Marte og Ingolfs varme hule

Gikk lei den lyse trenden

Marte og Ingolf gikk lei den lyse stilen og lot seg lokke av mørket. Resultatet er til å bli inspirert av!

UNIK STIL: Marte og Ingolf Stokkeland har skapt en unik bolig. Tapetet fra Designers Guild satte tonen, mens resten av stuen er et realt samarbeidsprosjekt: Lysekronen er kjøpt i Danmark, peisrammen på Finn.no, lampen fra loppemarked, sofaen er en gave fra en nabo, den utstoppede minken er fra Ingolfs morfar, bildet over peisen fra hans tante, mens gyngestolen er en julegave til Marte fra søstrene hennes.
UNIK STIL: Marte og Ingolf Stokkeland har skapt en unik bolig. Tapetet fra Designers Guild satte tonen, mens resten av stuen er et realt samarbeidsprosjekt: Lysekronen er kjøpt i Danmark, peisrammen på Finn.no, lampen fra loppemarked, sofaen er en gave fra en nabo, den utstoppede minken er fra Ingolfs morfar, bildet over peisen fra hans tante, mens gyngestolen er en julegave til Marte fra søstrene hennes. Foto: FOTO: Marianne Lind
Publisert Oppdatert

Marte (29 år) og Ingolf (31 år) bor på Brennåsen like utenfor Kristiansand, med sin lille sønn Leo på to år. Huset de bor i har vært butikk og lager, så da de skulle p usse opp, var de nødt til å endre planløsningen. Deler av huset var råttent og sto ikke til å redde, så de rev og bygde på en ny del. De tok vare på noen av de gamle materialene, og brukte dem for å sette litt preg på det nye.

Marte er utdannet interiørdesigner og har en naturlig interesse for interiør. Hun har også i stor grad tegnet huset selv. Til daglig jobber hun på Kitch`n i Kristiansand, men hun leker med tanken på å starte noe eget. Ingolf jobber som fotolærer på en folkehøyskole, og driver som frilansfotograf ved siden av.

Interiørvalgene og hjemmet beskrives som et fellesprosjekt.

- Vi snakker samme språk og fremhever hverandres sterke sider, og vi er begge like detaljorienterte når vi diskuterer 0.5 eller 0.7 i fargeviften, sier Marte.

Parets interiørstil har utviklet seg over tid, og har beveget seg fra romantisk landstil til en gradvis mer personlig og sammensatt stil.

De ble lei hvite og sterile vegger, og falt for det mørke, blomstrete tapetet i stuen. Dette ble utgangspunktet for den nye stilen. Paret er fortsatt glad i gamle ting, men har nå funnet en annen balanse.

- Vi har stadig behov for å fornye oss, og når vi er ferdig med et rom, er det et annet vi ønsker å endre på. Behovet for forandring ser ut til å følge en femårssyklus, ler Marte.

Hun styrer oftest valg av farger og tar initiativet til større endringer, mens Ingolf er opptatt av stemninger og detaljer. Han sier klart fra om han er uenig.

- Ingolf satte foten ned da jeg la noen store, rosa pomponger i stua. Det ble for mye for ham. Men jeg fikk lov til å ha et par små pomponger på tv-hylla, sier Marte.

KONTRASTER: Den lyse loungesofaen fra Skan Møbler er valgt for å bryte litt med det mørke interiøret i stua. Sammen med et retroaktig sofabord kjøpt på loppemarked og en skjellampe fra Danmark, utgjør det en fin stilmiks.
KONTRASTER: Den lyse loungesofaen fra Skan Møbler er valgt for å bryte litt med det mørke interiøret i stua. Sammen med et retroaktig sofabord kjøpt på loppemarked og en skjellampe fra Danmark, utgjør det en fin stilmiks. Foto: FOTO: Marianne Lind
GAMLE MATERIALER: Fløydørene mellom stue og kjøkken fant Marte og Ingolf på loftet. Bjelkene er materialer de tok vare på fra den delen av huset som ble revet.
GAMLE MATERIALER: Fløydørene mellom stue og kjøkken fant Marte og Ingolf på loftet. Bjelkene er materialer de tok vare på fra den delen av huset som ble revet. Foto: FOTO: Marianne Lind
SPESIALTILPASSET: Marte og Ingolf har hengt en gammel skjenk fra Finn.no på veggen for å skjule bokser og konsoller til tv-en, mens flatskjermen er skjult med en tykk ramme, bestilt på mål. Vegger og taket i stuen er malt i en varm grå (2363 Solid fra Jotun). Stolene er et funn fra gi bort-seksjonen på Finn.no.
SPESIALTILPASSET: Marte og Ingolf har hengt en gammel skjenk fra Finn.no på veggen for å skjule bokser og konsoller til tv-en, mens flatskjermen er skjult med en tykk ramme, bestilt på mål. Vegger og taket i stuen er malt i en varm grå (2363 Solid fra Jotun). Stolene er et funn fra gi bort-seksjonen på Finn.no. Foto: FOTO: Marianne Lind
NOEN AV KRABATENE: Dette er bare et utvalg av dyrene i huset. Paret har 150 til på loftet om noen skulle trenge å byttes ut.
NOEN AV KRABATENE: Dette er bare et utvalg av dyrene i huset. Paret har 150 til på loftet om noen skulle trenge å byttes ut. Foto: Marianne Lind

Mye jobb, kreativitet og dristige valg

INGOLFS LAMPE: Mystisk lampe med kuttet ledning har Ingolf laget selv. Kommoden  med speil er fra en lokal bruktbutikk.
INGOLFS LAMPE: Mystisk lampe med kuttet ledning har Ingolf laget selv. Kommoden med speil er fra en lokal bruktbutikk. Foto: FOTO: Marianne Lind

Arbeidsfordelingen er ganske tradisjonell: han gjør det meste av grovarbeidet, mens hun pusser, sparkler og maler. Ingolf har litt erfaring fra elektro-bransjen, og har laget noen unike lamper. Han har også laget en skyvedør med bokhylle på innsiden mellom stua og gangen. Med et lurt smil viser han frem et hemmelig minibarskap bak noen bokpermer.

- Det er ikke plass til mer enn et par flasker Wiskhey her, men jeg synes det er en litt artig idé, sier Ingolf.

Marte kom litt tilfeldig over BoligDrøms drømmeboligkonkurranse, og tenkte at det kunne være artig å prøve, siden de har litt annen stil. Hennes bidrag ble valgt ut som en av ti finalister, og endte på sjette plass.

- Vi har tatt noen dristige farge- og tapetvalg, og trives veldig godt med resultatet. Vi har vært opptatt av å skape et interiør vi kan føle oss skikkelig hjemme i. Huset vårt er en hule vi trekke oss tilbake i, og henter energi til en travel hverdag. Jeg vil definere stilen vår som eklektisk og nyskapende, sier Marte, og teller omtrent 15 utstoppede smådyr spredt rundt om i huset. Hun ler og sier det er 150 til på loftet om de skulle få behov for å fornye. Ingolfs morfar var utstopper, så alt er arvegods.

- Vi synes fuglene er så dekorative og sprer farge, sier Marte.

Et levende hjem

SELVLAGET ER VELLAGET: I spisestuen står et gammelt spisebord fra loppemarked sammen med stoler  fra et lager på jobben til Ingolf. Lampen har Ingolf laget selv. En liten pære i midten lyser, de store gatelyspærene er bare pynt. Tapetet er Darcy fra Colefax & Fowler i pale aqua, mens ekornene er fra en samling utstoppede dyr som Ingolf har arvet etter sin bestefar.
SELVLAGET ER VELLAGET: I spisestuen står et gammelt spisebord fra loppemarked sammen med stoler fra et lager på jobben til Ingolf. Lampen har Ingolf laget selv. En liten pære i midten lyser, de store gatelyspærene er bare pynt. Tapetet er Darcy fra Colefax & Fowler i pale aqua, mens ekornene er fra en samling utstoppede dyr som Ingolf har arvet etter sin bestefar. Foto: FOTO: Marianne Lind
FOTO: Marte og Ingolf har skapt et rommelig allrom, med plass til å samles ved spisebordet om det er måltider, lekser eller kos over tekoppen. De liker at kjøkkenet er et sosialt rom.
FOTO: Marte og Ingolf har skapt et rommelig allrom, med plass til å samles ved spisebordet om det er måltider, lekser eller kos over tekoppen. De liker at kjøkkenet er et sosialt rom. Foto: FOTO: Marianne Lind
VARMT OG VAKKERT: Marte liker å bake, og det er ekstra godt med noe varmt i koppene på kjølige dager. Gullkoppene med fuglemotiv inni er kjøpt i Belgia, det øvrige serviset er arvegods fra svigermor.
VARMT OG VAKKERT: Marte liker å bake, og det er ekstra godt med noe varmt i koppene på kjølige dager. Gullkoppene med fuglemotiv inni er kjøpt i Belgia, det øvrige serviset er arvegods fra svigermor. Foto: FOTO: Marianne Lind
ÅPEN KJØKKENLØSNING: Søylene og benkeplatene er materialer paret tok vare på da de rev deler av huset. Benken er oljet etterpå. Viftehetten i kobber har de fått av noen venner som skulle kaste den, de synes den passet perfekt inn i det duse kjøkkenet. Gulvet er oljet eik i hele første etasje. Tapetet er fra Colefax & Fowler.
ÅPEN KJØKKENLØSNING: Søylene og benkeplatene er materialer paret tok vare på da de rev deler av huset. Benken er oljet etterpå. Viftehetten i kobber har de fått av noen venner som skulle kaste den, de synes den passet perfekt inn i det duse kjøkkenet. Gulvet er oljet eik i hele første etasje. Tapetet er fra Colefax & Fowler. Foto: FOTO: Marianne Lind

Marte og Ingolf er glad i å ha besøk, og synes det er blitt for lite tid til slikt mens de har pusset opp.

ROM FOR VARIASJON: Marte endrer stadig hva som er på utstilling når hun får behov for litt forvandling. Vekten er fra en bruktbutikk.
ROM FOR VARIASJON: Marte endrer stadig hva som er på utstilling når hun får behov for litt forvandling. Vekten er fra en bruktbutikk. Foto: FOTO: Marianne Lind

- Og med en aktiv toåring i hus blir det heller aldri kjedelig. Vi liker å ha det ganske ryddig, men siden Leo helst leker på stua eller der vi er, så synes det jo fort at huset er i bruk. Vi er ikke så redd for om det kommer flekker på ting, da får jeg bare en unnskyldning til å bytte ut ting, sier Marte.

Nå pusser de opp andre etasje, hvor det blant annet blir loftstue med låvebro ned til gårdsplassen. På sikt blir det også en terrasse, men det får ta sin tid. Livet skal jo også leves.

Les også:

- Ok, da begynner jeg å kaste bæsjeposene i gaten

GJENBRUKSTRAPP: Trappa fant paret gjennom Finn.no. De hentet den på Tynset, hvor den ble revet ut av et gammelt hus. Det var en stor jobb å pusse, male og reparere hver del før alt ble montert inn i huset. Trinnene er pusset og lakket, og gelenderet malt. Bak den hjemmelagde skyvedørsløsningen har Ingolf laget bokhylle, og i noen gamle bøker han har tatt ut innmaten fra er et bittelite, hemmelig barskap.
GJENBRUKSTRAPP: Trappa fant paret gjennom Finn.no. De hentet den på Tynset, hvor den ble revet ut av et gammelt hus. Det var en stor jobb å pusse, male og reparere hver del før alt ble montert inn i huset. Trinnene er pusset og lakket, og gelenderet malt. Bak den hjemmelagde skyvedørsløsningen har Ingolf laget bokhylle, og i noen gamle bøker han har tatt ut innmaten fra er et bittelite, hemmelig barskap. Foto: FOTO: Marianne Lind
HEMMELIG STÆSJ: Minibarskapet i bokhyllen rommer ikke så mye, men Ingolf syns det var en morsom greie.
HEMMELIG STÆSJ: Minibarskapet i bokhyllen rommer ikke så mye, men Ingolf syns det var en morsom greie. Foto: Foto: Marianne Lind
LYKKELIG HJEM: Marte, Ingolf og lille Leo stortrives 
i hjemmet de har skapt.
LYKKELIG HJEM: Marte, Ingolf og lille Leo stortrives i hjemmet de har skapt. Foto: FOTO: Marianne Lind
VARME VEGGER: På soverommet er den ene veggen malt i mørk aubergine, en fin kontrast til tapetet fra Storeys, som henger igjen fra før paret bygget
om og det varstue her. Taklampen er et bruktfunn, mens kisten sto på loftet da de flyttet inn. Martes sminkebord er fra Fretex.
VARME VEGGER: På soverommet er den ene veggen malt i mørk aubergine, en fin kontrast til tapetet fra Storeys, som henger igjen fra før paret bygget om og det varstue her. Taklampen er et bruktfunn, mens kisten sto på loftet da de flyttet inn. Martes sminkebord er fra Fretex. Foto: FOTO: Marianne Lind
ARVESKATTER: Skapet på Leos rom er arvet, det samme er mesteparten av lekene hans. Det er lagt nytt, oljet eikeparkett i hele etasjen.
ARVESKATTER: Skapet på Leos rom er arvet, det samme er mesteparten av lekene hans. Det er lagt nytt, oljet eikeparkett i hele etasjen. Foto: FOTO: Marianne Lind
GJENNOMFØRT BAD: Servantskapet er et bruktfunn det er satt vask i. En gammel vindusramme er skap. Speilet med levende lys er fra Danmark, Ingolf har montert på noen ledlys for de gangene man ikke vil tenne stearinlys. Skiferfliser på gulvet og våtromstapet på veggene.
GJENNOMFØRT BAD: Servantskapet er et bruktfunn det er satt vask i. En gammel vindusramme er skap. Speilet med levende lys er fra Danmark, Ingolf har montert på noen ledlys for de gangene man ikke vil tenne stearinlys. Skiferfliser på gulvet og våtromstapet på veggene. Foto: FOTO: Marianne Lind

Ti kule peiser

Dette er flisene alle snakker om

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning