Kreativt fargesatt villa-leilighet på Vækerø i Oslo

Demokratisk villaliv

I dette hjemmet teller begges mening om interiør like mye. Det har blant annet ført til to bredder på setet i samme sittebenk.

LOT STÅ: Den brune fondveggen som skimrer i gull, er blant detaljene som har overlevd Stine og Hans-Hermans oppussing. Både den hvite sofaen, sofabordet og gulvteppet er fra butikken Magazin på Høvik. Lysekronen er fra en antikvitetsbutikk i Tors gate på Frogner, mens fotografiet i hjørnet er tatt av Marie Kristiansen. Tolix-krakken er fra Bolina. Styling: Tone Kroken.
LOT STÅ: Den brune fondveggen som skimrer i gull, er blant detaljene som har overlevd Stine og Hans-Hermans oppussing. Både den hvite sofaen, sofabordet og gulvteppet er fra butikken Magazin på Høvik. Lysekronen er fra en antikvitetsbutikk i Tors gate på Frogner, mens fotografiet i hjørnet er tatt av Marie Kristiansen. Tolix-krakken er fra Bolina. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Den kledelig fargesatte villaleiligheten i denne reportasjen, strekker seg over 240 kvadratmeter, fordelt på fire etasjer.

Villaen har fått navnet "Villa Solbakken", er fra 1917, og ligger på Vækerø i Oslo.

Huset var nyrenovert, seksjonert i to deler og totaloppusset, da Stine Landgraff Torvaldsen (32) og kjæresten Hans-Herman Leganger (34) kom på visning i januar i fjor.

Kjæresteparet falt pladask for den minste leiligheten, som de syntes var utenom det vanlige.

- Vi elsker å bo her, men vi fant fort ut at løsningene kunne vært litt bedre, sier Stine.

Leiligheten, som består av den tidligere tjenerdelen samt en del av de større rommene fra den opprinnelige villaen, hadde bare to soverom som var godkjente oppholdsrom, men flere mindre rom som kunne egnet seg bra for overnattingsgjester.

Kjøkkenet og stuen var separate rom. Første utfordring ble å binde de to delene bedre sammen.

- Det første vi gjorde var å rive veggen mellom kjøkken og stue, slik at også kjøkkenet fikk glede av det store, nydelige vinduet med utsikt utover Oslofjorden, sier Stine.

Da veggen forsvant, ble det også plass til en peis, som paret har fått malt i en dus grønnfarge.

FIN FARGEKOMBO: Der det tidligere var en vegg som skilte stue fra
kjøkken, står det nå en peis malt i matt maling i fargen Belgium Green fra Edda interiør. Fuglen på bordet kommer fra Eske, fatet med billen er fra Bolina, og keramikkurnen er fra Palma. Styling: Tone Kroken.
FIN FARGEKOMBO: Der det tidligere var en vegg som skilte stue fra kjøkken, står det nå en peis malt i matt maling i fargen Belgium Green fra Edda interiør. Fuglen på bordet kommer fra Eske, fatet med billen er fra Bolina, og keramikkurnen er fra Palma. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
PLASSBYGGET: Kjøkkenet var nyoppusset da paret flyttet inn, men den moderne, hvite innredningen måtte vike for et skreddersydd kjøkken. Men paret ble ikke enige om hvilken type fronter som var finest, derfor har de profilerte fronter på overskap og slette fronter på underskap/skuffer. Gulvet på kjøkkenet, tostavs eikeparkett fra Thaugland, er
valgt for å matche det originale tregulvet i stuen. Kjøkkenbenken
er i samme utførelse. Styling: Tone Kroken.
PLASSBYGGET: Kjøkkenet var nyoppusset da paret flyttet inn, men den moderne, hvite innredningen måtte vike for et skreddersydd kjøkken. Men paret ble ikke enige om hvilken type fronter som var finest, derfor har de profilerte fronter på overskap og slette fronter på underskap/skuffer. Gulvet på kjøkkenet, tostavs eikeparkett fra Thaugland, er valgt for å matche det originale tregulvet i stuen. Kjøkkenbenken er i samme utførelse. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Det splitter nye, moderne kjøkkenet med glatte, hvite fronter måtte vike for et plassbygget, lyseblått kjøkken.

Paret følte dette sto mer i stil med den klassiske, gamle villaen.

At frontene på overskapene har profiler, mens frontene på underskap og skuffer er slette, er et resultat av demokrati under oppussingsprosessen.

- Alt i dette huset er et uttrykk for demokrati. Vi bor to stykker her og må like det vi lander på, begge to. Jeg ville ha profiler på kjøkkenfrontene mens Hans-Herman ville at de skulle være slette, derfor har vi begge deler, sier Stine.

Et svært trent øye vil kanskje også legge merke til at setet på sittebenken - som har profilerte fronter - ikke er like dypt i hele lengden.

- Vi ble ikke enige om hvilken bredde som ville være mest funksjonell. Benken er derfor 55 cm bred i den ene enden av L-formen, og 60 cm bred i den andre, sier Stine.

Heldigvis ender parets diskusjoner rundt oppussing vansligvis med at de ser poenget med hverandres løsninger. I hvert fall på sikt.

SITTEBENK MED TO BREDDER PÅ SETET: Den koselige spisekroken på kjøkkenet har profilerte fronter etter Stines ønske. Setet nærmest fotografen er 60 cm bredt, setet lengst unna kun 55. De hvite linputene er fra Bolina, det samme er glassvasen på bordet. Bordet er arvet. Veggfargen er en spesialblanding, for en lignende nyanse velg 4177 Engfiol fra Jotun. Styling: Tone Kroken.
SITTEBENK MED TO BREDDER PÅ SETET: Den koselige spisekroken på kjøkkenet har profilerte fronter etter Stines ønske. Setet nærmest fotografen er 60 cm bredt, setet lengst unna kun 55. De hvite linputene er fra Bolina, det samme er glassvasen på bordet. Bordet er arvet. Veggfargen er en spesialblanding, for en lignende nyanse velg 4177 Engfiol fra Jotun. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
LYS ENTRE: I gangen har de plassbygde skap av samme type som
dem som finnes på kjøkkenet. Fargen er spesialblandet. For en
lignende nyanse, prøv Restful Cognac fra Nordsjö. Styling: Tone Kroken.
LYS ENTRE: I gangen har de plassbygde skap av samme type som dem som finnes på kjøkkenet. Fargen er spesialblandet. For en lignende nyanse, prøv Restful Cognac fra Nordsjö. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
ARVET BORD: Spisebordet stammer fra hytta til en venn av Hans-Herman, mens stolene er fra Magazin. Både bildet på veggen og den mørkegrå stolen er  fra Bolina, puten i stolen fra Country Chic.
Hestehodet er fra Palma. Styling: Tone Kroken.
ARVET BORD: Spisebordet stammer fra hytta til en venn av Hans-Herman, mens stolene er fra Magazin. Både bildet på veggen og den mørkegrå stolen er fra Bolina, puten i stolen fra Country Chic. Hestehodet er fra Palma. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

- Nå synes vi begge 60 cm er best som setebredde, og jeg er enig i at de slette frontene på kjøkkenet er finest, sier Stine.

Frem til flyttelasset gikk for et snaut år siden, bodde paret i en 60 kvadratmeter stor leilighet på Frogner.

- Det har vært en helt fantastisk overgang å mangedoble arealet vi lever på. Jeg skjønner ikke hvordan vi greide oss på 60 kvadrat, men samtidig er det merkelig hvor mye man får plass til på den plassen, for det ble fylt opp her allerede den første dagen, sier Stine.

AVSLAPPENDE: Blåfargen på veggene heter Varmblå og er fra Jotun. Stolen er kjøpt hos Evensen antikk og trukket om. Styling: Tone Kroken.
AVSLAPPENDE: Blåfargen på veggene heter Varmblå og er fra Jotun. Stolen er kjøpt hos Evensen antikk og trukket om. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen
LUFTIG: På det flotte, lyse badet er det deilig å starte dagen. Både gulvteppet og kurvene er fra Country Chic. Styling: Tone Kroken.
LUFTIG: På det flotte, lyse badet er det deilig å starte dagen. Både gulvteppet og kurvene er fra Country Chic. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Yvonne Wilhelmsen

Les også:

Fargesoner skaper tre soverom av 30m2

Endret planløsning - fordoblet boarealet

Slik innredet hun leiligheten med tre tårn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning