Hyttemarkedet i Sverige

Svenske hytteperler ved Norge blir billigere

Røde tall for röda stugor.

RØDE TALL: Snittprisene for fritidshus i Sverige har gått ned med 2 prosent det siste året. Bildet viser en hytte i Resö i Tanum kommune Prisantydning 10 500 000 svenske kroner.
RØDE TALL: Snittprisene for fritidshus i Sverige har gått ned med 2 prosent det siste året. Bildet viser en hytte i Resö i Tanum kommune Prisantydning 10 500 000 svenske kroner. Foto: FOTO: SvenskFast
Publisert Oppdatert

Snittprisene for fritidshus i Sverige har sunket med 2 prosent den siste tolvmånedersperioden, ifølge tall som Mäklarsamfundet nylig la frem.

Statistikken er basert på salg av 4952 hytter mellom april 2011 og mars 2012.

Gjennomsnittsprisen for et fritidshus i Sverige ligger nå på 1,3 millioner svenske kroner.

Langs hele kyststripen er prisutviklingen på fritidshus negativ.

I Västra Götalands Län, hvor blant annet Strømstad og Tanum kommune ligger, har også prisene falt med 2 prosent den siste tolvmånedersperioden.

Analyseansvarlig Claudia Wörmann i Mäklarsamfundet sier til Hytteliv at det nå er kjøpers marked i Sverige.

- Prisene har gått ned og det ligger veldig mye ute til salgs. Det tar også litt lengre tid å selge, forteller hun.

I tillegg til den generelle nedgangen har den norske kronen styrket seg mot den svenske. Det betyr gode "rabatter" i øyeblikket.

Mange nordmenn

Det er for øvrig ingen andre utlendinger som har kjøpt flere hytter i Sverige de siste årene enn nordmenn, viser en rapport som det svenske Statistiska Centralbyrån (SCB) har utarbeidet.

Norske eiere representerer den største økningen i utenlandsk eierskap av svenske hytter. I fjor var det 608 flere hytter, som representerer en økning på 7,0 prosent fra året før, og 34,7 prosent sammenlignet med 2007.

Leif Fourong, leder i Svensk Fästighetsförmidling i Strømstad og Grebbestad forteller at 80 prosent av alle hyttene han selger går nettopp til nordmenn.

Ifølge megleren ligger det nå mange hytter ute til salgs. I hans distrikt er det cirka 30 prosent flere hytter i år i forhold til i fjor.

Flertallet av hyttene på vestkysten har for øvrig en startpris på mellom 1 og 2 millioner svenske kroner. Men det er en stor spredning med noen virkelig eksklusive hytter som koster over ti millioner

Rekordmange fritidshus

TIL SALGS: I Grebbestad ligger denne klassiske svenske røda stugan til salgs. Prisantydning 725 000 svenske kroner.
TIL SALGS: I Grebbestad ligger denne klassiske svenske røda stugan til salgs. Prisantydning 725 000 svenske kroner. Foto: FOTO: SvensFast

April 2012 ser for øvrig ut til å slå alle rekorder når det gjelder antall hytter til salgs i Sverige, viser tall fra Hemnet, landets største nettsted for boligsøk.

Den største økningen er registrert i Tanum (nabokommunen til Strømstad). I april fjor var det 45 objekter ute til salgs, mot 74 objekter i dag.

Andre steder som Sotenäs, Kungälv og Lysekil hadde det største utvalget av ferieboliger siden april 2008. En sammenligning med i fjor viser at økningen for alle kommuner totalt er 63 prosent.

Skattepliktig gevinst

Skal du kjøpe eller selge fritidseiendom i utlandet, bør du ta kontakt med skattekontoret for å få opplysninger om skatteplikten i Norge.

TIL SALGS: I Lur i Tanum kommune ligger dette fritidshuset til salgs. Prisantydning 1 400 000 svenske kroner
TIL SALGS: I Lur i Tanum kommune ligger dette fritidshuset til salgs. Prisantydning 1 400 000 svenske kroner Foto: FOTO: SvensFast

Den skattepliktige gevinsten beregnes etter svenske regler i Sverige og norske regler i Norge, dermed vil det beløp som er skattepliktig i Sverige og Norge være forskjellig.

Les mer om skattereglene på det svenske Skatteverkets nettsider her .

Tap ved salg av fast eiendom i utlandet er bare fradragsberettiget i Norge i de tilfeller eventuell gevinst ville vært skattepliktig hit.

Les også:

TIL SALGS: I Strømstad cirka 5 km fra Idefjorden og 17 km til Strömstad. Prisantydning 875 000 svenske kroner.
TIL SALGS: I Strømstad cirka 5 km fra Idefjorden og 17 km til Strömstad. Prisantydning 875 000 svenske kroner. Foto: FOTO: Mäklarhuset

Her finner du ekte hytteporno

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

Her er hytta som får folk til å klikke

TIL SALGS: I Strømstad finner vi denne hytta til salgs. Prisantydning 2 900 000 svenske kroner.
TIL SALGS: I Strømstad finner vi denne hytta til salgs. Prisantydning 2 900 000 svenske kroner. Foto: FOTO: SvenskFast

Her vil folk flest ha hytte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning