Planter i stua

Lag en minihage i stua

Pynt opp huset med levende stilleben av små planter.

LEVENDE STILLEBEN: Figurene er vintage-funn fra It's about Romi. Soppene er fra Hay. Sommerfuglene fra Panduro Hobby, og insektene fra Okholm. Styling: Nicoline Olssen.
LEVENDE STILLEBEN: Figurene er vintage-funn fra It's about Romi. Soppene er fra Hay. Sommerfuglene fra Panduro Hobby, og insektene fra Okholm. Styling: Nicoline Olssen. Foto: Christian Pettersen
Publisert Oppdatert

Mens du venter på at hagen skal bli grønn, kan du lage flotte minihager under glass. Har du ikke grønne fingre kan du velge en plante som nesten klarer seg selv. Små sukkulenter kan leve lenge under fine klasklokker.

De trenger nesten ikke vann, så det gjør ingenting om du glemmer at stillebenet ditt faktisk lever.

Sukkulenter finnes i et utall variasjoner, både store og små, i et hav av farger - fra grønne til røde nyanser.

Selv om sukkulenter tar til takke med lite vann, må de fortsatt ha litt. Bruker du andre miniplanter kan det være de skal ha en god del. Bruk en pipette til å vanne med, så blir det mindre søl.

TIL VENSTRE: Små sukkulenter er plassert under klasklokker fra It's about Romi. Her står de i potter som gjør de lette å vanne. Sommerfugltapetet er fra Husflid. TIL HØYRE: Orkideer trenger nesten ikke jord, og kan derfor fint bo i en liten konkylie.
TIL VENSTRE: Små sukkulenter er plassert under klasklokker fra It's about Romi. Her står de i potter som gjør de lette å vanne. Sommerfugltapetet er fra Husflid. TIL HØYRE: Orkideer trenger nesten ikke jord, og kan derfor fint bo i en liten konkylie. Foto: Christian Pettersen

Ørkenplante til pynt

Kaktuser er en annen plante som egner seg fint til denne type dekorasjon. Bruk det du har av glass, vaser, store boller eller små karafler. Lag først en god bunn med litt drenering (småstein eller torv) og litt sand på toppen. Du kan godt bruke stein og sand til akvarier.

Når du håndterer kaktus anbefaler vi hagehansker! Noen større steiner ser helt riktig ut i en kaktusverden, men også noen fine plastikkdyr. Kaktus, som sukulent, er god til å holde på vannet, så den trenger ikke vannes så ofte.

Av samme grunn trenger de god drenering. Vann dem godt om sommeren, litt om høsten og ingenting om vinteren, så kan de blomstre også. Kaktusen skal stå solrikt, og gjerne sydvendt.

Luft og kjærlighet

SAFARI I STUA: Hvorfor ikke lage din egen minijungel? Kaktuser er gode til å holde på vannet, og trenger derfor ikke vannes så ofte. Dyrefigurene er fra Dora, mens glassvasene er fra Ikea. Styling: Nicoline Olssen.
SAFARI I STUA: Hvorfor ikke lage din egen minijungel? Kaktuser er gode til å holde på vannet, og trenger derfor ikke vannes så ofte. Dyrefigurene er fra Dora, mens glassvasene er fra Ikea. Styling: Nicoline Olssen. Foto: Christian Pettersen

Noen planter trenger nesten ikke jord, deriblant orkideene. Slike planter, epifyter, trekker næring fra regnskyll, dugg og generell luftfuktighet. En orkidé trenger derfor i grunnen bare godt med dusjing, og et lyst litt varmt sted å være, dog aldri i direkte sol. I så måte er en liten konkylie et like så godt sted for en orkidé å bo, som noe annet.

Også løkplanter kan leve og vokse under glass. Vårløkene har sin egen matpakke med, så de trenger ikke annet enn lys og varme for å vokse. Sett dem i en monter og følg med på forvandlingen fra løk til blomst.

Og finner du ikke tak i et monter kan du like gjerne bruke et gammelt akvarium.

Når du plasserer planter inni et glassmonter kalles dette for et vivarium. Et vivarium er et område, ofte lukket, hvor man holder dyr eller planter for observasjon. Ofte brukes det for å simulere et økosystem i mindre skala. Et vivarium kan være lite nok til å stå på et bord, eller det kan være stort som et hus, det kan være inne eller ute. Det finnes forskjellige typer:

  • Akvarium simulerer habitater i vann.
  • Paludarium simulerer regnskog eller sump.
  • Riparium simulerer en elv.
  • Terrarium simulerer et tørt habitat, for eksempel ørken eller savanne.

Alle vivarier kan ha planter og dyr, men de kan også bare ha planter.

Les også:

En minileilighet med smarte løsninger

De vanligste rengjøringstabbene

Nå skal alt være rosa

LEVENDE STILLEBEN: Figurene er vintage-funn fra It's about Romi. Soppene er fra Hay. Sommerfuglene fra Panduro Hobby, og insektene fra Okholm. Styling: Nicoline Olssen.
LEVENDE STILLEBEN: Figurene er vintage-funn fra It's about Romi. Soppene er fra Hay. Sommerfuglene fra Panduro Hobby, og insektene fra Okholm. Styling: Nicoline Olssen. Foto: Christian Pettersen
GRØNT PÅ SKRIVEBORDET: Ha en enkel miniplante i en liten klokke, for eksempel en sukkulent. Klokke og kaninvase fra Designer Zoo, memorybrikkene fra Designdelikatessen. Styling: Nicoline Olssen.
GRØNT PÅ SKRIVEBORDET: Ha en enkel miniplante i en liten klokke, for eksempel en sukkulent. Klokke og kaninvase fra Designer Zoo, memorybrikkene fra Designdelikatessen. Styling: Nicoline Olssen. Foto: Christian Pettersen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning