Er dette verdens tøffeste studium?
Og du kan bli noe riktig utenom det vanlige også.

(SIDE2): Hvis du har en liten Nansen, Amundsen eller Monsen i magen, så kan det hende at studiet Arktisk Naturguide er noe for deg.
På Svalbard kan du nemlig bli arktisk naturguide.
LES OGSÅ: Dette sjekker de før du blir ansatt
Opplæring i isbjørnskyting
Dette årsstudiumet tilbys av Universitetet i Tromsø (UiT) – Norges arktiske universitet, og som det står i studiebeskrivelsen, så garanterer det eventyr. Med Svalbard som studieplass, står blant annet lange villmarksturer, brekurs og opplæring i isbjørnskyting på timeplanen, i det som er verdens nordligste studium.
I løpet av studiet skal du lære om, bevege deg og bygge ferdigheter i vill og arktisk natur, med det formål at du selv skal kunne guide andre i lignende landskap siden.

- Innholdet i studieplanen har vi lagt opp med tanke på å bygge guidekompetanse, men det er også mange som tar studiet for å bli dyktigere i friluft, sier koordinator for studiet og UiTs mann i Longyearbyen, Sigmund Andersen.
- Etter året her skal du kunne ha ansvar for og gi gode opplevelser til gjester i en krevende natur.
LES MER: Å være student er en 150-prosents jobb
Unikt i verden
Andersen var selv med på å utvikle studiet for fem år siden da det gikk fra å være et noen uker langt kurs til å bli én av to guideutdanninger med studiepoeng i Norge.
– Vi bestemte oss for å satse skikkelig, og det er nesten ingen andre steder i verden det finnes noe liknende, sier Andersen.
LES OGSÅ: Visste du dette om studielånet?
Derfor har også studiet blitt lagt merke til både lokalt, nasjonalt og internasjonalt – og det er mennesker fra hele verden som kommer og fyller opp de 24 studieplassene.

– I prinsippet kan hvem som helst ta dette studiet, men med mange søkere de siste årene, plukker vi ut de som er skikkelig motiverte, sier Andersen.
Ingen dans på roser
Han forteller også at det eneste kravet, foruten generell studiekompetanse, er at man har god erfaring fra friluftsliv fra før av. Med tidvis ekstreme forhold krever studiet en del av studentene, og da er det en forutsetning at de vet litt om hva de går til.
– Dette er jo ingen dans på roser, sier Andersen.
Men tøffe tak til tross, har han allikevel stort sett fornøyde studenter.
– Mange oppdager nye sider av guiderollen som profesjon. Og for de som ønsker å fortsette, så er det også jobb å få. Tilbakemeldingene fra studentene har vært overveldende positive, sier han.