Vedovner

Små, smarte vedovner

Små vedovner er smarte for varmeøkonomien. Sjekk utvalget og hvordan du velger!

Publisert Oppdatert

Konveksjonsovner

Både plateovner og støpejernsovner kan være konveksjonsovner. Til og med en Jøtul 602 kan utstyres med konveksjonsplate som ekstrautstyr. Konveksjonsovner har ventilerte sider som dermed blir mindre varme enn på en vanlig ovn. Enkelte ovner har kun konveksjonsplate på baksiden. Den luften som trekkes opp mellom indre og ytre ovnsvegg, tar med seg mesteparten av varmen fra ovnen, slik at yttersiden kun får en temperatur på ca. 50 grader. Fordelen er at ovnen blir mer "hudvennlig" og kan plasseres nærmere brennbare flater. Dermed kan man også slippe unna brannvegg, som ofte både er dyrt, ruvende og plasskrevende. Krav til minsteavstand skal fremgå av ildstedets spesifikasjoner.

Vedovner er populære, med rette. Med 12 kroner literen for fyringsolje og strømpriser som synes å stige brattere enn 90 grader, er miljøvennlig vedfyring blitt førstevalget både hjemme og på hytta.

Utvalget er stort, og det er lett å gå seg vill når man skal velge ny ovn. En typisk feil som gjøres når man kjøper ovn, er å fokusere på antall kgwatt pr. krone. Det kan gi uønskede badstutendenser i stua.

Ovnen må velges i forhold til det volumet den skal varme opp. Når det kun er kjøkkenet eller en spesiell del av hytta vi ønsker å varme opp, må vi heller sjekke hvor effektiv ovnen er når det fyres med lite ved, og ikke når ovnen fyres for fullt.

Les også: Slik fyrer du riktig.

Valgets kvaler

Små ovner og peisovner finnes i mange lekre utgaver, og prisene varierer fra 3000 kroner og opp til det tidobbelte. Men gode tilbud kan også dukke opp, så vær observant og sjekk gjerne hos flere forhandlere.

Ta også en ekstra sjekk på håndtak, hendler og hengsler - det er gjerne det første som ryker på de aller billigste variantene.

Les også: Tips ved kjøp av vedovn.

Materiale og design

I tillegg til ønske om rullering på lageret, bestemmes prisen også av materiale og design. Mens de rimeligste ovnene er laget av 2-4 mm platestål og er ganske firkantede, har de dyrere utgavene mer (buet) glass, elegante detaljer og er ofte laget i tykkere materialer eller støpejern.

Også kombinasjoner av materialene forekommer. Støpejern holder lenger på varmen, og kan bidra til en liten lunk om morgenen, flere timer etter at bålet har sluknet - nesten som en kakkelovn. Også påhengte kleberstensfliser kan gi "kakkeleffekten" på små peisovner.

Les også: Flammende het høst (peiser).

Finesser og forskjeller

  • Luftspyling av glasset er en fiffig detalj på mange ovner. Her holdes glasset rent for sotpartikler på grunn av de riktige luftstrømmer i ovnen.
  • Effekten varierer fra under 60 prosent til over 80 prosent når det fyres for fullt. Gamle ovner uten sekundærforbrenning hadde en effekt på ca. 30-40 prosent.
  • Noen ovner har egen tilkobling for uteluft. Når det brukes uteluft, vil ovnen ikke trekke friskluft gjennom ventiler og utettheter i hytta. Det betyr mindre kaldluft i stua, men også mindre friskluft.
  • De fleste ovnene har en eller flere manuelle styringsmuligheter for lufttilførselen, mens noen (f.eks. Aduro) har automatisk styring - omtrent som en automatchoke.
  • Før ble det brukt ildfast stein i ovnene, slik at stålet ikke skulle bli for varmt og deformeres. I dag brukes gjerne plater som Skamolex, Thermotte og Vermiculx som blant annet består av kalsiumsilikat. Platene er litt porøse, og kubbene bør legges på plass - ikke hives inn i peisen.
  • Varmen skal ikke komme i direkte kontakt med metallet.

Utvalget

Ovnene som presenteres her passer som ekstraovn på et soverom, i en sovefløy eller kanskje på kjøkkenet.

TRIO 3: Elegant konveksjonsovn fra Nordpeis, som finnes i tre utgaver. Mål 115 x 45 x 40, vekt 125 kg og maksimal vedlengde 30 cm. Kr 14 900.
TRIO 3: Elegant konveksjonsovn fra Nordpeis, som finnes i tre utgaver. Mål 115 x 45 x 40, vekt 125 kg og maksimal vedlengde 30 cm. Kr 14 900. Foto: Per Chr. Tellefsen

Rentbrennende ovner

Alle nye ovner i dag leveres med sekundærforbrenning og er såkalt rentbrennende, det vil si at peisbålet tilføres friskluft både nede og oppe, slik at eventuelle uforbrente gasser får en sjanse til, øverst i bålet.

Opptil 90 prosent av gassene og partiklene i røyken vil dermed bli til varme og ikke skadelige gasser og sot som i gamle ovner. I tillegg til renere røyk, forbruker ovnene 30-40 prosent mindre ved enn gamle ovnene. Fortsatt slippes 20-30 prosent av energien ut av pipa.

Tekniske data er omtrentlige mål - de varierer også på produsentenes hjemmesider. Også prisen kan variere noe fra forhandler til forhandler.

Forhandlere

Dovre

Scan

Jøtul

Morsø

Nordpeis

ThermaTech

Westfire

Wiking

Nibe

Åsgård (Coop)

Aduro Norge (Coop Obs Bygg og Montér)

Varmefag

Henriksen Peisforum (tidl. Dovre Peisforum)

Varmefag

Bo Bedre (Oslo)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning