Vurderer du å studere privat?

Her er det du trenger å vite før du velger skole.

UNDERSØK MULIGHETER: Undersøk alltid skolen du vurderer før du begynner. Det er stor forskjell på kvaliteten i de private skolene. Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Som om det ikke er vanskelig nok å skulle finne det riktige yrket og studiet til å begynne med, dukker det til stadighet opp nye privatskoler som tilbyr helt andre utdanninger, til en litt dyrere prislapp.

Men, hvilken rolle spiller egentlig noen ekstra hundretusen i lån, om det gir deg drømmeyrket resten av livet? Vi tok en prat med karriereveileder Mette Manus, for å høre når det er på tide å vurdere det å studere privat.

Kommersielle og kreative yrker

- Først og fremst er det viktig å bestemme deg for hva du skal studere, og se hvilke tilbud som finnes der ute, sier Manus til Side2.

Deretter legger hun vekt på at det kan være en fordel å se om det offentlige har et tilbud selv, med tanke på at ofte koster mindre penger å studere i det offentlige systemet.

Om du skal studere vanlige studieretninger som juss, medisin eller utdanner deg til å bli lærer, er det som regel en fordel å gå til det offentlige. Men, det finnes unntak, forteller hun.

- Kreative og kommersielle yrker kan ofte ha like gode, om ikke bedre, tilbud innenfor den private sektoren. Westerdahls er for eksempel kjent for å være gode innenfor reklame, og det finnes flere privatskoler som er bedre på teater, foto, film og kunst, sier hun, før hun legger til:

- De private skolene kan ha mer ressurser, og dermed også bedre og mer moderne utstyr enn de offentlige skolene, sier hun.

Dobbeltsjekk informasjon

Det er imidlertid mye forskjellig ute og går blant landets privatskoler. Noen tilbyr mer enn andre, og andre koster mer enn andre. Derfor er det viktig å dobbeltsjekke alt du får av informasjon, og gjøre et grundig researcharbeid før du bestemmer deg for å søke.

- Man burde ta seg tid til å snakke med skolen, spore opp tidligere elever som har gått der, og sjekke hva som skjer med studentene som er ferdig utdannet. Kommer de ut i jobb med en gang, eller blir de gående arbeidsløse? spør hun.

IKKE AKADEMISK: Det er ikke alle som er skapt for å studere akademiske fag. Da kan plutselig det å skrive en oppgave virke ganske overveldende. Foto: colourbox

Det kan også være en god pekepinn og se om skolen kvalifiserer til støtte hos Lånekassen. Om de gjør det vil nemlig 40% av lånet ditt bli gjort om til stipend etter endt skolegang, selv om det er privat.

- Om de derimot ikke kvalifiserer kan du fint ringe til NOKUT, som avgjør hvem som får offentlig støtte og ikke, for å høre hva som er grunnen. Er de ikke akademiske nok, eller mangler de noe i undervisningen? Slike ting er greit å vite før du tar en avgjørelse, sier Manus.

Det er også et kvalitetsstempel om skolen er NOKUT-godkjent.

Velg kjente skoler

- Folk pleier å si at de som har studert på skoler i utlandet som regel ansetter folk som har gjort akkurat det samme, og selv om det ikke er så enkelt, så ligger det noe i det, sier Manus.

Hun peker på at en gjenkjennelseseffekt kan være viktig i en ansettelsesprosess, og at det derfor ikke trenger å være en fordel eller en ulempe å ha studert privat. Det som spiller noen rolle, er om vedkommende som ansetter deg har hørt om skolen før eller ikke.

- I næringslivet er BI en anerkjent skole, og i reklameindustrien er det Westerdahls som er kjent. Det å studert ved en av de skolene kan derfor være like gunstig som å studere offentlig, sier hun.

Videre forteller hun at man burde velge offentlige tilbud, om det ikke er noen viktige faktorer som gjør at du vil velge privat.

- Du må prioritere, og huske at det å studere er dyrt i utgangspunktet. Det blir enda dyrere når du studerer privat, så du burde se gjennom valgmulighetene dine, og finne ut av om det er verdt det.

Er du interessert i utdanning? Det er vi og! Lik Side2 på Facebook og få flere slike