Tegnet kjøkkenet selv

Huseiere fra Sandes designet "kjøkken for folk flest"

Familien fant ikke et kjøkken de likte, og ville slett ikke innrede halvhjertet. Dermed ble det egen design.

EGENDESIGN: Innredningen tar utgangspunkt i stramme, moderne linjer blandet med personlige detaljer, slik som håndtakene på de nederste skuffene. Anita sier de er inspirert av detaljer på gamle kasser som hun har flere av, noen samlet og andre funnet i bruktbutikker. Store glassflater byr på storslagen utsikt.
EGENDESIGN: Innredningen tar utgangspunkt i stramme, moderne linjer blandet med personlige detaljer, slik som håndtakene på de nederste skuffene. Anita sier de er inspirert av detaljer på gamle kasser som hun har flere av, noen samlet og andre funnet i bruktbutikker. Store glassflater byr på storslagen utsikt. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Om prosjektet:

Hvem bor her?

Anita Brekke, mannen Kenneth Hansen og sønnene Mats (7) og Eric (9).

Hva ser vi på?

Kjøkkenmodellen Røtter, som Anita Brekke og designer Linda Folkvord designet sammen, produsert av Hamran Kjøkken.

Hvorfor ser vi på det?

Alle løsninger er vel gjennomtenkte og tilpasset egne behov.

Det kan være en utfordring å bestemme seg for hvilken stil man skal ha på kjøkkenet. En enkel, lys stil går rett hjem hos mange, og de fleste finner kjøkkeninnredning etter å ha saumfart hos ulike kjøkkenleverandører.

Familien Hansen/Brekke, som denne reportasjen handler om, drev nitid research, men det ideelle kjøkkenet dukket rett og slett ikke opp.

- Da vi kjøpte huset for tre år siden, var det tidlig klart at kjøkkenet kom til å bli et velbrukt allrom for hele familien. Det er her vi lever og ånder; her foregår matlaging, lekselesing, samtaler og ikke minst familiemiddager. For oss er kjøkkenet husets hjerte, og vi kunne ikke ta en halvhjertet avgjørelse på hvordan dette skulle se ut, understreker Anita Brekke.

Hun er grafisk designer av yrke, og har gjort en del interiørprosjekter hos andre. Ingen var overrasket over at designeren tok saken i egne hender. Og designet sitt eget kjøkken i L-form med kjøkkenøy.

- Vi fikk muligheten til å designe vår egen modell, det var helt utrolig. Sammen med en annen designer, Linda Folkvord, tegnet jeg min egen innredning for Hamran kjøkken, sier hun til Bonytt.

Designerne var i tenkeboksen lenge. Hva likte de selv? Hva kunne andre dra nytte av?

- Vi tok utgangspunkt i moderne, strenge linjer og krydret det med detaljer fra morfars gamle kasser og innbindingsteknikk, slik at det ikke skulle bli for stramt, forteller Anita.

Kjøkkendrømmen er nå innlemmet i Hamrans kjøkkenutvalg, og kan også havne i andres hjem.

DETALJERT: Håndtakene på de nederste skuffene er inspirert av detaljer på gamle kasser, som Anita samler på.
DETALJERT: Håndtakene på de nederste skuffene er inspirert av detaljer på gamle kasser, som Anita samler på. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
KUPP: Skinnsofaen og stolen i salongen er fra 1970-tallet, de er kjøpt på nettauksjonen Lauritz.com. Trebordet er fra Smak Interiør. Sofaputer fra Hay. Spisebordet i bakgrunnen er fra Bolia, og spisestuestoler fra
Vitra, Charles & Ray Eames.
KUPP: Skinnsofaen og stolen i salongen er fra 1970-tallet, de er kjøpt på nettauksjonen Lauritz.com. Trebordet er fra Smak Interiør. Sofaputer fra Hay. Spisebordet i bakgrunnen er fra Bolia, og spisestuestoler fra Vitra, Charles & Ray Eames. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
NATURLIG LYS: Arbeidsplassen på kjøkkenet har naturlig overlys. Den rullende krakken med skinnsete fant Anita på Fretex.
NATURLIG LYS: Arbeidsplassen på kjøkkenet har naturlig overlys. Den rullende krakken med skinnsete fant Anita på Fretex. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Det er morsomt at Linda og jeg har designet et kjøkken for folk flest. Vi har kalt det Røtter, nettopp fordi det er moderne samtidig som det har historiske detaljer, sier Anita til Bonytt.

De driftige damene ville ha kjøkkenfrontene gråbrune i kombinasjon med hvitt, og eksperimenterte lenge før de landet på riktig farge.

- Det var ikke lett å finne gråbrunt som ikke går for mye mot rosa eller gult. Men det var vel verdt å bruke tid, nå balanserer fargen akkurat perfekt, sier Anita.

De to industrilampene som henger i taket, hang først hos hennes morfar over arbeidsbenken i garasjen hans. Senere hang lampene over arbeidsbenken i foreldrenes garasje.

- Etterpå overtok jeg dem. Det er kjekt å se at morfars arbeidslamper henger her på kjøkkenet og skaper lys over vår arbeidsbenk, sier hun.

Kjøkkenet og stuen har en åpen løsning, og det er kort vei fra spisebordet bort til salongen. Gulvet er énstavsparkett i hvitoljet eik.

LIKER SMARTE LØSNINGER: Anita Brekke er grafisk designer,
og har bidratt sterkt med sin kreativitet til interiøret. Sammen
med Linda Folkvord, har hun tegnet kjøkkeninnredningen og trappen
mellom etasjene.
LIKER SMARTE LØSNINGER: Anita Brekke er grafisk designer, og har bidratt sterkt med sin kreativitet til interiøret. Sammen med Linda Folkvord, har hun tegnet kjøkkeninnredningen og trappen mellom etasjene. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
GOD UTSIKT: Fra terrassen har de utsikt over hele Sandnes.
GOD UTSIKT: Fra terrassen har de utsikt over hele Sandnes. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Gulvet luner de hvitmalte veggene, som er malt med slitesterk matt maling for at de skal tåle utallige omganger med vask etter skitne barnehender, sier Anita

Husets midtpunkt, kjøkkenet, er desidert en sosial sone for hele familien og venner.

- Vi nyter lange måltider ved spisebordet. De store vindusflatene og 180 graders utsikt fra terrassen utenfor er ubetalelig. Nyttårsaften er ett av høydepunktene, vi har fantastisk utsikt til fyrverkeriet fra husets hjerterom, sier hun.

Les også:

Tegnet drømmehytta på Golsfjellet selv

Her er de beste interiør-appene

Velg kjøkken etter behov

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning