Leie leilighet

Vinn kampen om utleieboligene

I de store byene er det høy temperatur i utleiemarkedet, men for den med initiativ og kreativitet er det muligheter.

NØKKELVINNER: Å bli en lykkelig eier av en utleiebolig, kan ofte krever både kreativitet og pågangsmot.
NØKKELVINNER: Å bli en lykkelig eier av en utleiebolig, kan ofte krever både kreativitet og pågangsmot. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Nyttige nettsteder og hjelpemidler

Forbrukerportalen

Gir en utfyllende innføring i temaet leie av bolig. Mye nyttig informasjon, blant annet forslag til leiekontrakt.

Leieboerforeningen

Interesseorganisasjon for leietagere. Mye god informasjon.

www.utkastelse.no

Nettsted til hjelp dersom man risikerer å bli kastet ut. Utviklet av Leieboerforeningen i samarbeid med Husbanken.

Boligbygg

Leieprisveileder for Oslo.

BergenStudenten

Rådgivningskontor for boligsøkende studenter i Bergen.

Studentbolighjelpa

Bolighjelp for studerende i Trondheim.

Leieboer-bibelen, rettigheter og plikter ved leie av bolig - håndbok i husleierett

Fås kjøpt bl.a. i Leieboerforeningens nettbutikk. Koster 150 kroner.

Ifølge Dagbladet er det en rå kamp på utleiemarkedet for tiden. Det krever utholdenhet og kreativitet å få leie en leilighet, men først og fremst handler det om å besøke nettsteder.

- Vår erfaringer er at det er nettet som fungerer best for dem som er på boligjakt, sier boligsjef hos Studentsamskipnaden i Trondheim, Synnøve Hammer Våbenø, til klikk.no, og nevner blant annet nettstedene iBolig, Hybel.no og Finn.

Annonse i lokalavisen

Hos boligrådgivningsorganet BergenStudenten i Bergen råder man også til å sette inn annonse i lokalavisen.

- Da treffer man gjerne litt eldre mennesker som kanskje kan ha en liten hybelleilighet i kjelleren, fordi disse bruker sjelden internett, forklarer prosjektleder Gunhild Brubakken til klikk.no. - Og ofte leier de ut til en lavere pris enn markedsprisen.

Sosiale medier

Ifølge Brubakken er det også mange som får tak i leiligheter gjennom blant annet Facebook.

- De legger ut en melding om at de er på boligjakt, og så får de treff via venners venner.

I kollektiv

Brubakkens råd til dem som skal inn på utleiemarkedet er å bestemme seg for hvor de vil bo; i sentrum eller utenfor.

- Spesielt anbefaler vi de som er helt ferske på markedet til å vurdere kollektiv, fordi da får man raskt venner og erfaring i å bo sammen med andre, samt at man får noen dele på utgiftene med. Og så kan man når man har bodd i kollektiv et par år, finne seg en leilighet for seg selv.

Kle deg pent

Rådet på bloggen til Bergenstudenten er at man kler seg pent når man skal på visning.

"Uansett om det er huseieren eller andre leietakere du skal møte på visningen, bør du presentere deg på en skikkelig måte", skriver de i bloggen, og tilføyer at man bør være blid og imøtekommende og hilse med fast håndtrykk og presentere seg selv med en gang.

Lag et infoskriv

I tillegg er BergenStudenten's anbefaling at man lager et infoskriv om seg selv, med bilde, kontaktinformasjon, litt om hvor man er fra, hva man har gjort, hva man studerer og hva man gjør på fritiden.

"Ton ned "spiller trommer", og fokuser heller på mer fredelige hobbyer. Men ikke overdriv - utleier er ikke interessert i å lese hele biografien din. Gi infoskrivet til utleier når du ankommer visningen, da vil han huske deg, samt slippe å lete etter kontaktinformasjonen. Du vil også virke rutinert og profesjonell", utdyper de.

Ut av sentrum

Leieboerforeningens tips til boligsøkende

Skal du studere, sjekk med studentsamskipnaden.

Lokalavisa

Finn ut hvilken lokalavis(er) hvor det er annonser om boligutleie. Ring så raskt du kan og senest samme dag som annonsen står. Som regel blir du invitert på visning.

Egenannonse

Vurder en egenannonse i lokalavisen. Angi type bolig, hva du gjør (student, fast arbeid o.l.) og eventuelt hvor du vil bo.

Internett

Det finnes en mange steder som annonserer leiebolig. På Leieboerforeningens egne nettsider finner du tusenvis av ledige boliger under knappen BOLIG TIL LEIE.

Plakater

Iøyenfallende plakater som markedsfører deg som en skikkelig leieboer kan henges opp på telefonstolper, leskur, oppslagstavler, butikker og andre steder hvor folk ferdes.

Gå på tur

Er du glad i gå på tur kan du gå noen runder i villastrøkene. Ring på dører og presenter deg og ditt ærend. Får du ikke napp kan du få tips.

Ut av pressområdene

I pressområder som f eks Oslo, Bergen og Trondheim vil det være lettest å få tak i et sted å bo utenfor de mest sentrale områdene. I nabokommunene er også situasjonen ofte bedre, og prisene er dessuten lavere.

Nettverket

Den måten de fleste skaffer seg bolig på er gjennom venner og kjente. Slik får man også ofte de billigste leilighetene.

Profesjonelle utleiere

Ring eller skriv til utleiefirmaer dersom dette finnes. Du finner kontaktadressen på Gule Sider eller Internett. Fortell hvem du er og hva du trenger.

Eiendomsmeglere

Noen meglere har spesialisert seg på utleie, og så langt vi erfarer virker dette sikkert og greit.

Bolig-CV

For å skille seg ut på visning kan det være lurt å lage en skriftlig presentasjon av deg selv - en boligCV.

Les mer på Leieboerforeningens hjemmesider.

I Trondheim opplever de at alternativet med å bo utenfor sentrum ikke er så attraktivt, til tross for at utleieprisene er lavere der.

- Det er regnet ut at det finnes 5000 enheter som ikke leies ut i Trondheim, men utfordringen er at mange av dem ligger utenfor sentrum mens studentene helst vil bo med gåavstand til tilbudene, forteller Hammer Våbenø. - De er villige til å betale mye for å bo i sentrum, og bruker heller penger på en dyr leilighet enn en rimeligere en litt utenfor men hvor de også må betale for et busskort.

Visningshjelp

For studenter er det mye hjelp å få hos studentsamskipnadene. De tilbyr blant annet visningsassistanse.

- Vi anbefaler ingen å tegne kontrakt om utleie før de har sett leiligheten, derfor tilbyr vi visningsassistanse til de som ikke har mulighet til å gå på visning selv, sier Brubakken.

Dårlige avtaler gjelder ikke

Det er et udiskutabelt råd å inngå en skriftlig leieavtale, men like viktig er det å være klar over at en dårlig avtale faktisk ikke er gyldig.

- Som leietager bør man sette seg inn i Husleieloven, fordi det er en forbrukerlov som gir leier veldig gode rettigheter, fremhever kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos til klikk.no.

- Og loven er slik at dersom enkeltpunkter i avtalen gir dårligere rettigheter enn loven, vil ikke avtalepunktet eller -punktene gjelde.

Sjekk leiligheten

På sine nettsider har Forbrukerrådet en egen seksjon for utleie hvor de gir utfyllende informasjon. Ett av rådene er å sjekke boligen nøye før inngåelse av avtale, slik at alle mangler avklares i forkant.

- Vi anbefaler også at man tar bilder av leiligheten, utdyper Brubakken hos BergenStudent.

Klagenemder

Ved uenigheter omkring leieforholdet kan leietager klage til utleier. Når han eller hun ikke frem der, har man to muligheter. Man kan enten klage til Forbrukerrådet eller til en klagenemd.

I Oslo er det etablert et såkalt Husleietvistutvalg, og snart vil det også bli opprettet utvalg i Bergen og Trondheim.

Les også:

De nye boligreglene kan koste deg dyrt

Gode råd når leia stiger

Dette dekker innboforsikringen

Slik koker du pasta

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også