset skap. Skapdøren sett ovenfra. Hjørneskapet ble spesialtilpasset av en møbelsnekker for at plassen skulle bli utnyttet bedre. Derfor fikk den vinklede skapfronter en langside og en kortside. Foto: Niklas Hart
Grønt på hylla. Hylle ved vinduet. Hyllen på veggen til høyre benyttes til kokebøker og klorofyll.
Grønt på hylla. Hylle ved vinduet. Hyllen på veggen til høyre benyttes til kokebøker og klorofyll. Foto: Niklas Hart

- Maten inntas vanligvis ved spisebordet i stuen, eller ved laptopen i sofaen, sier Claussen.

- Og hva ville du gjort om budsjettet hadde vært større?

- Om vi hadde hatt høyere budsjett, ville jag lagt til marmor i sprutsonen mellom benkeplate og overskap. Det ville blitt ekstra fint, mener hun.

Dette kostet forvandlingen:

Håndverkere (inkl. elektrisk arbeid): kr 63 000

Kjølende skuffer. Kalde skuffer Med kjøleskuffer under kjøkkenbenken (fremfor kjøleskap ved inngangen) ble rommet mindre trangt.
Kjølende skuffer. Kalde skuffer Med kjøleskuffer under kjøkkenbenken (fremfor kjøleskap ved inngangen) ble rommet mindre trangt. Foto: Niklas Hart
Gjennomført. Marmorplaten er skåret til slik at også enden av kjøkkenbenken kunne kles med en front uten at denne virket påklistret.
Gjennomført. Marmorplaten er skåret til slik at også enden av kjøkkenbenken kunne kles med en front uten at denne virket påklistret. Foto: Niklas Hart

Lamper: kr 5 000

Kjøkkenskrog, vask og armatur fra Ikea: kr 15 000

Hvitevarer: kr 29 000

Møbelsnekker: kr 21 000

Fronter til overskap og håndtak fra Superfront: kr 14 000

Benkeplate fra Lenngren Naturstein: kr 25 500

Doble dører: kr 4 000

Maling, sparkel samt tilbehør: kr 2 500

Totalt: kr 179 000

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning