Slik finner du det riktige yrket for deg

- Det er viktig å begynne med god selvinnsikt.

Publisert

(SIDE2): Hvor mange ganger har man ikke fått spørsmålet «Hva skal du jobbe med?» uten å ha peiling på hva man egentlig skal svare?

Når du var liten gikk kanskje svarene i brannmann eller astronaut, mens i ungdomstiden var det kanskje superstjerne som var det mest fristende svaret.

Når du først står ansikt til ansikt med alle de ulike studieretningene du har foran deg, blir imidlertid svaret vanskeligere å finne. Det finnes tross alt flere tusen muligheter, og hvordan i all verden skal du klare å finne det rette for akkurat deg?

Vi har tatt en prat med karriereveileder Mette Manus bak Manusmotivasjon for å hjelpe deg med et av de viktigste valgene du kan ta.

Les også: Vurderer du å studere privat?

Begynn med selvinnsikten

Det første steget på jakt etter det perfekte karrierevalget er selvinnsikt. Du er nødt til å finne ut av hvem du er, og hva du egentlig liker å holde på med.

- Ikke realiser andres jobber eller drømmer gjennom deg selv. Du må tenke på hvordan du kan utvikle deg, og hva du liker å holde på med, for din egen del, sier Manus til Side2.

OVERSIKT: Skap en oversikt, og kartlegg hva du egentlig er god til, sier Mette Manus. Foto: Mette Manus

Deretter må du tenke tilbake på grunnutdanningen du allerede har vært gjennom. Du vet gjerne om du har hatt en dragning mot de tekniske fagene, eller fagene som hadde med menneskelige relasjoner å gjøre. Tegn opp hovedlinjene for deg selv. Liker du det teoretiske, praktiske eller det kommunikative? Kanskje alt?

- Du må rett og slett vurdere styrkene dine, hva du er god i, og om du ønsker en lang eller kort utdanning. Det er viktig med en mestringsfølelse. Om du ikke mestrer noe mister du både motivasjon og selvtillit, og da er det lett å gi opp, sier Manus, før hun legger til:

- Tenk også gjennom hvor stor del av livet ditt jobben skal ta. Er du den typen som legger alt du har i jobben, eller er du den som har jobben som en inntektskilde for å prioritere familie og andre interesser?

Ikke vær for streng

Selv om mestringsfølelse er viktig, så er det også viktig å ikke begrense seg selv på grunn av en manglende mestringsfølelse tidligere i livet.

- Ikke sett så mange begrensninger for deg selv. Mange tror at dårlige karakterer fra skolen betyr at man ikke kan gjøre enkelte ting, men tenk gjennom hvorfor du har dårlige karakterer fra den tiden. Hadde du en dårlig lærer, var du syk, eller kanskje rett og slett bare umoden? Det kan være mange årsaker til at du gjorde det dårlig, og det er ikke umulig at du gjør det bedre på et senere punkt i livet, sier Manus.

Om du vil bli flink til noe, så kan du bli det selv om du ikke er flink i utgangspunktet, mener hun. Om du har et brennende ønske om å bli arkitekt, men er dårlig i matte, så vil du klare å bli flink i det om du går inn for det.

- Ta opp igjen faget. Se om du får det til bedre nå som du er mer moden, og har en bedre lærer til å hjelpe deg. Du trenger ikke å bli verdensmester, du trenger bare å bli god nok, sier Manus.

Det å skulle velge yrker etter fremtidsprognoser og sikkerhet har hun imidlertid lite tro på.

- Du kan ikke velge å bli ingeniør selv om det er det man blir anbefalt å bli i disse dager. Det har jeg liten tro på. Det er viktig å velge noe man er interessert i, og dessuten er de fleste yrker i konstant forandring. Om noen år fra nå vil det til og med dukke opp flere yrker vi aldri har hørt om engang.

Aldri for sent å snu

Det har aldri vært så mange yrkesmuligheter som det er i dag, og den store valgfriheten kan gjøre det vanskeligere å velge for mange. Da kan råd utenfra være til stor hjelp.

- Du må innse at du antakelig egner deg i flere retninger, men det å velge er også å velge bort. Og om du er veldig i tvil kan det være lurt å velge en bred grunnutdanning i bunnen, hvor du underveis kan velge og spesialisere deg i ulike retninger, sier Manus.

Om du derumot er en av de som fremdeles brenner for skuespilleryrket, eller drømmer om å bli artist, må du være innstilt på mye hard jobbing, og ingen sikkerhet i inntekt eller yrke i fremtiden.

- Om du vil bli artist så må du ville det så mye at du er villig til å sette alt annet på sidelinjen, også må du være innstilt på å jobbe beinhardt. Om du bare vurderer det, kan det være en fordel å ha det som en hobby eller interesse i stedet, sier Manus, før hun legger til:

- Også er det aldri for sent å snu. Det er bedre å gi seg i løpet av en utdanning enn å fullføre noe du absolutt ikke har lyst til å drive med, bare for å være pliktoppfyllende.