Skattefritt arbeid

Dette arbeidet kan du få gjort "svart" med god samvittighet

Småjobber opp til 6 000 kroner, hjemme og på hytta, kan gjøres hvitt, skattefritt og nesten uten papirarbeid.

BARNEVAKT: Inntil 6000 kroner kan du betale for barnevakt uten å måtte rapportere det.
BARNEVAKT: Inntil 6000 kroner kan du betale for barnevakt uten å måtte rapportere det. Foto: richiesd
Publisert Oppdatert

Det er mange grunner til ikke å velge svart arbeid. En av dem er at noen jobber faktisk automatisk er "hvite". Hvert år kan du betale inntil 6000 kroner for småjobber på huset, hytta eller i hagen, til et - i utgangspunktet - ubegrenset antall personer, uten at du må levere lønnsoppgave - eller betale skatt, forteller underdirektør i Skattedirektoratet Audhild Ulvang.

- Dette vil typisk være omsorgsfunksjoner i hjemmet, innkjøp, renhold, hagestell, snømåking og vedlikehold eller reparasjon av egen bolig- eller fritidseiendom, leid bolig, innbo eller privat kjøretøy, sier hun

Hjelp til innflyttingsprosess eller til påkostning av boligen, kan du også få utført uten å ofre skatt en tanke - såfremt du ikke betaler mer enn 6000 kroner. Det samme gjelder bygging av garasje.

KLIPP, KLIPP: La nabobarna klippe gresset - helt skattefritt og helt lovlig.
KLIPP, KLIPP: La nabobarna klippe gresset - helt skattefritt og helt lovlig. Foto: FamVeld

Når gjelder ikke skattefritaket?

Hvitt og skattefritt

Lønn for småjobber er hvitt og skattefritt dersom:

- arbeidet skjer hjemme, i hagen, på hytta eller på bilen.

- utbetalt lønn er maksimalt 6000 kr i året per person.

- du betaler som privatperson.

- den som utfører jobben ikke har firma i samme bransje.

Alle kravene må være oppfylt.

Kilde: Skatteetaten.no

Hvis du ikke har flyttet inn i huset ennå, gjelder imidlertid ikke skattefritaket.

- Arbeid på byggeplassen før bolig eller fritidsbolig tas i bruk av utbetaleren, omfattes ikke, sier Ulvang, som også understreker at arbeidstakeren ikke kan drive næringsvirksomhet i samme bransje som oppdraget gjelder. En venn som driver eget snekkerfirma kan for eksempel ikke hjelpe deg med den garasjen.

Et annet viktig kriterium er at du må betale som privatperson. Hvis du har et enkeltpersonforetak, kan ikke utbetalingen skje derfra. Arbeidet må dessuten utføres i hjemmet eller fritidsboligen.

- Dersom en gjenstand må sendes bort for vedlikehold, regnes dette arbeidet ikke som arbeid i hjemmet, sier Ulvang.

Når det er mest praktisk å utføre arbeidet et annet sted, f.eks. hjemme hos en privat oppdragstaker, kan arbeidet likevel gjøres der.

- Det forutsettes at et slikt annet arbeidssted ikke har et «profesjonelt preg», nyanserer hun.

Hva hvis det koster mer enn 6000?

VASKING: Å betale noen for å hjelpe deg til å vaske ut av huset i forbindelse med flytting, trenger ikke være svart arbeid. For fast vaskehjelp gjelder egne regler.
VASKING: Å betale noen for å hjelpe deg til å vaske ut av huset i forbindelse med flytting, trenger ikke være svart arbeid. For fast vaskehjelp gjelder egne regler. Foto: ULTRA F

Litt papirarbeid ønsker Skatteetaten at du gjør.

Hvis for eksempel den pensjonerte handymannen av en nabo hjelper deg med å repare terrassen, bilen og med å måke snø, skal du fylle ut et eksemplar av oppgjørsblanketten du finner på Skattedirektoratets sider, og levere til ham for hver utbetaling. Du velger selv om du også vil sende den til skatteoppkreveren. Eventuelt skal du ta vare på skatteoppkreverens eksemplar, i tilfelle beløpet likevel skulle overstiger 6000 kroner.

- Flere små utbetalinger til samme person kan årlig utgjøre mer enn 6 000 kroner totalt, påpeker Ulvang.

Da blir den samlede betalingen skattepliktig og betalingen skal innrapporteres som lønn.

- Alle de utfylte oppgjørsblankettene som ikke er sendt inn tidligere må da leveres til skatteoppkreveren, sier hun.

Og hvis beløpet skulle overstige de 6000, kan du likevel slippe unna med lite papirarbeid og uten å betale arbeidsgiveravgift.

handlehvitt.no kan du sjekke om du oppfyller kriteriene for skattefritt arbeid, eller se om du eventuelt kan slippe unna arbeidsgiveravgift.

Uansett kan du betale 1 000 kroner eller mindre i lønn i løpet av ett år til en arbeidstaker, uten å trekke skatt. Lønnen er også skattefri for den som gjør arbeidet, og det gjelder alle typer arbeid.

Husk imidlertid at hvis du kjøper tjenester fra en næringsdrivende for over 10000 kroner i kontanter, kan du siden 2011 bli gjort medansvarlig hvis den næringsdrivende unndrar skatt og avgifter.

Klage på privattjenester

Men hva hvis du er misfornøyd med arbeidet som gjøres? Terrassen råtner, malingen var feil?

FIKSE BILEN: Det er fullt lovlig å betaler en privatperson for å se på bilen - hvis det ikke koster mer enn 6000 kroner.
FIKSE BILEN: Det er fullt lovlig å betaler en privatperson for å se på bilen - hvis det ikke koster mer enn 6000 kroner. Foto: FOTO: Inga Ivanova/ Thinkstockphotos

Hadde arbeidet blitt gjort av en profesjonell, kunne du klaget til Klagenemnda for håndverkertjenester på fast eiendom. Men håndverkeren må være medlem av en av nemndas samarbeidsforeninger for å få tvisten behandlet.

VURDER RELASJONENE: Ann Hege Skogly, Senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet råder folk til å tenke gjennom relasjonene før de kjøper arbeid av bekjente.
VURDER RELASJONENE: Ann Hege Skogly, Senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet råder folk til å tenke gjennom relasjonene før de kjøper arbeid av bekjente. Foto: FOTO: Kjell Håkon K. Larsen

- Klagenemnda for håndverkertjenester på fast eiendom gjelder privatpersoner som klager på medlemsfirmaer og ikke privatpersoner, bekrefter Annie I. Tukun Houmøller i Klagenemnda for håndverkertjenester på fast eiendom.

Når du har fått betalt hjelp av en person som oppfyller kravene til å gjøre det skattefritt, gjelder ikke håndverkertjenesteloven.

- Den loven er vanligvis din venn, og Forbrukerrådet kan som regel megle når noe har skåret seg med håndverkeren, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Men ikke her. Så hvilke muligheter har du for å klage hvis du har fått arbeidet gjort skattefritt?

- Da kan man enten gå til forliksrådet eller konfliktrådet. Konfliktrådet har særlig i mente å ta vare på personlige relasjoner, så det kan være lurt hvis du ønsker å ha et godt forhold til vedkommende fremover også, anbefaler Skogly.

Hun minner om viktigheten av et godt forarbeidet før arbeidet påbegynnes.

- Lag gode, skriftlige avtaler, så man er enige om hva som skal gjøres og hvordan. Føl deg sikker på den faglige kompetansen og tenk også litt over den personlige relasjonen.

Hun påpeker at det er spesielt trist når konflikter oppstår med en bekjent håndtverker.

- Det kan være rimelig rent økonomisk, men kan koste både i feil og i vennskap, sier hun.

Les også:

- Bygget garasje med flere funksjoner

- Se hvem vi kjøper svart arbeid fra

- Dette er ikke hvitt arbeid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning