Bytte strømleverandør

Så enkelt er det å få billigst mulig strømpris

Hva er billigst av spotpris, variabel pris og fastpris? Her får du ekspertenes beste tips.

BYTTE STRØMLEVERANDØR: Du kan velge spotpris, variabel pris eller fastpris.
BYTTE STRØMLEVERANDØR: Du kan velge spotpris, variabel pris eller fastpris. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det finnes over 100 forskjellige strømleverandører i Norge, og det kan være vanskelig å finne den beste og billigste.

Prisene endrer seg stadig, og det er en utfordring å holde seg oppdatert. Derfor er det ikke så lett å vite når man bør bytte strømleverandør, og hvilken leverandør man bør velge.

Her forteller ekspertene deg hvordan du bytter strømleverandør, og hva du kan gjøre for å få et rimelig tilbud.

Før du bytter strømleverandør

For å bytte strømleverandør må du vite din målepunkt-ID. Denne finner du på strømregningen din eller i sikringsskapet. Du må også ha dine persondata klare, som adresse, telefonnummer og e-post.

-Det kan også være greit å vite hva slags avtale du allerede har, så du kan sammenligne pris og vilkår. Betaler du for eksempel for opprinnelsesgarantert strøm fra fornybare kilder, og ønsker å fortsette med det? I så fall må du sørge for at du får dette også med den nye avtalen din, sier Stian Mathisen, kommunikasjonssjef ved strømleverandøren Fortum.

Se også på nettet, blant annet Forbrukerrådets tjeneste Strømpris.no, hvor du ved å fylle inn boligadresse din får prissammenlikning av de fleste strømavtalene.

Før du velger en ny strømavtale, bør du lese godt gjennom vilkårene i avtalen som du blir tilbudt.

Det er rådet fra Daniel Sandnes ved Forbrukernet.

-Velger du en spotpris-avtale bør du se etter påslaget. Påslaget er kostnaden som kommer i tillegg til spotprisen, og oppgis gjerne i øre/kWh og fastbeløp. Det er lurt å sammenligne flere slike avtaler før du bestemmer deg, sier Sandnes.

Enkelte strømavtaler stiller krav om både AvtaleGiro og eFaktura, du må derfor huske å tegne dette så snart avtalen er på plass. Hvis ikke risikerer du ofte økte kostnader.

-Enkelte strømavtaler har kampanjepriser i startfasen, vi anbefaler derfor at man heller sjekker prisen etter endt periode, forteller Sandnes.

En annen ting som er viktig å sjekke, er at du får avtalen som bestilt.

-Sjekk at prisen er riktig på første faktura, og at du ikke har fått med potensielt uønskede tilleggsprodukter som forsikringer og lignende, tipser han videre.

Slik sparer du flere tusen kroner på strømregningen

Slik bytter du strømleverandør

Når du har bestemt deg for å bytte strømleverandør, tar du kontakt med ønsket strømleverandør - enten via telefon, e-post, chat på nettsider eller i sosiale medier.

-Den nye leverandøren ordner alt det praktiske for deg, som å avslutte den gamle strømavtalen din, forklarer Mathisen.

Så skal du fylle ut skjemaet hos den nye leverandøren.

-Det er gratis å bytte, med mindre du hadde bindingstid på din forrige avtale, opplyser Sandnes.

Strømleverandørene tilbyr som regel ulike typer avtaler i henhold til pris; spotpris, variabel pris og fastpris.

Mathisen og Sandnes forklarer forskjellene på de ulike avtalene:

Spotpris

En spotpris-strømavtale følger den gjennomsnittlige månedsprisen på kraftbørsen Nord Pool Spot. Det er på Nord Pool Spot at strømselskapene kjøper strømmen, som de selger videre til deg.

Med en spotprisavtale betaler du altså den gjennomsnittlige månedsprisen strømselskapene har betalt for strømmen de har solgt videre til deg, i tillegg til et påslag, som er strømselskapets fortjeneste.

For at dette skal gi fortjeneste legger strømleverandøren på et påslag, som varierer mellom de ulike selskapene.

Les også: Slik kan du spare strøm

Variabel pris

En strømavtale med variabel pris er en lignende avtaleform som spotpris, hvor forskjellen er at strømleverandøren plikter å opplyse om prisendringer 14 dager i forveien, og må derfor estimere fremtidige strømpriser.

Dette kan gi en mer forutsigbar strømregning, men vil i praksis være litt dyrere enn vanlig spotpris på grunn av at leverandøren må dekke inn en større risiko.

Fastpris

Har du en strømavtale med fastpris, betyr det at du alltid betaler den samme prisen per kWh du forbruker, selv om prisen på Nord Pool Spot endrer seg.

Fordelen med en fastprisavtale er at du får forutsigbare utgifter, samtidig som du beskytter deg mot høye strømpriser. Dette kan sammenlignes med å binde renten på boliglånet.

Ulempen er at det på sikt vanligvis er en dyrere avtale enn spotprisavtaler, hvor prisen du betaler endres etter markedets strømpris.

Med disse triksene vil du bruke mindre strøm

Det rimeligste alternativet

Historisk sett er spotpris den typen avtale som har lavest pris over tid, ifølge de to ekspertene.

Dette er også noe tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser.

-I 2016 og 2017 var det derimot Fastpris som var rimeligst, understreker Sandnes.

Dermed kan dette naturlig nok variere noe gjennom årene.

Les også: Istapper fra taket kan bety at noe er galt

Dette må du vite om dagens strømmarked

Det finnes svært mange strømleverandører og strømavtaler i dagens marked, så det er viktig å holde seg oppdatert, mener Sandnes.

-En strømavtale som var billigst i fjor trenger ikke å være billigst i år. Kanskje har strømavtalen du tegnet gått opp i pris, eller kanskje har det kommet bedre tilbud på markedet hos andre leverandører. Vi anbefaler derfor alle å sjekke sin egen avtale årlig, understreker han.

En annen ting som er viktig å vite, ifølge Mathisen, er at dersom du opplever strømstans, feil på utstyr eller har spørsmål om automatisk måleravlesning, så er det nettselskapet du må kontakte, ikke strømleverandøren.

-Mens strømleverandøren er den som selger deg strømmen du bruker, så er nettselskapet dem som eier kablene som bringer strømmen hjem til boligen din. Det er derfor nettselskapet som må få beskjed om strømbrudd, utdyper han.

Og er du opptatt av klima og miljø? Da kan du inngå strømavtaler med opprinnelsesgarantert strøm. Det sikrer at det blir produsert like mye ny strøm fra fornybare kilder som det du selv bruker i boligen din, ifølge Mathisen

-Dermed er du med på å støtte videre utbygging av fornybare energikilder, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2018, og sist oppdatert 07/02 2019.

Les også