Boligmarkedet

Boligprisene vil falle ut 2009

Er du førstegangskjøper, kan du trygt utsette boligkjøpet til neste år. Boligprisene vil fortsette å falle i 2009.

VIDERE PRISFALL: Førstegangskjøpere kan trygt utsette boligkjøpet til neste år, ifølge ekspertene. De tror på videre prisfall i 2009.
VIDERE PRISFALL: Førstegangskjøpere kan trygt utsette boligkjøpet til neste år, ifølge ekspertene. De tror på videre prisfall i 2009. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert
VENT MED BOLIGKJØP: Førstegangskjøpere bør kun kjøpe bolig dersom de vet at de skal bo der de neste fem årene, mener Hans Petter Skogstad, daglig leder og analytiker i Makrosikt.
VENT MED BOLIGKJØP: Førstegangskjøpere bør kun kjøpe bolig dersom de vet at de skal bo der de neste fem årene, mener Hans Petter Skogstad, daglig leder og analytiker i Makrosikt.

Boligprisutviklingen

  • Boligprisene falt 2,4 prosent i november.
  • Det ble solgt 2 826 boliger i november i år, mot 5234 i november i fjor.
  • Prisene på eneboliger sank med 5,1 prosent fra september til oktober, og var 6,6 prosent lavere enn i oktober i 2007.
  • Prisene på delte boliger sank med 5,3 prosent fra september til oktober, og var 7,4 prosent lavere enn i oktober 2007.
  • Prisene på leiligheter sank med 3,7 prosent fra september til oktober, og var 8,3 prosent lavere enn i oktober 2007.

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF)

Boligprisene i november var 9 prosent lavere enn for samme periode i fjor, viser Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk som ble lagt fram i går.

Les også: Boligrenta faller

Antall solgte boliger er redusert med 46 prosent, fra 5234 i november i fjor til 2826 solgte boliger i november i år. Fra oktober til november i år, er prisnedgangen på boliger 2,4 prosent.

Stiger i 2010

Daglig leder og analytiker i MakroSikt, Hans Petter Skogstad, mener vi nå har opplevd halvdelen av prisfallet. Resten av prisnedgangen kommer i år, samt første halvdel av 2009, mener han.

- En eller annen gang i løpet av 2009 når vi bunnen. Akkurat når vet jeg ikke, sier Skogstad.

Han mener prisene begynner å stige en gang første halvår 2010.

Skogstads antagelser er i tråd med Nordeas nye prognoser som kom i forrige uke.

Økonomiekspertene i Nordea fremholder at det kraftigste fallet vil komme fra nå og frem til høsten neste år.

Prisfallet vil stoppe i tredje kvartal neste år. Så vil boligprisene stabilisere seg, før vi vil se en oppgang i 2010 på omtrent fem prosent, ifølge økonomiekspertene.

Venter videre nedgang

Skogstad fraråder førstegangskjøpere som ikke helt hva de vil med fremtiden, om å kjøpe bolig nå.

- Unge mennesker som ikke har en egen bolig i dag og som ikke vet hva de vil de neste fem årene, bør vente med boligkjøpet. Alle som har fulgt med i media vet at det er ingen grunn til å løpe ut og kjøpe bolig i morgen.

- Nå regner jeg med at folk ser at en bolig er til for å bo i, og ikke for å tjene penger, tilegger Skogstad, som har fulgt boligmarkedet i flere år.

Bunnen nås om et år

FORTSATT PRISFALL:  Bunnen vil nås om et år, ifølge Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforbund.
FORTSATT PRISFALL: Bunnen vil nås om et år, ifølge Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforbund.

- Omtrent på denne tiden om et år vil vi nå bunnen. Fra våren 2010 snur trenden, tror administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

I forrige uke møtte han rundt 150 eiendomsmeglere på et møte i Asker. De aller fleste trodde på videre prisnedgang i 2009.

- Selv om man er positiv som jeg er, så regner vi med at prisene skal ytterligere ned med 5 til 10 prosent i 2009, sier Batta til klikk.no.

Overheng i markedet

De siste årene er det bygget flere tusen flere boliger enn tidligere. Disse har nå hopet seg opp i markedet. Mange steder i landet opplever nå nærmest full stopp i nybyggingen.

- Men når renta kommer ned i fire, fem prosent innen første halvdel av 2010, vil tilbudet jevne seg ut og etterspørselen øke igjen, mener Batta, som hadde rett i sine antagelser for snart to år siden.

Les også: Låneformidlere gir gunstigere boliglån

- Jeg sa i januar 2007 at prisene ville gå ned med inntil 20 prosent de neste to, tre årene. Vi ligger i god rute i forhold til den påstanden. Ennå gjenstår desember som alltid er en dårlig måned, sier Batta.

Han påpeker at det er et overheng i markedet, som vil gjøre at 2009 starter på minussida. Mange selgere unnlater å selge boligen for en billigere penge, trekker den tilbake fra markedet når de ikke får solgt etter å ha avertert flere ganger, og legger den så ut igjen for salg.

- De er ikke komfortable med at prisene går ned, sier Batta.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, uttalte til klikk.no i oktober at boligprisene vil øke allerede i 2. kvartal 2009.

- Bankene må begynne å fungere

Informasjonssjef Åge Pettersen i boligbyggelaget OBOS sier prisnedgangen fra oktober til november var som forventet.

SOM FORVENTET: Informasjonssjef Åge Pettersen i boligbyggelaget OBOS sier prisnedgangen fra oktober til november var som forventet.
SOM FORVENTET: Informasjonssjef Åge Pettersen i boligbyggelaget OBOS sier prisnedgangen fra oktober til november var som forventet. Foto: Foto: Marianne Otterdahl Jensen/OBOS

- Bankene må begynne å fungere igjen. Mellomfinansieringen må komme i orden, så boligkjøperne kan få lån. Det er en forutsetning for at boligmarkedet kommer i gang igjen, sier Pettersen til klikk.no.

Dersom man trenger bolig og har finansieringen i orden, så ser Pettersen ingen grunn til å vente med boligkjøpet.

- Hvis man trenger bolig, så er det ingen grunn til å ikke kjøpe bolig nå. De fleste kjøper jo bolig for å bo i, og ikke tjene penger, sier Pettersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning