Se kjøkkenet før og etter

Ble nesten dobbelt så stort

Syttitallskjøkkenet fikk ny planløsning, veggen forsvant og det ble et smakfullt allrom.

NY PLANLØSNING: Før lå kjøkkenet adskilt fra spisestuen med vegg og dør. Nå er kjøkkenet og spisestuen forent i ett større og lysere rom.
NY PLANLØSNING: Før lå kjøkkenet adskilt fra spisestuen med vegg og dør. Nå er kjøkkenet og spisestuen forent i ett større og lysere rom.
Publisert Oppdatert

Familien strevde med å finne en enhetlig plan for å oppgradere huset. Det mørke furupanelet skulle bort og de vil ha et åpnere kjøkken. Dermed forsvant veggen mellom kjøkkenet og spisestuen. Og kontakten mellom kjøkken og stuedelen ble også bedret.

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen forteller at eierne ville først beholde spisebord både på kjøkken og i spisestue.

- De fleste tror at barn ikke kan spise ved et 90 cm høyt bord, men dette problemet lar seg elegant løse med senkbare stoler.

Hva er det viktigste valget dere ble enige om for å skape det nye hjemmet?

- Materialvalget var sentralt for familien. Flatene skulle være slitesterke og funksjonelle. De skulle dessuten helst være i nøytrale toner og hvitt. Vi samtalte også mye om gulvet på selve kjøkkenet. Parkett slites fort, og velger du et hardt gulv av fliser, knuses glass og krus lett. Vi endte opp med et praktisk og moderne gummigulv.

Du har brukt mye hvitt i interiøret. Hvordan unngå at det blir sterilt og kjedelig?

- Hvitt er brukt for å skape en atmosfære med mye lys. Fremfor mange fargekontraster, valgte heller å kunne endre miljøet med pyntegjenstander og mindre fargeflater, slik som den knallturkise veggen. Etter hvert skal det også henges opp bilder på veggen i spisestuen, da blir uttrykket enda varmere.

NY PLANLØSNING: Før lå kjøkkenet adskilt fra spisestuen med vegg og dør. Nå er kjøkkenet og spisestuen forent i ett større og lysere rom.
NY PLANLØSNING: Før lå kjøkkenet adskilt fra spisestuen med vegg og dør. Nå er kjøkkenet og spisestuen forent i ett større og lysere rom.
TO BLE ETT: Nå slipper familien å ha to spisebord. Ved den praktiske kjøkkenøya er det dessuten plass for fire ekstra krakker. Slik vant de
plass til andre funksjoner. Krakkene er en recliner-versjon av Bamboo, tregulvet er en enstavsparkett av mattlakkert eik, mens gummigulvet er et beige banebelegg.
TO BLE ETT: Nå slipper familien å ha to spisebord. Ved den praktiske kjøkkenøya er det dessuten plass for fire ekstra krakker. Slik vant de plass til andre funksjoner. Krakkene er en recliner-versjon av Bamboo, tregulvet er en enstavsparkett av mattlakkert eik, mens gummigulvet er et beige banebelegg. Foto: FOTO: Espen Grønli
TURKIS KONTRAST: Veggen bak komfyr og vifte er malt i
sterk, kjølig turkis. Friskheten  skaper en effektiv kontrast til de nøytrale og hvite flatene som kjøkkenet ellers domineres av.
TURKIS KONTRAST: Veggen bak komfyr og vifte er malt i sterk, kjølig turkis. Friskheten skaper en effektiv kontrast til de nøytrale og hvite flatene som kjøkkenet ellers domineres av. Foto: FOTO: Espen Grønli

Dette kostet forvandlingen:

LAMPELYST: Interiørarkitekt og familien valgte store, svarte
lamper over spisebordet.  Lampene Smithfield er i blanklakkert utførelse, Flos. Spisestolene Sera i svart lær er fra Ygg og Lyng/Palma.Bordet i heltre eik er kjøpt på Bohus for noen år tilbake.
LAMPELYST: Interiørarkitekt og familien valgte store, svarte lamper over spisebordet. Lampene Smithfield er i blanklakkert utførelse, Flos. Spisestolene Sera i svart lær er fra Ygg og Lyng/Palma.Bordet i heltre eik er kjøpt på Bohus for noen år tilbake. Foto: FOTO: Espen Grønli

Elektriker+ lamper og brytere, kr 66 400

Malerarbeid, kr 75 600

Tapet, kr 3 000

Vinduer, kr 26 000

Kjøkken inredning, kr 160 000

Gummifliser, kr 8 000

Eik 1-stavs parkett, kr 35 000

Snekkerarbeider, kr 200 000

Spisestue, kr 19 800

Trapp m/ rekkverk, kr 31 550

Totalt, spisestue, kjøkken, stue: kr 625 350

Les også

UTSKIFTET: Det påtrengende furu-rekkverket ble byttet ut med smale
spiler i rustfritt stål, håndløper i eik. Spisestuen forbindes med en trapp ned til stuen. Tapetet heter Khroma Only One 802, Borge
tapeter.
UTSKIFTET: Det påtrengende furu-rekkverket ble byttet ut med smale spiler i rustfritt stål, håndløper i eik. Spisestuen forbindes med en trapp ned til stuen. Tapetet heter Khroma Only One 802, Borge tapeter. Foto: FOTO: Espen Grønli
FØR: Kjøkkenet var lite med spiseplass og spisestuen var mørk og trist. Veggen mellom rommene ble revet slik at spisestuen ble innlemmet.
FØR: Kjøkkenet var lite med spiseplass og spisestuen var mørk og trist. Veggen mellom rommene ble revet slik at spisestuen ble innlemmet. Foto: TEGNING: Bernt A. Pedersen
SLIK BLE DET: Kjøkkenet ble åpnet mot spisestuen, og veggen inn mot vaskerommet ble flyttet. Samtidig fjernet de døren inn fra entreen
til kjøkkenet. Her ble det en funksjonell og flott løsning med innfelte høyskap som rommer både kjøleskap, stekeovn og matskap.
SLIK BLE DET: Kjøkkenet ble åpnet mot spisestuen, og veggen inn mot vaskerommet ble flyttet. Samtidig fjernet de døren inn fra entreen til kjøkkenet. Her ble det en funksjonell og flott løsning med innfelte høyskap som rommer både kjøleskap, stekeovn og matskap. Foto: TEGNING: Bernt A. Pedersen

Råd når du skal pusse opp kjøkkenet

PLUSS MED PLASS: Kjøkkeninnredningen Mano i matt hvit er fra Kvik, og rommer flere dype skuffer for oppbevaring av husgeråd og matvarer.
Benkeflater av svart laminat, alle hvitevarer fra Siemens.
PLUSS MED PLASS: Kjøkkeninnredningen Mano i matt hvit er fra Kvik, og rommer flere dype skuffer for oppbevaring av husgeråd og matvarer. Benkeflater av svart laminat, alle hvitevarer fra Siemens. Foto: FOTO: Espen Grønli

10 gode tips til kjøkkenet

La deg inspirere av våre interiørbilder

Alt du trenger å vite om kjøkken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning