Salg av bolig

Selg boligen selv - spar penger

Dersom du skal selge boligen kan du spare flere tusen kroner ved å gjøre noe av jobben selv.

BOLIGSALG: Du kan spare mange tusen kroner på å gjøre noe av meglerjobben selv.
BOLIGSALG: Du kan spare mange tusen kroner på å gjøre noe av meglerjobben selv. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert

Råd til selger

  • Skaff deg oversikt over markedspris på tilsvarende bolig.
  • Skaff til veie alle relevante opplysninger og dokumenter.
  • Sette deg inn i relevant lovgivning, først og fremst Avhendingslova.
  • Innhent takst, selv om dette ikke er lovpålagt.
  • Bruk en nettmegler til bl.a annonsering. Dette vil gi deg tilgang til bl.a Finn.no og Tinde.no.
  • Bruk en oppgjørsmegler eller advokat til kontrakt og oppgjør. Mange banker betaler kun ut lån der hvor megler eller advokat stiller sikkerhet, såkalt inneståelseserklæring.

Selgers plikter

En selger har plikt til å informere om alt som er relevant for boligsalget. Unnlatelse kan føre til erstatningsansvar. Dette følger av Avhendingslova,

Sparte 40 000

Knut Femris skulle selge farens bolig. Dette valgte han å gjøre selv, og det angrer han ikke på.

- Vi så ingen grunn til å bruke en dyr megler, og vi tror ikke ville fått en bedre pris ved å bruke megler.

Femris regner med at de sparte rundt 40 000 kroner på å stå for salget selv. De valgte en løsning med en nettmegler som sto for det praktiske med hensyn på produksjon av salgsoppgave og annonsen. Visningen tok de selv, mens oppfølging av budgivere og interessenter tok nettmegleren. Megleren hadde også et nettbasert produkt som veiledet dem gjennom hele prosessen.

- Det var bare å trykke på noen knapper, så ble alle nødvendige dokumenter og brev generert.

Finn.no har kun meglere og advokater kunnet annonsere boliger, noe Forbrukerrådet har kritisert.

- Vi har reagert på at man på Finn.no kan selge alt mulig selv - men ikke boligen sin. Jeg tror mye ligger i at eiendomsmeglere eier deler av Finn.no, som er den dominerende aktøren på markedet, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Vidar Holm.

Når en ny forskrift snart trer i kraft vil det bli slutt på praksisen som utestenger private aktører fra å selge boligen sin på Finn.no og andre nettportaler som Tinde.no og Zett.no.

Bruk av nettmegler har til nå vært det rimeligste tilbudet til dem som vil avertere på de største nettportalene. Forbrukerrådet stiller seg positiv til nettmegling, og sier de har fått svært få klager på slike meglere.

Gode priser

Advokat og daglig leder Tom H. Glosimot i nettmeglerfirmaet AdvokatOppgjør AS (AO.no), sammenligner det å bruke netteiendomsmegler med å bruke internettbank framfor det å gå i banken.

Les også: Slik selger du boligen selv - steg for steg

- Går du i banken tar de administrasjonsgebyr for å fylle ut opplysningene for deg. I nettbanken gjør du papirarbeidet og fyller inn de nødvendige opplysningene selv. På samme måte fungerer det med en netteiendomsmegler, sier Glosimot.

AO.no tilbyr flere pakkeløsninger som gjør at boligselgere kan gjennomføre et forsvarlig salg på egenhånd. Prisen er mange tusen kroner lavere enn ved et tradisjonelt boligsalg.

- Vi har mange eksempler på at våre kunder oppnår minst like gode eller bedre priser enn selgere som bruker vanlige eiendomsmeglere, sier Glosimot.

- Hva er den største forskjellen på dere og en vanlig megler?

- Den store forskjellen er at vi ikke arrangerer visninger og at vi er dramatisk mye billigere, sier Glosimot, som har utviklet tjenesten i samarbeid med advokater og autoriserte eiendomsmeglere.

Spar tusenvis

AO.no registerer at nordmenn begynner å få øynene opp for nettmegling. I 2008 solgte de eiendommer for flere hundre millioner i 2008, en tredobling fra 2007.

Les også: Boligprisene vil falle ut 2009

Markedsføringspakken, hvor man selv lager en salgsoppgave og annonserer på Finn.no og Tinde.no, koster 4995 kroner.

Den dyreste og mest komplette pakkeløsningen koster 18 995 kroner. Til sammenligning må man regne med at en vanlig megler tar minimum 40 000 kroner.

- Det er nok en del som har solgt gjennom megler og som tenker i ettertid: "Hva var det megleren egentlig gjorde?" Jeg tror disse vil se fordelen med å bruke en netteiendomsmegler i fremtiden, sier Glosimot.

Det finnes også andre advokater og meglere som er behjelpelig med budrunde, betaling, papirarbeid og oppgjør for mindre sum enn hva et fullstendig megleroppdrag koster.

Regiondirektør Vidar Holm i Forbrukerrådet anbefaler alltid å hente inn priser fra tre forskjellige meglere eller advokater.

Skeptisk

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer ville vært skeptisk til å selge boligen sin gjennom en nettmegler.

- Den personlige oppfølgingen man får av en megler som kjenner din bolig og ditt boligområde gir en helt unik forutsetning for boligsalget. Den relasjonen og oppfølgingen får du ikke gjennom en nettmegler. Det er en grunn til at nettmeglere ikke har slått gjennom i Norge, sier Dreyer.

Dreyer synes 40 000 kroner er minimumssummen man bør betale for å selge boligen - det bør helst koste mer - dersom man vil være sikker på å få gode nok tjenester.

Kvalitetssikring

Daglig leder i Zett.no, Jon E. Fornes, sier til Klikk Bolig at de har utestengt private boligselgere fra å annonsere for å sikre kvaliteten for kjøperne. Han understreker imidlertid at Zett.no ikke har noe i mot den nye forskriften som åpner for private boligselgere.

Holm i Forbrukerrådet mener argumentet fra Finn og Zett om at dagens praksis eksisterer for å kvalitetssikre boligsalgene ikke er holdbart.

- Eiendomsmeglere argumenterer med at boligannonsene fra privatpersoner kan bli for skrytete, og at det kan gå ut over kvaliteten på annonsene. Det synes jeg blir feil. Eiendomsmeglere kan jo være ganske unyanserte selv, sier Holm.

Klager på meglere

Det har vært såpass mange klager på eiendomsmeglere at Forbrukerombudet så seg nødt til å revidere Bransjenormen for markedsføring av bolig i desember 2008.

Les også: Låneformidlere gir gunstigere boliglån

Særlig markedsføringen av borettslagsleiligheter har i flere tilfeller vært villedende.

- Meglere har gitt et for dårlig bilde av hva de egentlige kostnadene er. Endringene som kom i desember var spesielt knyttet til markedsføringen av borettslagsleiligheter, sier Holm.

Marked i forandring

På den nye nettportalen Surf.no, eid av SKUM Laboratories AS, er det foreløpig gratis å avertere boligen sin for salg. Ideen til nettstedet oppstod etter at alle de seks i foretaket selv hadde negative erfaringer rundt meglerens innsats ved salg av bolig.

Espen Michael Larød, daglig leder i Surf.no, mener markedet for salg av bolig har forandret seg markant de siste ti årene. "Alle" har digitalkamera og har en større forutsetning for å markedsføringe boligen selv.

Les også: Selger boligen på YouTube

- En megler koster 40 000 til 80 000 kroner og da kommer all annonsering utenom. Kostnadsbesparelsen på å gjøre mange av omstendighetene rundt boligsalget selv, vil være betydelig, sier Larød.

I likhet med Vidar Holm i Forbrukerrådet synes Larød det er fornuftig å benytte megler eller advokat til å bistå med formalitetene rundt boligsalget. Han anbefaler ikke å selge boligen helt på egen hånd.

- Jeg ville også ha avertert på Finn.no, fordi de er dominerende i markedet, i tillegg til å bruke andre markedskanaler. Men jeg ville kuttet ut de tingene som jeg klarer like bra selv som en megler, sier Larød.

Sjekk lån, utleie og boligens verdi med våre kalkulatorer.

Les også: Finn din favoritt storby

Les mer på Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning