Bad og oppussing

Slik blir badet funksjonelt

Tre interiørarkitekter gir deg deres beste og enkleste tips til et bedre bad.

VÅTSONEN INNERST: Dusj og badekar plasseres innerst i rommet. Da blir det ikke vått for de som er på badet bare for å pusse tenner. Dette badet er tegnet av Margrethe Rosenlund/Morfeus Arkitekter AS.
VÅTSONEN INNERST: Dusj og badekar plasseres innerst i rommet. Da blir det ikke vått for de som er på badet bare for å pusse tenner. Dette badet er tegnet av Margrethe Rosenlund/Morfeus Arkitekter AS. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
SlIPPER LYSET INN. Folie på baderomsvinduet slipper lyset inn samtidig som det er dekorativt.
SlIPPER LYSET INN. Folie på baderomsvinduet slipper lyset inn samtidig som det er dekorativt. Foto: Frode Larsen
GREIT TIPS. Invester i håndklær i samme stil og farger som resten av badet for å skape en helhet. La dem ligge i åpne hyller eller skap.Dette badet er tegnet av Margrethe Rosenlund/Morfeus Arkitekter AS.
GREIT TIPS. Invester i håndklær i samme stil og farger som resten av badet for å skape en helhet. La dem ligge i åpne hyller eller skap.Dette badet er tegnet av Margrethe Rosenlund/Morfeus Arkitekter AS. Foto: Espen Grønli

Det skal lite til før stemningen på badet blir bedre. Planlegger du oppussing eller kun små endringer, er det greit å få med noen ekspertråd.

Vi har snakket med tre interiørarkitekter, som gir deg sine beste tips til et mer funksjonelt bad.

Diskuter oppusingsprosjektet ditt og få nyttige tips av folk som kan det i verktøyformet.

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen

  • Stemning. Belysningen er viktig, både funksjonelt og stemningsskapende. Downlights gir jevn grunnbelysning. Lyset bør kunne dimmes slik at det fungerer både både på dagtid og om kvelden. Et kveldsbad med dempet belysning, musikk, duftlys og kandelabre gir følelse av spaopphold.
  • Håndklær. Invester i nye håndklær i samme stil og farger. Badet er ofte et lite rom og effektene bør begrenses slik at det ikke virker rotete. Vis frem håndklærne, de trenger ikke være stablet i et lukket skap.
  • Forstørring. Speil gir romfølelse. Det forstørrer rommet samtidig som det er en effekfull og rimelig investering.

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien

  • Soner. Del baderommet inn i våte og tørre soner med den våte sonen innerst i rommet. Da holder du deg tørr på føttene selv om den som var der før deg nettopp har dusjet.
  • Luftig. Speilflater og vindu på badet gjør at rommet virker større og luftigere. Har du vindu på badet, bruk gjerne folie i stedet for gardiner.
  • Variasjon. Du må ikke bruke fliser på hele badet. Velg en eller flere flater som males, tapetseres eller får fotomotiv. En slik overflate er lettere å endre enn en flislagt flate. Mal en vegg etter årstidene eller om du vil skifte stil ofte. Ønsker du store variasjonsmuligheter, er det lurt å holde resten av badet nøytralt.

Interiørarkitekt MNIL Kathinka Dalseg

  • Dusjkar. Velg dusjkar i stedet for å dusje rett på flisene. Når såpen trekker inn i flisene vil det lukte vammelt etter noen år. Et dusjkar er supert i en nisje.
  • Fugefint. Mørke og spettete gulvfliser gir et deilikat uttrykk. Velger du en mørkere nyanse i fugene, er det flisene og ikke fugene som fremheves.
  • På veggen. Velg vegghengt toalett, da blir det også lettere å rengjøre. Det finnes sisterne som kan integreres i veggen eller som er utenpåliggende. Sistnevnte er lettere å betjene hvis det skulle være behov for reparasjon. Det finnes sisterner som ikke bygger mer enn 10 cm i dybden, ideelt for små bad.
  • Speillys. Belys ansiktet når du sminker deg eller pusser tennene. Belysningen plasseres enten over (og under) eller på hver side av speilflaten. Plasserer du lysene på sidene, bør de være maksimalt 10 cm utenfor speilflaten.Les også:

Pusset opp badet med ren samvittighet

Ett bad - tre muligheter

SPA: Lyset på badet bør kunne dimmes og fungere både på dag- og kveldstid. Duftlys og kanedelabre om kvelden gir følelse av spa-opphold.
SPA: Lyset på badet bør kunne dimmes og fungere både på dag- og kveldstid. Duftlys og kanedelabre om kvelden gir følelse av spa-opphold. Foto: Sandra Aslaksen
DEKORATIVT. Du må ikke bruke fliser på badet, hva med tapet? Det finnes i mange varianter og er enklere å endre enn en flislagt flate.
DEKORATIVT. Du må ikke bruke fliser på badet, hva med tapet? Det finnes i mange varianter og er enklere å endre enn en flislagt flate. Foto: Sveinung Bråthen

Nytt bad for 3000 kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning