Hytte på Musdalsæter

Derfor valgte familien oransje

Nivåforskjellene på den trolske tomten, fargebruken og annekset til barna gjør at familiehytta på populære Musdalsæter er noe for seg selv.

FARGESPRAK: Bål på peisen og en knalloransje trapp, her var det trivelig, og denne hytta glemmer man ikke så fort. Styling: Tone Korken
FARGESPRAK: Bål på peisen og en knalloransje trapp, her var det trivelig, og denne hytta glemmer man ikke så fort. Styling: Tone Korken Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Om denne hytta:

Hvem eier den?

Per Øyvind (49), Kari (47) og barna deres,Espen (22), Simen (20) og Anna (14).

Hva ser vi?

Hytte på 70 kvm på Musdalsæter mellom Kvitfjell og Hafjell, tegnet av arkitekt MNAL Børge Anfinsen fra Pir II Arkitekter.

Hva er spesielt?

Elegant integrering av hytta på en skrå tomt har skånet naturen og vært med på å holde byggekostnadene på et akseptabelt nivå. Hytta har også et friskt fargevalg, uten at dette tar fokuset fra naturen utenfor.

Moderne hytter som ikke krever vedlikehold blir stadig mer etterspurt. Det er heldigvis også stor interesse for hytter som går i ett med terrenget. Hytta i denne reportasjen er både miljøvennlig og godt integrert.

Familien på fem er glade i å sykle i terrenget og å gå på langrennsski når de er på hytta på Musdalsæter.

- Rett utenfor hyttedøra har vi mulighet for å gå på langrenn om vinteren og sykkelturer om sommeren, og vi kan benytte oss av fiskevann og badevann like i nærheten. Dessuten er ungene glade i å kjøre alpint, sier Kari, mor i familien.

Da sier det seg selv at det er en del sportsutstyr som skal ha plass i hytta, som med anneks i utgangspunktet er på nøkterne 70 kvm. Men hvis man legger til den ekstra gulvplassen familien har fått gjennom hyttas tre hemser, er vi oppe i 120 kvm. Og da snakker vi helt greit med boltreplass for en aktiv familie med tre snart voksne barn.

Triks på trolsk tomt

Arkitektens utfordring, i tillegg til å utnytte plassen maksimalt på en tomt med markant terrengfall, var å skape et samspill mellom inne og ute. Terrengfallet er derfor integrert i hytta ved hjelp av innvendige nivåforskjeller og hemser.

En effektiv planløsning med luftige oppholdsrom åpner seg mot panoramautsikten og vindusflatene sluser dagslyset inn i bygningskroppen fra flere kanter.

- Når vi sitter i stua liker vi å se at vi er på fjellet, forklarer Per-Øyvind, far i familien. Vinduene er flere steder trukket nesten ned til gulvet, men innsyn er likevel ikke et problem. Hytta ligger skjermet mot nabohyttene, og vinduene er plassert slik at gardiner er overflødig.

LUN HULE: Sofakroken er rammet inn av bjørkefinerplater malt med brunsvart lakkbeis. Batikkpute fra Country Chic, svarte puter, broderipute og keramikkvaser fra Bolina, fuglen House Bird av Eames er fra Expo Nova. Stoff i sofabenken er fra Karlsen Bil og Møbeltapetsering på Ullensaker. Styling: Tone Kroken.
LUN HULE: Sofakroken er rammet inn av bjørkefinerplater malt med brunsvart lakkbeis. Batikkpute fra Country Chic, svarte puter, broderipute og keramikkvaser fra Bolina, fuglen House Bird av Eames er fra Expo Nova. Stoff i sofabenken er fra Karlsen Bil og Møbeltapetsering på Ullensaker. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
HYGGELIG: Nesten uansett vær finner Kari en krok som i le. Arkitekten la vekt på å integrere utvendige rom i arkitekturen.
HYGGELIG: Nesten uansett vær finner Kari en krok som i le. Arkitekten la vekt på å integrere utvendige rom i arkitekturen. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
ÅPENT: Fra hemsen over kjøkkenet har man full oversikt samtidig som man kan være litt for seg selv. En leken løsning som fungerer godt for hele familien. Styling: Tone Kroken.
ÅPENT: Fra hemsen over kjøkkenet har man full oversikt samtidig som man kan være litt for seg selv. En leken løsning som fungerer godt for hele familien. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
MØRKT MOT LYST: Kjøkkenet er svart fordi vi liker kontraster, og kjøkkenbenken er belagt med linoleum, som tåler heftig hyttebruk, sier Kari. Innredningen er fra Ikea.
MØRKT MOT LYST: Kjøkkenet er svart fordi vi liker kontraster, og kjøkkenbenken er belagt med linoleum, som tåler heftig hyttebruk, sier Kari. Innredningen er fra Ikea. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
GLIR INN I TERRENGET: Hovedhytte til høyre og 2 anneks til venstre, begge kledd i ubehandlet malmfuru. Sammen danner de fin ramme for uteområdet. Annekset har soverom, bad, badstue og bod.
GLIR INN I TERRENGET: Hovedhytte til høyre og 2 anneks til venstre, begge kledd i ubehandlet malmfuru. Sammen danner de fin ramme for uteområdet. Annekset har soverom, bad, badstue og bod. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Røffe materialer som slipt betong på gulv, og kryssfiner av bjørk på vegger fremhever og understreker naturelementene utenfor. Kombinert med få, men sterkt kulørte farger i interiøret, gjør at hytta har fått en leken lunhet som familien setter stor pris på.

- Vi ønsket oss en hytte med personlighet, men var opptatt av at farger og materialer ikke må ta fokus fra naturen, sier Per-Øyvind.

Derfor valgte de oransje

Et nytt begrep oppsto da arkitekten var på befaring; ordet «anorakkoransje». Inspirasjonen til den oransje fargen på deler av gulvet innvendig fikk familien nettopp fra arkitektens fjellanorakk.

- Inspirasjon kan man finne overalt, sier Kari med glimt i øyet.

- Fjellet og naturen rundt virker avslappende. Et godt hytteliv for oss er å nyte stillheten og ta en treningstur på ski eller sykkel, sier Kari.

NIVÅFORSKJELLER: Hovedhytta er bygget over to plan, slik at det blir ekstra høyt under taket i stuen. Stoler fra Bolia. Sofaløsningen er tegnet av arkitekt MNAL Børge og plassbygget av Terje Vestli hos Sagstua. Styling: Tone Kroken.
NIVÅFORSKJELLER: Hovedhytta er bygget over to plan, slik at det blir ekstra høyt under taket i stuen. Stoler fra Bolia. Sofaløsningen er tegnet av arkitekt MNAL Børge og plassbygget av Terje Vestli hos Sagstua. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
FRISTENDE SPISEKROK. Vinduet er på høyde med bordflaten, som slik får rikelig med dagslys. Plantekurven er fra Bolina. Lampen er fra Design Belysning. Bord og stoler er fra Living. Gulvet er av slipt betong. Styling: Tone Kroken.
FRISTENDE SPISEKROK. Vinduet er på høyde med bordflaten, som slik får rikelig med dagslys. Plantekurven er fra Bolina. Lampen er fra Design Belysning. Bord og stoler er fra Living. Gulvet er av slipt betong. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
UMALTE FLATER: Nøktern materialbruk legger til rette for tradisjonell, norsk hyttekos. Tavle fra Country Chic. Linduk fra Bolina, brett fra Anouska, lysglass fra Country Chic og servietter og skåler fra Bolina. Styling: Tone Kroken.
UMALTE FLATER: Nøktern materialbruk legger til rette for tradisjonell, norsk hyttekos. Tavle fra Country Chic. Linduk fra Bolina, brett fra Anouska, lysglass fra Country Chic og servietter og skåler fra Bolina. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
KREATIVT: De ulike hemsene fungerer som små pusterom og egne sfærer hvor den som vil ha litt tid for seg selv kan finne ro. Furupanel på tak og vegger.
KREATIVT: De ulike hemsene fungerer som små pusterom og egne sfærer hvor den som vil ha litt tid for seg selv kan finne ro. Furupanel på tak og vegger. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Utvendig kledning på hytta er av ubehandlet malmfuru, en tradisjonsrik og miljøvennlig kledningstype som får en naturlig patina uten at det kreves vedlikehold.

MØT ARKITEKTEN:

Børge Anfinsen, arkitekt MNAL ved Pir II Arkitekter.

FREKK KONTRAST: Det oransje linoleumsgulvet har NCS-fargekode S 0585-Y70R, og fremhever det trolske terrenget ute, sommer som vinter. Pleddet på sengen er fra Illums, puten på stolen fra Vanilla Fly. Styling: Tone Kroken.
FREKK KONTRAST: Det oransje linoleumsgulvet har NCS-fargekode S 0585-Y70R, og fremhever det trolske terrenget ute, sommer som vinter. Pleddet på sengen er fra Illums, puten på stolen fra Vanilla Fly. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
LIGGER SKJERMET: Også på badet kan utsikten nytes, delvis skjermet for innsyn. Vase fra House Doctor, håndkle fra Bolina. Styling: Tone Kroken.
LIGGER SKJERMET: Også på badet kan utsikten nytes, delvis skjermet for innsyn. Vase fra House Doctor, håndkle fra Bolina. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Hvilke arkitektoniske hovedgrep er gjort med denne hytta?

- Terreng, utsikt, sol- og vindforhold har vært retningsgivende for både plassering på tomt og hvordan rommene er organisert. En effektiv planløsning har redusert hyttas størrelse, slik blir både byggekostnader og fyringsutgifter lavere. Vi hadde hele veien grønt fokus og har lagt ekstra isolasjon i vegger og tak, utover det som er krav.

Hva er fordelene ved å integrere inne og ute på denne måten?

- Nivåforskjellene inne tar opp terrengfallet ute, og har redusert behovet for inngrep i terrenget. Slik unngår man dominerende fyllinger, som dessverre er et vanlig syn i hyttefelt med skrått terreng.

Se også arkitektfirmaets nettside: pir2.no

Les også:

Ni hytter som tar naturen på alvor

Hytta er 20 meter lang og 4 meter bred

Guide til moderne ferdighytter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning