Dette må du vite når du skal selge boligen

Her er førstelektorens sjekkliste når du skal selge boligen

Markedsføringslektor Gorm Kunøe mener kvinner avgjør boligsalget. Her er ekspertrådene for deg som skal selge.

IKKE TØM LEILIGHETEN: I noen leiligheter vil styling være viktig for å få fram for eksempel potensialet i arealbruken.  Unngå derfor overmøblering eller å tømme leiligheten helt for møbler.
IKKE TØM LEILIGHETEN: I noen leiligheter vil styling være viktig for å få fram for eksempel potensialet i arealbruken. Unngå derfor overmøblering eller å tømme leiligheten helt for møbler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert
EKSPERT PÅ MARKEDSFØRING: Gorm Kunøe er førstelektor ved Institutt for Markedsføring ved Handelshøyskolen BI
EKSPERT PÅ MARKEDSFØRING: Gorm Kunøe er førstelektor ved Institutt for Markedsføring ved Handelshøyskolen BI Foto: FOTO: Handelshøyskolen BI

img Del på FacebookDet kan være hardt arbeid å gjøre en bolig klar for salg. Men kjøp og salg av bolig er antageligvis blant de største økonomiske transaksjonene du gjør i løpet av livet ditt.

Derfor er det ekstra surt når boligsalget går tregt, men heldigvis er det ting du kan gjøre for å få fart på salget.

Og ikke glem at det er feller du bør unngå når det kommer til boligsalg og visning.

Her er førstelektorens sjekkliste til boligselgere

- Det er et grunnleggende forhold som må på plass for at et boligsalg skal lykkes. Det må være match mellom dem som søker etter boligen og boligen selv, sier førstelektor Gorm Kunøe ved Institutt for Markedsføring Handelshøyskolen BI.

1. Selvsagt er pris viktig

Som selger må du vite hvor langt du er villig til å gå ned i pris. Smertegrensen er der hvor selger under visse forutsetninger vil selge. Under smertegrensen ligger punktet hvor boligen kan bli trukket fra markedet for en tid.

Rådet er at selger snakker sammen med sin bedre halvdel om smertegrensen slik at paret er enige når budrunden flyr av gårde og det er tid for kvikke beslutninger. Samtidig må dere ikke bli uvenner over aksepten av en lav pris. Og fremtiden må ikke forpestes av at "du aksepterte den alt for lave pris".

2. Kvinnen bestemmer

Husk at det er kvinnen som bestemmer hvor dere skal bo. Kan for eksempel ikke vinduene åpnes, kan de heller ikke vaskes, og kvinnen vi si: "Da går vi Knut, for her kan jeg ikke bo". Så enkelt er det.

Og det betyr at familieboliger på visningsdagen må stå frem som vedlikeholdsvennlige for kvinnen i huset. Ikke dermed sagt at det er fruen som gjør husarbeidet, men hun er eksperten.

3. Ikke vær for salgskåt

Å ha dårlig tid i en forhandling koster som regel selger penger for selger. En mulig kjøper har ikke noe med om selger skal flytte nå eller har god tid. Og selger eller megler trenger ikke utbasunere at vedkommende har dårlig tid eller trenger penger fort.

SJEKK DETTE: Ifølge førstelektor Gorm Kunøe er det uaktuelt for kvinner å kjøpe en leilighet med vinduer som ikke kan åpnes.
SJEKK DETTE: Ifølge førstelektor Gorm Kunøe er det uaktuelt for kvinner å kjøpe en leilighet med vinduer som ikke kan åpnes. Foto: FOTO: Colourbox

For høy pris

EKSPERT PÅ BOLIGSALG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
EKSPERT PÅ BOLIGSALG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: FOTO: Eiendom Norge.

10 gode råd

1. Intervju flere meglere. Vurder nøye med valget.

2. Markedsfør boligen tungt umiddelbart.

3. Proffe fotos og styling gjør susen.

4. Boligen må fremstå som en perle.

5. Tenk andre media enn annonse og finn.no og bli din egen tekstforfatter.

6. Markedsfør boligen lokalt.

7. 24 timers visning - vær tilgjengelig.

8. Vær stolt av leiligheten.

9. Tilby kontakt.

10. Riktig pris er markedspris.

Kilde: Gorm Kunøe, førstelektor ved Institutt for Markedsføring Handelshøyskolen BI.

- Det er flere faktorer som spiller inn når boligsalget går tregt. Men den helt klart viktigste årsaken er at selger går ut med for høy pris, fastslår administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Går du ut med en høyere pris enn det markedet er villig til å betale kan det bremse salgsprosessen. Det er gjerne to årsaker til at prisen er for høy; verdivurderingen kan være satt for høyt, men overprising kan også komme av at selger har for høye forventinger til prisen.

- Selgers forventning er en klassiker, sier eksperten.

Både for lav og for høy pris kan ødelgge

Marianne Dåsnes er eiendomsmegler i Krogsveen. Hun forteller at det er mange grunner til at salget av noen boliger kan gå tregt, men trekker i likhet med Dreyer også fram feilprising som en faktor til tregt salg.

Ifølge eiendomsmegleren kan prisnivået ødelegge begge veier.

Ligger boligen høyt priset kan det skremme vekk potensielle kjøpere. Du risikerer å ikke få folk på visning om du går ut for høyt. Er boligen derimot priset for lavt kan budrunden stoppet opp før prisnivået den egentlig skulle ligget på. Da kan du kan risikere å tape penger.

- Ofte er det mange identiske boliger til salgs i et borettslag, men prisene kan variere med flere hundre tusen. Bildene er det første en potensiell kjøper ser på og disse kan være avgjørende for om de velger å komme på nettopp din visning fremfor naboen sin. Det gjelder å finne den riktige balansen, sier Dåsnes.

- Men generelt er det bedre å gå ut litt lavt, for eksempel legge prisantydningen på 2.490.000 kroner når taksten er 2.500.000. Dette vil virke psykologisk lavere enn et rundt tall.

Feil målgruppe

En annen årsak til tregt salg ligger i markedsføringen av boligen. At boligannonsen rett og slett henvender seg til feil målgruppe. Det er svært viktig å vinkle markedsføringen inn mot målgruppe, både med både annonsetekst og bilder. Ifølge direktøren i Eiendom Norge er det også lurt å være bevisst på hvilke kanaler som brukes til boligannonsen.

- Ligger boligen i et dyrt strøk, kan det være et fornuftig grep å markedsføre også i aviser.

- Fjern husdyr ved salg av bolig

Hvordan boligen tar seg ut på visningen er den siste kritiske faktoren.

Sjekk at trappeoppgangen og uteområdet er presentabelt - og fjern eventuelle husdyr og spor etter dyret.

- Du skal ikke kamuflere mangler ved boligen, men husdyr har ingenting på en visning å gjøre, understreker Dreyer.

- Du må forberede visningen like godt som du ville forberedt et selskap. Når du får gjester gjør du det selvfølgelig klart på forhånd. Slik må det også være før visningen. Førsteinntrykket er svært viktig. Trappeoppgangen i en blokk og utearealet i et hus eller rekkehus er dessverre et glemt kapittel. Det er det første du ser når du kommer og det siste du ser når drar, understreker direktøren.

Riktig pris og forlokkende markedsføring kjennetegner boliger som blir solgt raskt. Dette skaper resultater. Noen boliger trenger styling, men det er langt ifra alle. I noen leiligheter vil styling være viktig for å få fram for eksempel potensialet i arealbruken.

- To av fellene mange går i er overmøblering eller å tømme leiligheten helt for møbler,  advarer Dreyer.

For mye fokus på taksten

Eiendomsmegler Dåsnes mener mange har for mye fokus på taksten. Hun mener selv at hun skiller seg ut.

Det handler om å tenke kreativt og nytt, både med original boligannonse - og styling.

- Du må huske at dagens boligkjøper er kresen og har ofte høye krav og forventninger til hvordan boligen skal se ut.

- Her kan det være en fordel å få på plass siste list eller tette igjen store hull i veggen etter hyller og bilder. Det er viktig å minimere antall ting en kjøper kan se på som arbeid og en stor kostnad å utbedre. Det er bedre at det er en flere ting i ett rom som det må gjøres noe med enn at det er mange små i hvert eneste rom. Grundig forarbeid er viktig og kan ha stor innvirkning på salgssummen, understreker eiendomsmegleren.

Ikke møt opp på visning

Det er lurt å avklare på forhånd hvordan visningen skal foregå.

Ønsker selger å ville være til stede under visningen vil Dåsnes anbefale å først vurdere salgsobjektet.

EIENDOMSMEGLER: Marianne Dåsnes i Krogsveen.
EIENDOMSMEGLER: Marianne Dåsnes i Krogsveen. Foto: FOTO: Krogsveen.

- Det kan fort virke påtrengende om et samboerpar og en megler venter i en liten toroms, sier hun.

Har du opplevd spesielle ting under visning?

- Om de på visning vet at boligen og området er attraktivt kan mange la seg friste av å snakke negativt om leiligheten for skremme bort de andre. Gjengangere er at badet ikke er bra nok, de trekker frem småpirk som de mener det må gjøres noe med og som innebærer store kostnader.

Megleren har også opplevd visningsdeltakere som har gått på do under visning.

- Det er greit nok det. Må man så må man, sier Marianne Dåsnes.

Les mer:

Slik får du solgt boligen

Du får best pris for boligen din i august og januar

Selg boligen selv - spar penger

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning