Test av varmepumper

Mitsubishi til topps i test av varmepumper

Mitsubishis nye Kirgamine Hara 6,6 topper Forbrukerrådets test.

HOLDER KULDEN BORTE: Mitsubishi sin Kirgamine Hara 6,6 topper Forbrukerrådet sin liste over testede varmepumper.
HOLDER KULDEN BORTE: Mitsubishi sin Kirgamine Hara 6,6 topper Forbrukerrådet sin liste over testede varmepumper. Foto: FOTO: Dragutin Lazic/Mitsubishi
Sist oppdatert

Den såkalte russerkulden brer seg over store deler av landet, og enda mer av den skal ifølge Dagbladet komme.

Tiden er derfor inne til å fokusere på hvordan du skal få huset ditt varmest mulig, slik at du kan sitte i ditt varme, lune rede og nyte.

Vi publiserte tidligere i høst en test av varmepumper fra den svenske Energimyndigheten, gjennomført av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og offentliggjort her i Norge av Forbrukerrådet.

Nå presenterer Forbrukerrådet nok en test fra SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og den plasserer en ny modell på toppen av listen.

For ifølge Forbrukerrådet oppnår Mitsubishi Kirgamine Hara 6,6 de beste resultatene som noen gang er målt.

Den leverer mest varmeeffekt av alle (bare tangert av Kirgamine 6,6) som de har testet, og har den beste årsvarmefaktoren (års-COP) ved bruk i områder med spesielt kaldt klima. Jo høyere årsvarmefaktor, dess lavere strømforbruk og mindre strømregning.

Valget for deg med stort oppvarmingsbehov

Ifølge Jogrim Aabakken, testansvarlig hos Forbrukerråadet, fremstår Kirgamine Hara 6,6 som et meget relevant valg for dem som bor i et særlig kaldt område (indre Østland, indre Finnmark og deler av Troms), og boligen i tillegg er stor og kanskje også dårlig isolert.

Det er blant annet den høye årsvarmefaktoren (års-COP) som begeistrer Aabakken og Forbrukerrådet.

"Dette, kombinert med den klasseledende varmeeffekten, betyr at Hara 6,6 fremstår som det beste valget for deg som har stort oppvarmingsbehov", skriver Forbrukerrådet om varmepumpen.

Tidligere var det IVTs Nordic Inverter 12 KHR-N som hadde de beste resultatene på års-COP, men nå har altså Kirgamine Hara 6,6 tatt over tronen.

- Det betyr at den i tillegg til å produsere mest varme, også sparer mest strøm når den monteres i boliger med stort varmebehov, utdyper Aabakken til bonytt.no.

Kirgamine Hara 6,6 har en pris, ferdig montert, på kroner 27 900. Dette ifølge Mitsubishi.

IVT og Toshiba gode ved moderat varmebehov

Der Kirgamine Hara 6,6 er alene på toppen ved stort varmebehov, får den konkurranse når varmebehovet er på det jevne.

"Her når den ikke opp til resultatene oppnådd av IVTs 12 KHR-N. Også Toshibas modell Daisekai Polar RAS-25SKVP2 innkasserte enda bedre resultater da den ble testet i fjor sommer", skriver Forbrukerrådet, og avslutter med at dersom man har en relativt liten og/eller meget godt isolert bolig, fremstår både IVT og Toshiba i utgangspunktet som enda bedre alternativer enn Mitsubishis varmepumpe.

"Disse vil nemlig kunne gi deg en enda lavere strømregning enn Hara 6,6", konkluderer de.

Hvordan velge varmepumpe?

Valg av varmepumpe vil generelt innebære at man må ta stilling til flere faktorer som pris, varmeeffekt, varmefaktor og støy. Forbrukerrådet har satt opp en veiviser til hjelp:

1. Hvor kaldt er det sånn cirka i snitt på ditt bosted i januar?

2. Hvilken årsmiddeltemperatur er det på ditt bosted?

3. Hvor stort energibehov har du?

Ta utgangspunkt i hvor høyt strømforbruk du har per år. Dette tallet vil du som regel finne på fakturaene du mottar fra netteier og strømleverandør. Multipliser tallet med 0,64 (fordi norske husstander i snitt bruker om lag 64 prosent av strømmen på romoppvarming). Eks: 20.000 kWh per år x 0,64 = 12.800 kWh i oppvarming per år.

Viktig med kvalifisert montering

På nettstedet varmepumpeinfo.no, som drives av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), fremheves det blant annet viktigheten av å få varmepumpen montert av fagfolk. De anbefaler at alle varmepumper monteres av installatører som er sertifisert, fordi ved å bruke en sertifisert installatør forsikrer du deg mot feil installering av varmepumpen som kan føre til redusert energibesparelse, defekte komponenter, kortere levetid og utsiving av arbeidsmedium (væske/gass).

"Be gjerne om å få se sertifiseringsbevis! Sertifiseringen er enten i regi av NOVAP eller en anerkjent importør", råder NOVAP til.

De fremhever også viktigheten av å følge rådene for vedlikehold og service for varmepumpen, fordi dette vil gi best mulig utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid.

Vær kritisk til supertilbud og skriv kontrakt

Inngåelse av skriftlig kontrakt er også noe NOVAP poengterer.

"En kjøpekontrakt bør alltid være skriftlig og inneholde kjøpesum, leveringsbetingelser, leveringsdato, betalingsbetingelser, håndtering av avvik fra tilbud/kontrakt og håndtering av eventuelle tvister. Kjøpesummen bør inkludere komplett montering og elektrisk tilkobling", heter det på Varmepumpeinfo.no.

NOVAP råder også til sunn skepsis overfor supertilbud på varmepumper.

"Ikke la deg lure av fine brosjyrer og tall over hvor mye man kan spare. Det er viktig å få et tilbud basert på dine oppvarmingsbehov og dine utgifter på oppvarming per i dag. Et tilbud med beregninger om forventet besparelser bør komme etter et hjemmebesøk av en forhandler og/eller installatør. Vi advarer sterkt mot å kjøpe varmepumper for selvmontering", understreker de.

Norske forhold og kjent merke

Informasjonssjef i NOVAP, Einar Gulbrandsen, fremhever viktigheten av å velge en pumpe som er bygget for norske forhold, og i den sammenheng viser han til at det fra neste år kommer en ny standard for energimerking. Den tidligere A-klassen skal få et tillegg med A+, A++ og A+++.

"Fordelen med at skalaen blir utvidet er at du som forbruker lettere kan finne den mest energieffektive luft/luft varmepumpen. Det nye merket vil fremheve at det er stor forskjell på ytelsen til varmepumper", skriver de på sine nettsider.

- Generelt pleier vi å råde forbrukeren til å velge et kjent merke, og sørg også for at anlegget blir montert av en fagperson. Man kan kjøpe den beste pumpen i verden, men dersom den monteres feil vil den gi dårligere besparelse og kan gå raskt i stykker. På våre nettsider varmepumpeinfo.no vil forbrukeren finne en liste over installatører som er godkjent av oss.

Gulbrandsen råder også til å be om referanseprosjekt, samt å kjøpe av en leverandør som har en importør i ryggen, fordi dette gir ekstra sikkerhet i forhold til reklamasjon.

Tre viktige begreper

Varmefaktor kalles vanligvis COP (Coefficient of Performance). Beskriver forholdet mellom pumpens avgitte effekt i varme og tilført effekt. 2,0 i varmefaktor/COP innebærer at pumpen produserer dobbelt så mye varme som en ordinær panelovn ville ha klart med det samme energiforbruket.

Årsvarmefaktor («års-COP») beskriver varmefaktoren en pumpe klarer å produsere over et helt år. Jo høyere årsvarmefaktor, jo lavere strømforbruk og jo lavere strømregninger på deg. Én av to faktorer Forbrukerrådet har valgt å vektlegge i vår analyse.

Varmeeffekt beskriver hvor mye varme pumpen klarer å produsere ved gitte forutsetninger. Oppgis vanligvis i kilowatt (kW). 1 kW = 1.000 watt. Varmeeffekten vil normalt synke med synkende utetemperatur. Jo høyere varmeeffekt, jo større er sjansen for at varmepumpen vil klare å holde boligen din varm. Én av to faktorer Forbrukerrådet har valgt å vektlegge i vår analyse.

Kilde: Forbrukerrådet

Støy

I sin test har Forbrukerrådet lagt relativt sett mindre vekt på støy, fordi det ofte vil være en subjektiv størrelse.

- Vi anbefaler ikke at det legges altfor stor vekt på støymålingene i Energimyndighetens test. Støy oppleves ulikt og det er ikke sikkert at alle synes at den pumpen som produserer færreste desibel i laboratorium er den pumpen som faktisk oppleves som den mest stillegående. For å være sikker på å ikke irritere seg over støy, bør man derfor aller helst oppsøke en nabo eller en forhandler og lytte til pumpen med egne ører, råder Aabakken.

Vedlikehold viktig

Ifølge Gulbrandsen har en luft/luft varmepumpe en forventet levetid på 10 år.

- Men den kan fint fungere i 15 år. Det er imidlertid helt avgjørende for levetiden at det skjer et jevnlig vedlikehold. Vi anbefaler service hvert annet år.

Les også:

Slik blir du lurt av strømleverandørene

Slik velger du vedovn

Her får du den billigste veden

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også