Huskeliste før visning

Du fjerner vel denne før visningen?

Den kan koste deg salget - sjekk hva du bør og ikke bør gjøre på visning.

UAPETITTELIG: Det er vel ikke kattas do man helst vil bli konfrontert med når man drar for å se på drømmehuset.
UAPETITTELIG: Det er vel ikke kattas do man helst vil bli konfrontert med når man drar for å se på drømmehuset. Foto: illustrasjonsfoto: thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Visning krever at du setter av tid til grundige forberedelser for å gjøre boligen så attraktiv så mulig for potensielle kjøpere. Det vil som regel alltid lønne seg.

For å lykkes med et godt salg bør boligen klargjøres før fotografering og visning.

Førsteinntrykket

Hvis førsteinntrykket er bra, skal det mer til å bryte ned interessen på boligen i etterkant.

Eiendomsmegler MNEF i ABCenter, Lise Kjelle, forklarer til Bonytt.no at det er viktig at det ser pent ut utenfor, da dette er det første en potensiell kjøper ser.

- En dårlig stelt plen, ugress så langt øyet kan se og søppel godt synlig utenfor huset, frister de færreste og skremmer de fleste.

Oppussing og reparasjoner

Gå gjennom boligen din før salg og fiks det som enkelt kan fikses. Vegger som flasser, dryppende kraner, skjeve dører og vinduer er ifølge Kjelle ikke bare "småting" når du skal selge boligen din.

- Det vil koste deg mindre å få dette reparert enn hva den reduserte kjøpelysten hos interessentene koster deg.

- Hvis noe likevel er defekt, ikke unnskyld deg. Si det som det er. Ærlighet har alltid vart lengst, understreker Kjelle.

Rydding og rengjøring

- Rent og pent er en selvfølge. Røyk- og matlukt frarådes. Man skal få en godfølelse når man entrer boligen. Frisk duft fra blomster og rengjøringsmidler gir kjøper en positiv følelse for boligen, forklarer hun.

Musikk og dyr

Ikke regn med at mulige kjøpere er like begeistret som deg for husets kjæledyr, uansett størrelse.

Hundesengen og kattedoen må vekk, og huset støvsuges grundig før visning. Kanskje kan du få noen til å passe hunden eller katten den timen visningen varer, så slipper eventuelle allergikere å snu i døra.

- Skru helst av radio og fjernsyn, men ha gjerne svak behagelig musikk på stereoanlegget, råder eiendomsmegleren.

Visning og samtaler

- Dersom du er til stede under visningen: Vær høflig. Ikke tving deg på, alt behøver ikke å forklares. De fleste vet at et kjøkken er et kjøkken og et bad er et bad, påpeker Kjelle ved ABCenter.

- La de som er på visningen få orientere seg i fred og ro. Er eiendomsmegleren til stede så hold deg litt i bakgrunnen, men vær tilgjengelig for spørsmål og hyggelig dialog med interessentene.

Lokalkunnskap

Alle er interessert i nærmiljø, skolevei, offentlig kommunikasjon og avstand til butikker, og lignende. Eiendomsmegleren understreker at som selger bør du være forberedt på disse spørsmålene.

Dersom du har privatvisning uten eiendomsmegler oppfordrer Kjelle deg til å notere navn, telefonnummer og annen viktig informasjon som fremkommer under visningen.

- Virker den besøkende interessert? Må han eller hun selge egen bolig først? Er det spesielle forhold som vedkommende var opptatt av?

- Med disse opplysningene kan eiendomsmegler bedre følge opp interesserte og dermed selge boligen din raskere.

Førsteinntrykket er avgjørende

VÆR ÅPEN OG ÆRLIG: Det kan være avgjørende for salget at potensielle kjøpere allerede på visningen, får så mye informasjon de ønsker om boligen og eiendommen.
VÆR ÅPEN OG ÆRLIG: Det kan være avgjørende for salget at potensielle kjøpere allerede på visningen, får så mye informasjon de ønsker om boligen og eiendommen. Foto: illustrasjonsfoto: thinkstockphotos.com

Eiendomsmegler i EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Trine Paulsen Eikenes, forteller til Bonytt.no at det er under selve visningen de største inntrykkene gjøres.

- Førsteinntrykket er det som avgjør om det blir salg eller ikke. Det er viktig å klargjøre boligen så godt du kan.

- Det foretrekkes at megler er til stede på visningen da dette er en profesjonell part, men det er ingenting i veien for at også selger er til stede. Rådfør deg litt med med megler om hva som er ønskelig.

Eikenes forklarer at en erfaren megler raskt ser om boligen er klargjort for visning eller om noe bør endres i siste liten.

- Det er viktig at boligen luftes og at det er ryddig og rent, både utvendig og innvendig.

- Under visning sørger vi for at interessentene skriver seg på en interessentliste. Megler ringer opp alle på listen for å svare på oppfølgingsspørsmål og ta i mot bud. En megler kan være mer direkte overfor interessenter enn en selger, forklarer hun.

Riktig oppførsel under visningen

Eikenes råder deg videre til å være "selgende" under visningen, møt kunden i døren, vær blid, ønsk velkommen og håndhils.

- Spør om de er fra området og/eller er kjent. Hvis de ikke er kjent så kan du i løpet av visningen finne ut om de har barn, er opptatt av idrett, byliv, eller lignende.

Klargjøring av bolig før visning

Innvendig klargjøring

- Boligen må vaskes

- Det må ryddes i både bolig, boder, garasje

- Private pynteting, familiefoto og nips må fjernes

- Er boligen fraflyttet så lei møbler om mulig

- Reparer dryppende/rennende toaletter/kraner

- Fest løse ledninger, lister

- Smør knirkende dører og vinduer

Utvendig klargjøring

- Inngangspartiet må være hyggelig - førsteinntrykket er viktig

- Klipp plenen og luk evnt bed.

- Fjern visne blomster, planter, busker og trær

- Pynt med fine blomster/grønne busker på terrassen og ved inngangspartiet.

- Fjern "rot" som akebrett, sykler, gressklipper, hageredskaper, etc.

- Gjør god plass til parkeringsplasser. Flytt egne biler.

Mindre oppussingsarbeid

- Gjør ferdig tidligere oppussingsarbeid.

- Mal de innv. veggene i nøytrale/lyse farger. Husk å sparkle gamle hull/sår først.

- Mal gjerne ubehandlet furu- og granpanel i himling/vegger.

- Ikke begynn på store oppussingsarbeid som kjøkken og bad før du skal selge, kun småting.

Kilde: Trine Paulsen Eikenes ved EiendomsMegler 1 Midt-Norge

- Poengter de fasilitetene i nærheten som betyr noe for dem. Det er for eksempel ikke nødvendig å poengtere at det er mye barn i gata hvis de ikke har barn eller har planer om å få barn.

Videre har eiendomsmegleren følgende tips for at selveste visningen skal bli så vellykket som mulig.

  • Ikke avbryt interessenten. Kjøperne skal føle seg hjemme hos deg. Være trygge i dine omgivelser og hjem. Hvis de begynner å møblere om, se for seg plassering av sin egen sofa, og lignende, la dem få fritt spillerom uten avbrytelser. Mange selgere har en tendens til å ta styringen også her. Du må gjerne supplere underveis, men la en potensiell kjøper drømme ferdig før du viser boligen videre.
  • Kortidshukommelsen. Prøv å fremhev de syv viktigste tingene for din eiendom og beliggenhet. Får man 40 opplysninger på en halvtime, blir fort de viktigste tingene for boligen glemt,
  • Negative synspunkter. Ikke fokuser på det du syntes er negativt. Det kan være at kjøperne ikke deler ditt synspunkt i forkant, men at de kanskje vil gjøre det i etterkant. Skulle de spørre om noe av negativ art, fortell sannheten og fortsett visningen.
  • La interessenten gå alene. Når visningen er ferdig, spør om interessentene ønsker å gå litt på egenhånd. De fleste mennesker ønsker ikke å såre huseierne, slik at de muligens ikke er negative under visningen, til dine fargevalg, smak og innredning av boligen. Det beste er da at kjøperne går alene en runde etter visningen med deg, og kan tale fritt seg i mellom om hvorledes de ønsker å innrede og eventuelt male uten at du lytter.
  • Huseiers plassering under visning. Hvis det kommer flere under visningen samtidig, og du ikke klarer å følge en etter en, kan du eller en annen stå midt i boligen, gjerne i stua. Mange vil da etter visning eller under visningen stoppe opp og stille de spørsmålene de måtte ha så langt. Husk å fokusere på de viktigste tingene for den enkelte interessent.
  • Eieren. Er ikke selger til stede selv under visningen, er det viktig å informere megler om naboene, barnas alder i nabolaget og lignende, da dette ofte kan være en avgjørende faktor for kjøper. Ulempen med at eier stiller opp alene på visningene, er at kjøperne ikke alltid "slår seg helt løs" under visningen. I frykt for å såre eiernes stolthet, lar de være å komme med uttalelser de ellers ville betrodd en megler alene.

Bruk en venn

Få en venn til å gå på "visning" som "kjøper". Hva slags inntrykk kommer frem? Er det noe som mangler? Er dette en bolig personen ville trives i og kjøpt?

Kilder: selvaagbolig.no, abcenter.no

Les også:

Dette krypet stortrives i boligen din

Hva er egentlig "et steinkast"?

Alt om bolig til salgs

- Advokater, dommere og arkitekter er typiske "naboer fra helvete"

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning