Kjøkkentips og oppskrifter fra mesterkokk Trond Moi

Mesterkokkens kjøkkentips

Han vet nøyaktig hvor kjøleskapet skal stå, og for å få plass til vinsamlingen gravde han ut vinkjeller under inngangspartiet.

LAGET VINKJELLER PÅ TRE MÅNEDER: Hjemmets vinkjeller
fikk Trond bygget i høst. Den er i betong, og fylt med Champagne, Bordeaux-vin, Riesling «og en del snadder fra den nye verden, Amerika
og Australia primært,» sier Trond.
LAGET VINKJELLER PÅ TRE MÅNEDER: Hjemmets vinkjeller fikk Trond bygget i høst. Den er i betong, og fylt med Champagne, Bordeaux-vin, Riesling «og en del snadder fra den nye verden, Amerika og Australia primært,» sier Trond. Foto: Foto: Espen Grønli
Sist oppdatert

Trond Moi er sommelier, tre ganger Norgesmester i kokkekunst og eier av Bølgen og Moi I Kristiansand. Selvsagt har han sterke meninger om hvordan et godt kjøkken skal være.

Sammen med familien renoverte han den gråmalte trevillaen på Lund i Kristiansand, som du ser bilder fra i denne reportasjen. Familien flyttet inn for 2,5 år siden.

Her bor Trond sammen med kona Elisabeth Hagen-Moi, sønnen deres Thilo Tobias (8) og Elisabeths datter, Emilie Hagen-Perssen (14).

Kjøkkenet er favorittrommet i huset, innredet med mange sitteplasser, behagelig belysning og høy hyggefaktor. Det er spesialbygget i samarbeid med Strai Kjøkken, og bærer absolutt preg av at far i familien er en høyprofilert mesterkokk med en meget travel hverdag.

- Alle de åtte største funksjonene ved matlaging er innen en armlengdes avstand fra skjærebrettet på kjøkkenbenken. Jeg står og kutter her, og på venstre side er alle kokeplatene, sier han.

INSPIRASJON FRA USA: Tronds skjærebrett av den kraftige butcher block-varianten han la sin elsk på da han bodde i USA, er fast inventar i hjemmet. Det er frest ned i benken og kan løftes ut for rengjøring, men står støtt som et fjell mens han arbeider på den. Innredningen er Uni Høyglans i hvit fra Strai Kjøkken. Også pendelen er levert av
Strai. Det gule bildet over kjøkkenbenken er laget av Per Fronth.
INSPIRASJON FRA USA: Tronds skjærebrett av den kraftige butcher block-varianten han la sin elsk på da han bodde i USA, er fast inventar i hjemmet. Det er frest ned i benken og kan løftes ut for rengjøring, men står støtt som et fjell mens han arbeider på den. Innredningen er Uni Høyglans i hvit fra Strai Kjøkken. Også pendelen er levert av Strai. Det gule bildet over kjøkkenbenken er laget av Per Fronth. Foto: Foto: Espen Grønli

- Når jeg lager mat, har jeg en apotekboks med de 10-15 mest brukte ingrediensene som olivenolje, balsamico og den slags rett foran meg, kjøleskapeter er på høyre hånd, så jeg rast kan nå det, og jeg strekker bare ut armen for å nå søppelbøtten. Da blir det lett å holde det rent mens jeg holder på, og mindre opprydding etterpå, sier han.

Kjøkkenet er så til de grader bygget opp rundt Tronds effektivitetsprinsipp, at han har fått kjøkkenleverandøren til å heve benkeplatene med fem centimeter.

- Standard benkehøyde på kjøkken generelt er 90 centimeter, men hvis du er over 1.70 cm høy, blir du da stående med en knekk i ryggen når du arbeider. Jeg er 1.85, og med 95 cm høyde på benkeplaten, har jeg nå rett rygg. Det gjør all verdens forskjell når man lager mat over tid, sier Trond.

Han er for øvrig ikke alene om matlagingen i familien.

KUNST PÅ VEGGENE: - Kunst hører hjemme på kjøkkenet og er nært beslektet med kjøkkenkunst. Begge deler skal være en nytelse for øyet, sier Trond. Det punktbelyste bildet over spisebordet er av hans favorittkunstner, Kjell Nupen.
KUNST PÅ VEGGENE: - Kunst hører hjemme på kjøkkenet og er nært beslektet med kjøkkenkunst. Begge deler skal være en nytelse for øyet, sier Trond. Det punktbelyste bildet over spisebordet er av hans favorittkunstner, Kjell Nupen. Foto: Foto: Espen Grønli

- Jeg reiser mye, så Elisabeth får nok klokket inn like mange måltider som jeg gjør. Men når jeg er hjemme, elsker jeg å lage mat her. Ovnene mine har samme funksjoner som dem du finner på et proffkjøkken, og jeg har selvfølgelig mer enn en ovn, sier han.

Foruten ovnene fra Miele, er kjøkkenet satt sammen av glatte fronter i hvit høyglans, som er lette å tørke av. Flere av veggene har råbetong-look, i dette tilfellet gipsplater med stålglattet murpuss.

På gulvet ligger enstavsparkett i håndhøvlet eik, levert av et lokalt snekkerverksted.

- Det viktig for meg å få inn litt røffhet her også. Proffkjøkken er ofte i stål, og på familiekjøkkenet ville jeg ha et varmere uttrykk, sier han.

Så må vi snakke litt om den moderne kunsten på veggene, for den brenner Trond for. Han synes livet hadde vært «fattig og fargeløst» uten.

- Kunst er viktig inspirasjon for meg, og nært beslektet med kjøkkenkunst. Begge deler skal være en nytelse for øyet, sier han.

VEGG MED MENING: Trond prioriterer komfortsoner høyt. Flisveggen over sittekroken er laget av Magne Furuholmen, bokstavene er plukket fra navnene til alle som bor her.
VEGG MED MENING: Trond prioriterer komfortsoner høyt. Flisveggen over sittekroken er laget av Magne Furuholmen, bokstavene er plukket fra navnene til alle som bor her. Foto: Foto: Espen Grønli

Magne Furuholmen har laget flisveggen over sittebenken i nisjen. Det verket er spesielt meningsfult for Trond og familien. Kunstneren, som er en personlig venn av Trond, har satt sammen motivet av bokstavene i familiens navn.

En annen nær kunstnervenn, Per Fronth, har laget det gule bildet over kjøkkenbenken.

Det siste tilskuddet til kjøkkensfæren er vinkjelleren, som ble ferdig i høst. Den er gravd ut under husets inngangsparti, inntil grunnmuren, og er lagd av betong.

- Det tok litt tid med den der, for det var omfattende grunnarbeid. Totalt tok det rundt tre måneder, sier Trond.

Kjelleren er allerede velfylt, han samler på Champagne og Bordeaux-vin, og «en del snadder fra den nye verden, Amerika og Australia primært. Også har jeg en del Rieslinger», avslører han.

RENOVERT: Her skal Sørlandsidyllen nytes! Trond har fått bygget
ny terrasse, med direkte utgang fra stuen. I sommerhalvåret oppleves derfor trevillaen som dobbelt så stor.
RENOVERT: Her skal Sørlandsidyllen nytes! Trond har fått bygget ny terrasse, med direkte utgang fra stuen. I sommerhalvåret oppleves derfor trevillaen som dobbelt så stor. Foto: Foto: Espen Grønli

- Hvis jeg skal være ærlig, blir den vel egentlig mer og mer velfylt. For hver flaske som går ut, går det inn to, sier Trond.

Under følger to av hans nydelige oppskrifter:

Råmarinert Salmalaks med sesamfrø:

Ingredienser til 4

400 g laks

2 ss sesamfrø, ristet

saft og skall av 1/2 lime

SE OPPSKRIFT UNDER: Råmarinert Salmalaks med sesamfrø.
SE OPPSKRIFT UNDER: Råmarinert Salmalaks med sesamfrø. Foto: Foto: Espen Grønli

4 ss ekstra god olivenolje

2 ss soyasaus

2 ss frisk hakket koriander eller gressløk

salt og pepper

Slik gjør du:

1. Skjær laksen i skiver og ha den på en tallerken.

2. Sprinkle over sesamfrø og saft og skall av lime.

3. Ha på ekstra god olivenolje og soyasaus og krydre med litt salt og pepper.

4. Dryss over friske urter.

Urtedampet blåskjell med basilikumsvinaigrette:

Ingredienser til 4

2 kg blåskjell

1 kinesisk hvitløk

1 sjalottløk

1 fennikel

SE OPPSKRIFT UNDER: Urtedampet blåskjell med basilikumsvinaigrette:
SE OPPSKRIFT UNDER: Urtedampet blåskjell med basilikumsvinaigrette: Foto: Foto: Espen Grønli

1 glass hvitvin

1 rødløk

1 vårløk

2 klasetomater

Vinaigrette

1/3 potte basilikum

1 kvast gressløk

1 ts dijonsennep

saft av 1 sitron

3 dl olivenolje

salt og pepper

Slik gjør du:

1. Skyll blåskjellene godt, kontroller at de er gode ved å lukte på dem og sjekke hvert skjell.

2. Finhakk, hvitløk, sjalottløk og fennikel og ha dette sammen med blåskjellene i en tett langpanne. Sett det på 100 C damp i ca. 8 minutter.

3. Sprinkle over finsnittet rødløk og vårløk og ha på grovhakket tomater.

4. Ha alle ingrediensene til vinaigretten i en blender og mix godt, smak til med salt og pepper. Hell denne over blåskjellene og pynt med friske urter.

Server med toast ved siden av, gjerne gratinert med parmesanost.

Les også:

Her er de ti største kjøkkentabbene

Dette bør du ha i kjøkkenskapet

Velg riktig kjøkkengulv

Slik lagrer du vinen din

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også