Priser på leiligheter

Her finner du de billigste leilighetene i blokka

Store prisforskjeller på leiligheter med samme standard i samme oppgang.

DYREST PÅ TOPPEN: Leiligheter i øvre del av en boligblokk har generelt en høyere salgspris enn leiligheter på bakkeplan. Selv om standard og størrelse er den samme, viser en ny undersøkelse blant medlemmer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)
DYREST PÅ TOPPEN: Leiligheter i øvre del av en boligblokk har generelt en høyere salgspris enn leiligheter på bakkeplan. Selv om standard og størrelse er den samme, viser en ny undersøkelse blant medlemmer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Foto: FOTO: ScanStockPhoto
Publisert Oppdatert

Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at boligprisene er rekordhøye.

Og det blir stadig vanskeligere for ungdom å komme inn på boligmarkedet.

Men du kan spare mye penger på å kjøpe leilighet i førsteetasje.

Lavere pris

Leiligheter på bakkeplan i en boligblokk har generelt en lavere pris enn leiligheter på toppen. Selv om standard og størrelse er den samme, viser en ny undersøkelse blant medlemmer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

- Salgssummen blir som regel 10-20 prosent lavere enn om samme leilighet hadde ligget på toppen, forklarer direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

En leilighet som altså koster 2,5 millioner kroner på toppen kan du altså få for 2 millioner kroner i førsteetasje.

Stor undersøkelse

Det er nærmere 500 eiendomsmeglere som har gitt tilbakemelding på spørsmålet om salgsverdi av leiligheter i boligblokker.

Kun 8 prosent av meglerne i undersøkelsen svarer at de ikke har gjort erfaringer hvor beliggenhet i blokka har vært utslagsgivende på prisnivået.

Undersøkelsen illustrerer at dersom en megler tar utgangspunkt i oppnådd salgspris i en midtre leilighet i en blokk, så ligger leiligheter i de nedre etasjene 5-15 prosent under. De øverste leilighetene ligger fra 5-20 prosent over midtsjiktet.

Heis og hage

Jo høyere du bor, jo mer ettertraktet er altså leilighetene i markedet, og med dette følger også høyere priser.

Det er nyttig for selger av leiligheter i de nederste etasjene å bli klar over at de ikke kan forvente like høye priser som de på toppen, sier Tveter.

Men gladmeldingen er at det innebærer at du kan gjøre et smart kjøp jo lengre nedover du titter.

- I teorien kan du altså kunne klare å skaffe deg egenkapital ved å selge deg nedover i blokka?

- Det kan du si, men det er ulike forhold som spiller inn, blant annet om det er heis i blokka. Et annet moment som spiller inn er om leilighetene i førsteetasje har tilgang til hage. Dette vil jo bidra til å øke verdien av leiligheten, forklarer Tveter.

Les også:

Her er Norges flotteste hotell

Her finner du bøttevis med lekker interiørinspirasjon

Her vil folk flest ha hytte

Hytta som gjemmer seg i naturen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning