Bekjempe melbille

- Det er ingen måte å unngå å få denne billen i hus

Får egg og larver tid til å formere seg, kan det ta 2-3 måneder før problemet er løst.

TRIVES I MEL: Pleier du å oppbevare store mengder mel og andre tørrvarer i huset kan det være lurt å ta en sjekk med jevne mellomrom. Melbiller kan nemlig utvikle seg i melet - om du har fått med egg på kjøpet.
TRIVES I MEL: Pleier du å oppbevare store mengder mel og andre tørrvarer i huset kan det være lurt å ta en sjekk med jevne mellomrom. Melbiller kan nemlig utvikle seg i melet - om du har fått med egg på kjøpet. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Melbille er i likhet med brun pelsbille, blant de vanligste skadedyrene vi har.

Melbillene kommer inn i huset sammen med matvarer. Du kan ikke vite sikkert om det kommer fra produsenten eller fabrikken ettersom maten har vært gjennom flere ledd. I leilighetskomplekser kan de også ha spredt seg fra andre leiligheter i blokken.

- Når du først oppdaget billene, kan de ha vært der lenge. Matvarene kan ha stått i ett år eller to med egg i seg, før de blir mange biller og sprer seg.  Det er ingen måte å unngå å få melbillen i hus på, mat må du jo ha, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Det lønner seg å ikke ha et stort lager av mel  og gryn stående.

Får du med deg mel eller havregryn med egg i, vil det etter hvert begynne å utvikle seg til larver. Har du fått larver i hus, begynner de å formere seg. Og da har du melbilleproblemet gående.

- Går du til innkjøp av ny mat og sørger for kort lagringstid, kan du oppdage larvene før det blir et problem. Sjekk mel og tørrvarer jevnlig, spesielt proteinrike kornvarer som sammalt mel, havregryn og musli. Du bør også være ekstra oppmerksom på åpnede pakker med hundefor og tørrfor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LARVE OG MELBILLE: Har du oppdaget larver eller melbiller i frokostblandingen din? Da må du kaste maten din og støvsuge skapet. Matvarer som inneholder egg, kan fryses.
LARVE OG MELBILLE: Har du oppdaget larver eller melbiller i frokostblandingen din? Da må du kaste maten din og støvsuge skapet. Matvarer som inneholder egg, kan fryses. Foto: FOTO: Lennart Falk/ Anticimex.

Vandrer omkring

Skadedyreksperten forteller at det finnes 8 - 10 vanlige biller i mel i Norge. Den vanligste er brunsvart melbille, men også rismelbille, kastanjebrun melbille, sagtannet melbille og stor melbille dukker opp i de tusen hjem.

Ifølge Folkehelseinstituttet ble brunsvart melbille ble første gang påvist i Norge i 1943, men er nå svært vanlig i tørre matvarer. De voksne billene vandrer omkring, og kan derfor lett vende tilbake til lagrete matvarer etter at de ble utryddet lokalt.

Billene er 4 - 6 mm lang. Fargen er glinsende mørkebrun og formen er langstrakt oval.

Preben Ottesen er avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. Han forteller at både larver og voksne biller lever i matvarer. Der spiser de og larvene forpupper seg. På denne måten skiller melbillen seg fra melmøllen. 

Tørrfruktmøll er vanlig i Norge, og regnes som ett av våre fem vanligste innendørs skadedyr.

- Hos tørrfruktmøllen er det bare larvene som spiser, opplyser Preben Ottesen.

Han beroliger med at melbillen er ganske lett å bli kvitt i private hjem.

- I matmøller og fôrmøller er det vanskeligere. Her er melbillene svært vanskelig å bli kvitt, blant annet fordi valser og andre maskiner har utallige gjemmesteder som det er vanskelig å komme til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MELBILLER: Tre av de vanligste melbillene i Norge: brunsvart melbille ca 5 mm, sagtannet melbille ca. 3 mm lang, rismelbille ca. 4 mm
MELBILLER: Tre av de vanligste melbillene i Norge: brunsvart melbille ca 5 mm, sagtannet melbille ca. 3 mm lang, rismelbille ca. 4 mm Foto: FOTO: Illustrasjon: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet

- Kaster melet før de ringer

Stein Norstein i Anticimex forteller at firmaet får mye henvendelser angående melbiller.

- Mange opplever å finne biller i melet sitt, men mange har allerede kastet melpakka med biller når de kontakter oss, forteller skadedyreksperten.

Så hva skal man gjøre når matskapet er fullt av melbiller?

Stein Norsteins råd er å finne startkilden i matskapet og hive alt som det er biller i. Så bør du gå gjennom resten av melposen. Kast alt som det er larver i.  Mel som tilsynelatende ser normalt ut, kan inneholde egg. Derfor er det lurt å legge dette i frysen en ukes tid.

- Et annet tips er å støvsuge inne i skapet. Du bør ikke vaske. Mel og vann lager lim, så det kan gjøre vondt verre. Prøv heller å skrape vekk med kniv før du støvsuger. Deretter bør du se over alt annet av tørrmat i huset, som kjeks, hundemat og krydder.  Vær spesielt oppmerksom på pakker som ikke er forseglet og av papir, dette kan billene fort gnage seg gjennom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOR MELBILLE: Sjekk mel og tørrvarer jevnlig, spesielt proteinrike kornvarer som sammalt mel, havregryn og musli, råder Stein Norstein i Anticimex.
STOR MELBILLE: Sjekk mel og tørrvarer jevnlig, spesielt proteinrike kornvarer som sammalt mel, havregryn og musli, råder Stein Norstein i Anticimex. Foto: FOTO: Lennart Falk/ Anticimex.

Ikke farlig å spise

De fleste klarer å få bukt med melbillene på egen hånd, i motsetning til veggedyr, som det er vanskeligere å bli kvitt.

- Dette klarer du selv om du går inn for det. Tar det tidlig er det lett å ta det. Men får egg og larver tid til å formere seg, kan det ta 2-3 måneder før problemet er løst. Eggene kan du ikke se, men de voksne insektene er lett å oppdage, sier Stein Norstein.

Billene går gjerne rundt i huset og kan gjemmer seg på soverommet. Like før de dør av sult kommer de fram i et siste desperat forsøk på å finne mat.  Finner du en bille lenge etter du trodde problemet var løst, kan det altså være en siste krampetrekning fra melbillens side - og ikke et tegn på at de er tilbake for å bli.

Skadedyreksperten beroliger med at det ikke er farlig å spise hverken egg, larver eller melbiller.

Men det er lite sannsynlig at du spiser selve melbillen.

- Den brunsvarte melbillen både smaker og lukter veldig vondt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning