Forsikring av boligen

Trenger du boligkjøperforsikring?

Flere eksperter advarer mot boligkjøperforsikring.

ENGANGSSUM: Boligkjøperforsikring betales som en engangssum og gjelder i fem år. Tanken er at kjøpere skal stå sterkere i en konflikt etter boligkjøp.
ENGANGSSUM: Boligkjøperforsikring betales som en engangssum og gjelder i fem år. Tanken er at kjøpere skal stå sterkere i en konflikt etter boligkjøp. Foto: Illustrasjonsfoto Planbo
Publisert Oppdatert
FORBRUKERRÅDET: Vær klar over at du trolig allerede har en forsikring som kan komme til anvendelse i rettshjelpforsikringen, påpeker underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.
FORBRUKERRÅDET: Vær klar over at du trolig allerede har en forsikring som kan komme til anvendelse i rettshjelpforsikringen, påpeker underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Boligkjøperforsikring tegnes i sammenheng med boligkjøp.

Forsikringen er et tilbud til kjøpere som mener de trenger hjelp i en eventuell rettsprosess. Forsikringen regnes som motstykket til eierskifteforsikring.

Kraftig økning

I Norge er det bare Help Forsikring som tilbyr produktet. Cirka 15 prosent av alle boligkjøpere, som fikk tilbud av megler om forsikringen, tegnet en avtale i fjor.

I løpet av året forventer Help at andelen vil øke til 20 prosent.

- Salget har økt kraftig hvert år, i fjor økte vi med over 70 prosent og hittil i år er veksten over 50 prosent, opplyser administrerende direktør Johan Dolven i Help Forsikring til klikk.no.

Fare for overforsikring

DnB NOR Eiendom som formidler flest kjøp og salg av bolig i Norge mener faren for overforsikring er stor.

- Vi har vurdert Help Forsikring, men har valgt å ikke tilby boligkjøperforsikring til våre kunder. Begrunnelsen er at vi langt på vei vurderer den til å være en rettshjelpsforsikring. Dette finnes i de fleste hus- og innboforsikringer. Muligheten for at du da blir dobbeltforsikret er stor, forklarer Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR.

Spiller på følelser

Daglig leder i Pengedoktoren og NHH-foreleser Agnes Bergo mener også at en boligkjøperforsikring er undøvendig.

- Forsikringer er vanskelig. Selgerne spiller på følelser når de skal selge produktene. Det er selvsagt ergerlig dersom du kommer opp i en konflikt. Men det er ikke sikkert at forsikringen ville gitt en konfliktfri utbetaling heller. De fleste behøver den ikke, forklarer Bergo.

Forbrukerrådet råder kundene til å vurdere forsikringen ut i fra hvor sannsynlig det er at du kommer til å gå til sak mot selger.

- Vær klar over at du trolig allerede har en forsikring som kan komme til anvendelse i rettshjelpforsikringen under "hus og hjem-forsikringen", påpeker underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Står sterkere

Forsikringen betales som en engangssum og gjelder i fem år.

For en borettslagsleilighet koster den 3500 kroner. For selveierleiligheter 5000 kroner og for eneboliger og hytter er prisen satt til 7500 kroner. Tanken er at kjøpere skal stå sterkere i en konflikt etter boligkjøp.

Grei å ha

Også advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund understreker at forbrukerne har rettshjelpsforsikring på den regulære innbo- eller villaforsikring.

- Dette er blir et kost/nytte-spørsmål. Men kjøpeforsikringen er jo mye bedre hvis ulykken først er ute, sier han.

Help reklamerer med at de vinner frem i 9 av 10 rettsprosesser. Svært mange saker avslås ved første henvendelse til selgers eierskifteforsikring. Men saker som først er avslått som grunnløse, ender med fullstendig seier for kjøper, opplyser Dolven i Help.

Kun 5 prosent

Help Forsikring går til domstolene med kun rundt 5 prosent av sakene.

For de øvrige 95 prosent oppnår de enten forlik eller kommer til at kjøper mangler rettslig grunnlag, forteller Øines i Forbrukerrådet.

Han synes det imidlertid er fint at selskapet bidrar til forlik, men Help sier ikke i hvor stor andel av sakene kjøper ikke har mulighet til å nå frem.

- Men igjen; hvis kjøper regner med at det kan bli rettssak og ønsker å forsikres mot egenandel og motpartens saksomkostninger, kan jo boligkjøperforsikringen ha noe for seg.

- Så det krystallklare rådet til boligkjøper fra Forbrukerrådet lyder?

- Tenk selv.

Les også:

Her er de beste gressklipperne

Her er Norges syv nye underverk

Småbruk kan erstatte hyttedrømmen

Tursko som duger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning