Ny boligskatt

Skjema for ny boligskatt på vei

I slutten av måneden sender Skatteetaten ut skjemaene i forbindelse med den nye boligskatten.

NY BOLIGSKATT: I forbindelse med det nye systemet for verdifastsettelse av bolig, skal du bl.a sende inn opplysninger om boligstørrelse og byggeår, og dette kan du gjøre per SMS.
NY BOLIGSKATT: I forbindelse med det nye systemet for verdifastsettelse av bolig, skal du bl.a sende inn opplysninger om boligstørrelse og byggeår, og dette kan du gjøre per SMS. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Publisert Oppdatert

Fra og med i år skal alle boliger få en ny ligningsverdi som grunnlag for beregning av formuesskatten.

I den forbindelse vil myndighetene at vi skal oppgi hvor stor boligen er, når den er bygget og hva slags type det er.

- Den nye ligningsverdien vil få betydning for formuesskatten for 2010. For mange holder det imidlertid med å sende Skatteetaten en SMS med opplysningene, forteller seksjonssjef i Skatteetaten, Bjørn Paulsen, til Klikk.no.

Og det er det gode gamle prinsippet om tro og ære som gjelder fortsatt, men Skatteetaten har hjemmel til å innhente opplysningene dersom det skulle være tvil.

Telle kvadratmeter

Ytterligere informasjon

Skatteetatens sider finnes det ytterligere informasjon om det nye systemet for boligverdi.

Når de nye skjemaene havner i postkassen til landets boligeiere, er det tre opplysninger myndighetene er interessert i. Det er det såkalte P-ROM, som tilsvarer boligens boareal, så er det byggeår og til slutt boligtype.

- Både boligtype og byggeår vil i hovedsak være ferdigutfylt, så det eneste man trenger å returnere er boligens boareal, forteller Paulsen.

Og det kan man finne ut på to måter:

- Har man kjøpt bolig de siste årene, vil tallet sannsynligvis fremgå i salgsoppgaven eller prospektet. Sitter man derimot på en eldre bolig, må man måle selv.

Sende SMS

Det finnes tre måter å sende inn opplysningene på:

Er det kun areal, og eventuelt byggeår som skal returneres, holder det med å sende en tekstmelding.

Dersom også boligtype skal oppgis, må skjemaet enten returneres per post eller legges inn ved hjelp av Altinn, som også er den tredje metoden for innsending.

Skjønnsligning

Fristen for å sende inn opplysningene er 15. oktober for å få med den nye verdien på skattekortet for 2011.

Neste dato er 1. februar. Dersom man oversitter også denne, vil man ifølge Paulsen ikke kunne regne med at opplysningene kommer med på den forhåndsutfylte selvangivelsen.

- Det betyr at man ikke kan benytte seg av ordningen med såkalt leveringsfritak.

Klarer man heller ikke å få levert opplysningene innen 31. mars, som er tidsfristen for levering av selvangivelsen, vil myndighetene foreta en skjønnsligning av boligen.

Les også:

Skatteskjerpelse på boligutleie

Få arv og gaver uten arveavgift

Ordliste for huseiere

Norges beste kart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning