Tips til sparing

Kjendis-økonomens sparetips

Hallgeir Kvadsheim fra TV3s Luksusfellen gir deg sine beste råd til hvordan du kan spare penger i 2010.

ØKONOMENS TIPS: Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom og programleder i Luksusfellen på TV3.
ØKONOMENS TIPS: Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom og programleder i Luksusfellen på TV3. Foto: Foto: TV3/Odd-Steinar Tøllefsen
Publisert Oppdatert
  • Å gå en tur er en fin-fin aktivitet som ikke koster noe. Eller invester i en ergometersykkel.
  • Hvis det er mulig, legg ferien utenom fellesferien. Ofte er det da både billigere og litt bedre klima enn midt i varmeste fellesferien.
  • Generelt undervurderer folk hvor mye det koster å ha en bil. De glemmer ekstrakostnader som årsavgift, bilforsikring, vedlikeholde og verksted. Selv om familien bor midt i byen vegrer de seg for å gi slipp, vil gjerne ha to biler - fordi vi ønsker mest mulig fleksibilitet. Men når man har økonomiske problemer, må man kutte noen plasser.
  • Regn sammen hvor mye du tjener i timen. Da blir du kanskje litt skremt av hvor lenge faktisk må jobbe for den toppen. Hvis du for eksempel tjener 200 kroner timen, sitter du igjen med rundt 140 kroner etter skatter og avgifter.
  • Se på generelle lommetyver og gjør noe med dem. Ta med matpakke hjemmefra i stedet for å kjøpe lunsj i kantina. Jeg vet vi i Luksusfellen er noen gledesdrepere - men husk at rådene mine først og fremst er til de som sliter økonomisk. Jeg går selv og spiser i kantina på jobben, og jeg håper de fleste gjør det.
  • Lage budsjett og gå nøye gjennom det. Ta utskrift fra nettbanken, marker og grupér de største utgiftspostene med ulike markører med gå gjennom med fargemarkører. Grupperingene kan for eksempel være mat, klær, bil, transport og hus. Se hva du bruker spesielt mye penger på og hva du kan kutte ned på.
  • Speil utgiftene deres mot budsjettkalkulatoren på sifo.no som gir en oversikt over hvor mye en vanlig familie "bør" bruke. Den er litt gjerrig - men er en ok begynnelse.
  • Gjør storinnkjøp én gang i uka. Bruk handleliste. Det minsker unødvendige impulskjøp og sparer deg dessuten for himla mye tid.
  • De som tjener over én million kan ha et vel så stort luksusfelle-problem som de som tjener lite. Det handler om å kjøpe ting du egentlig ikke har råd til.
En tur i skogen koster fint lite - og er veldig koselig!
En tur i skogen koster fint lite - og er veldig koselig! Foto: Kristin Svorte

Nettsider:

Sifo.no

Dinepenger.no

Dagbladet.no - økonomi

Tv3.no/luksusfellen

Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom og programleder i Luksusfellen på TV3.

Les mer:

Her er de billige firehjulstrekkerne

Tips til gode matpakker

Billig og knallgod middag for hele uka

Trendy motekupp under 400 kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning