Smarte triks til deg om skal innrede leilighet

Da ungene hadde flyttet ut begynte Laila å lete etter drømmeleiligheten

Hun endte i en bygård fra 1920-tallet.

Interiørdesigner Laila Sjøholt bor i en leilighet på 107 kvadratmeter i en bygård fra begynnelsen av 1920-tallet. Den er nå en god miks av rimelig og noe dyrere interiør og møbler.
Interiørdesigner Laila Sjøholt bor i en leilighet på 107 kvadratmeter i en bygård fra begynnelsen av 1920-tallet. Den er nå en god miks av rimelig og noe dyrere interiør og møbler. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Egentlig hadde interiørdesigner Laila Sjøholt og mannen Helge Onsum sett for seg en leilighet på rundt 120 eller 130 kvadratmeter da de begynte å se seg om etter en ny leilighet. Barna var store, de hadde innsett at de faktisk hadde mer plass enn de hadde behov for.

I tillegg drømte de om å kjøpe et feriested i utlandet.

- Alle barna er ute av redet og vi satt med en leilighet der vi stort sett brukte kjøkkenet og ett rom. Vi ønsket derfor å skaffe oss en mindre leilighet i Oslo, og samtidig oppfylle drømmen om å kjøpe oss et sted i utlandet, forteller Laila.


Paret så etter et oppussingsobjekt der de kunne planlegge leiligheten akkurat slik de ønsket å ha den, funksjonalitet var definitivt viktig.

Da leiligheten på 107 kvadratmeter i en stille og frodig gate på Frogner dukket opp, øynet de muligheten til å få det akkurat slik de ville ha det. Boligen ligger i en bygård fra begynnelsen av 1920-tallet.

- Vi ønsket oss en leilighet som var enkel å bruke, med fin flyt mellom rommene og delvis åpen løsning mellom kjøkken og stue. Vi endte opp med å måtte skrelle leiligheten helt ned til betongen og murveggene. Mye var skjevt, så det hjalp ikke bare å flikke. I dag er det bare en vegg som står igjen på sin originale plass, sier Laila til Bonytt.

Hjernen bak. Laila Sjøholt er interiørdesigner og driver eget firma, Mondo Interiør. Den åpne peisen er den originale, Laila valgte bare å tette igjen en nisje og male den hvit. Gulvet er heltre oljet eik fra Parkettpartner.
Hjernen bak. Laila Sjøholt er interiørdesigner og driver eget firma, Mondo Interiør. Den åpne peisen er den originale, Laila valgte bare å tette igjen en nisje og male den hvit. Gulvet er heltre oljet eik fra Parkettpartner. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Noe å kikke på. Laila fant hodeskalle-dekorasjonen hos Ralph Lauren Home i London.
Noe å kikke på. Laila fant hodeskalle-dekorasjonen hos Ralph Lauren Home i London. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Loungestemning. Stuen er ikke stor, så for å få en loungefølelse valgte Laila lyse farger og nette møbler. Veggen er malt med Jotun Lady 10342 Kalkgrå. Sofaen og den lyse stolen er fra Fogia, og den mørke stolen fra Larraga/Mondo Interiør, har Laila fått trukket om og tilført nagler som dekor. Bordet er Lailas eget design, og lampen er fra Design By Us. Bildet på veggen er av Christopher Rådlund.
Loungestemning. Stuen er ikke stor, så for å få en loungefølelse valgte Laila lyse farger og nette møbler. Veggen er malt med Jotun Lady 10342 Kalkgrå. Sofaen og den lyse stolen er fra Fogia, og den mørke stolen fra Larraga/Mondo Interiør, har Laila fått trukket om og tilført nagler som dekor. Bordet er Lailas eget design, og lampen er fra Design By Us. Bildet på veggen er av Christopher Rådlund. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Nå er det kanskje ikke så rart at Laila så mulighetene, hun har nemlig jobbet som interiørdesigner i nærmere 15 år, og driver i dag sitt eget firma. I egen leilighet har hun gjort en rekke grep som kjennetegner interiørfilosofien hennes.

Jeg er veldig glad i å jobbe med tekstiler, det gjør så mye for et rom, spesielt med tanke på akustikk.
Laila Sjøholt

- Jeg er veldig glad i å jobbe med tekstiler, det gjør så mye for et rom, spesielt med tanke på  akustikk. Får du inn tekstiler og tepper med ulike mønstre og teksturer trenger du nødvendigvis ikke så mye farger, du får personlighet likevel.

Laila Sjøholt er også opptatt av de mulighetene gardiner gir.

- I dag er mange nesten litt redd for gardiner, de tror at det er umoderne. Men for meg blir det kaldt og upersonlig uten, jeg bruker heller gardiner i en lignende nyanse som veggfargen; slik får du tekstilfølelse, og ikke så mye gardinfølelse. På soverommet har jeg i tillegg til vanlige, lange gardiner valgt en tynnere gardin fremfor persienner, slik at lyset filtreres gjennom, uten at det blir innsyn, sier hun.

Luftig løsning. Det er åpen løsning mellom kjøkken og spisestue, en perfekt løsning for dem som er glad i mat. Rundt Lailas egendesignede spisebord sitter en godt og lenge i stoler fra Green Apple. Lampen er klassikeren Light Shade fra Moooi som bryter fint med det stramme.
Luftig løsning. Det er åpen løsning mellom kjøkken og spisestue, en perfekt løsning for dem som er glad i mat. Rundt Lailas egendesignede spisebord sitter en godt og lenge i stoler fra Green Apple. Lampen er klassikeren Light Shade fra Moooi som bryter fint med det stramme. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Brukte møbelplate. Kjøkkeninnredningen er fra Kvik. Laila ønsket opplevelsen av en helt mørk vegg, derfor er veggen bak vask og benk kledd med samme møbelplate. En stor kjøkkenøy binder kjøkkenet og spisestuen sammen. Ventilatoren fra Kvik er montert helt oppe i taket. Taklampene er fra Stokkan Lys.
Brukte møbelplate. Kjøkkeninnredningen er fra Kvik. Laila ønsket opplevelsen av en helt mørk vegg, derfor er veggen bak vask og benk kledd med samme møbelplate. En stor kjøkkenøy binder kjøkkenet og spisestuen sammen. Ventilatoren fra Kvik er montert helt oppe i taket. Taklampene er fra Stokkan Lys. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Den mørke kjøkkeninnredningen har et eksklusivt, litt annerledes preg. Benkeplaten er en spennende kontrast.
Den mørke kjøkkeninnredningen har et eksklusivt, litt annerledes preg. Benkeplaten er en spennende kontrast. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Stuen er ikke så stor, men Laila har valgt å fylle den med møbler, uten at den oppleves overmøblert.

Får du inn tekstiler og tepper med ulike mønstre og teksturer trenger du nødvendigvis ikke så mye farger.
Laila Sjøholt

- Mange tenker at de må møblere slik at rommet oppleves større, men jeg mener at det er viktigere å plassere møblene slik at interiøret dekker behovene til de som bor der. Selv ønsket vi å få en loungefølelse. En sofa må ikke alltid plasseres mot en vegg. Velg heller litt mindre og nettere møbler hvis rommet er lite, sier Laila.

Stilen i Lailas leilighet oppleves elegant komfortabel, veggene er dekket av kunst som paret er veldig interessert i, og overalt finner man minner fra reiser de har vært på.

Lampene fra Stokkan Lys er både up- og downlight, et bevisst valg for å skape stemning og blikkfang. Benkeplaten i komposittmateriale er ekstra dyp. Tekannen er et reiseminne fra en liten by i Provence.
Lampene fra Stokkan Lys er både up- og downlight, et bevisst valg for å skape stemning og blikkfang. Benkeplaten i komposittmateriale er ekstra dyp. Tekannen er et reiseminne fra en liten by i Provence. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Den lyse siden. Spisestuen har et annet preg fra denne vinkelen. Teppet er fra NTK/Mondo Interiør. Maleriet er signert Therese Nordtvedt.
Den lyse siden. Spisestuen har et annet preg fra denne vinkelen. Teppet er fra NTK/Mondo Interiør. Maleriet er signert Therese Nordtvedt. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Hotellhygge. Soverommet har en luksuriøs hotellfølelse med florlette gardiner fra Almedahls, som lar lyset skinne gjennom, men likevel skjermer. Teppet er også fra Almedahls, og sengeteppet er fra Kelly Hoppen. Lampen er Random Light fra Moooi.
Hotellhygge. Soverommet har en luksuriøs hotellfølelse med florlette gardiner fra Almedahls, som lar lyset skinne gjennom, men likevel skjermer. Teppet er også fra Almedahls, og sengeteppet er fra Kelly Hoppen. Lampen er Random Light fra Moooi. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Interiørløsningene er likevel ikke av de dyreste, kjøkkenet er fra Kvik og på badet er innredning og benkeplater fra Ikea.

Man trenger slett ikke å velge det dyreste, det interessante er å mikse og trikse.
Laila Sjøholt

- Noe av det som gjør det veldig interessant med å jobbe med interiør, er at du slett ikke trenger å velge det dyreste, det interessante er å mikse og trikse. Setter du på noen fine håndtak og bygger ting inn, får du med en gang en mer eksklusiv opplevelse, sier Laila Sjøholt.

Sengegavlen har Laila fått laget, den er trukket i tekstil fra Green Apple og dekorert med nagler. Nattbordslampen er fra Anouska.
Sengegavlen har Laila fått laget, den er trukket i tekstil fra Green Apple og dekorert med nagler. Nattbordslampen er fra Anouska. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Bak skyvedørene fra Garderobemannen skjuler det seg en stor og rommelig garderobe, som det er mulig å gå inn i. Veggen er malt med Jotun Lady 10341 Kalk, og inngangsdøren er malt i blank svart. Teppet er fra Mondo Interiør, og lampen er fra Majorstuen Elektriske.
Bak skyvedørene fra Garderobemannen skjuler det seg en stor og rommelig garderobe, som det er mulig å gå inn i. Veggen er malt med Jotun Lady 10341 Kalk, og inngangsdøren er malt i blank svart. Teppet er fra Mondo Interiør, og lampen er fra Majorstuen Elektriske. Foto: Yvonne Wilhelmsen
På gjestebadet er gulv og vegger kledd med store fliser på 120 x 60 cm fra FagFlis. Pendellampene fra Stokkan Lys gir en fin effekt. Innredningen og benkeplaten som også er brukt på sidene, er fra Ikea. Servanten er fra Villeroy & Boch, og speilet fant Laila på Bohus for lenge siden.
På gjestebadet er gulv og vegger kledd med store fliser på 120 x 60 cm fra FagFlis. Pendellampene fra Stokkan Lys gir en fin effekt. Innredningen og benkeplaten som også er brukt på sidene, er fra Ikea. Servanten er fra Villeroy & Boch, og speilet fant Laila på Bohus for lenge siden. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning