Moderne arkitektur:

Arkitektens egen designvilla på Jar

Arkitekt Nicolai Riises villa i Bærum er kledd i spesialbestilt teglstein.

EN SKREDDERSYDD, TØFF VILLA: Villa Riise er tegnet av arkitekt Nicolai Riise i MAD arkitekter. Legg merke til den skånsomme måten det ekstremt renlinjete teglsteinhuset er plassert på i den bratte åsen.
EN SKREDDERSYDD, TØFF VILLA: Villa Riise er tegnet av arkitekt Nicolai Riise i MAD arkitekter. Legg merke til den skånsomme måten det ekstremt renlinjete teglsteinhuset er plassert på i den bratte åsen. Foto: FOTO: Jiri Havran
Publisert Oppdatert

Byggherren tegnet og satte opp dette oppsiktsvekkende tegl- og betonghuset i moderne arkitektur på 230 kvadratmeter på en såkalt ubebyggelig, bratt tomt som er 50 meter lang og 14 meter bred.

Et tidligere forsøk på å tilpasse et ferdighus til denne skråningen på Jar viste seg vanskelig, så det lå i kortene at her måtte det skreddersøm til.

Det betyr at Villa Riise kommer i selskap med denne murvillaen som går i flere nivåer signert Morfeus arkitekter og Wallpaper-favoritten White House tegnet av Jarmund&Vigsnæs arkitekter.

Stilrent anlegg

Ideen bak denne teglbygningen er blant annet at anlegget skal gli maksimalt inn i terrenget med en langsmal, renlinjet huskropp som avsluttes i retning hovedveien med rause terrasser i plan med stuen.

Her er også et svømmebasseng føyd sømløst inn i bakken.

EN STUE I SÆRKLASSE: Svømmebassenget ligger som en naturlig forlengelse av stuen.
EN STUE I SÆRKLASSE: Svømmebassenget ligger som en naturlig forlengelse av stuen. Foto: FOTO: Jiri Havran
EN VILLA MED MANGE KVALITETER: Her på terrassen kan det bli sydenstemning midt i Bærum.
EN VILLA MED MANGE KVALITETER: Her på terrassen kan det bli sydenstemning midt i Bærum. Foto: FOTO: Jiri Havran

Teglstein er et unikt byggmateriale

Arkitekten, som også er byggherre, ville lage dette huset i teglstein fordi tegl er et svært holdbart, nesten vedlikeholdsfritt, brannhemmende og et vakkert byggemateriale med århundrelange tradisjoner, sier han til Bonytt.no.

Spesielt kostbar er tegl heller ikke, mener Nicolai Riise.

Steinen han valgte til dette privatprosjektet var langt fra tilfeldig. Her er det brukt en håndbanket, hollandsk tegstein av typen Klampaert Classic levert av BMC AS.

- Med vekslende ruhet og sjatteringer i terrakotta gir denne steinen fasaden et levende og variert lysspill, sier Nicolai Riise til Bonytt.no

Denne svakt brunrøde til nesten grå teglsteinen har også den egenskap at den trekker til seg lite fuktighet. Den kan derfor legges helt ned til bakken slik at man slipper en sokkel og platebeslag helt nederst på huset.

HUSET SOM LUKKES PÅ ET BLUNK: Villa Riise kan lukkes totalt med fire rader mange meter brede persienner. De styres med en fjernkontroll.
HUSET SOM LUKKES PÅ ET BLUNK: Villa Riise kan lukkes totalt med fire rader mange meter brede persienner. De styres med en fjernkontroll. Foto: FOTO: Jiri Havran

Av estetiske grunner la arkitekt Riise like vel en renne med elvegrus helt ned mot bakken på familievillaen.

Oppholdsrommene på solsiden

Måten byggherren disponerte og designet rommene inne i huset ble også grundig gjennomtenkt.

MILJØSKAPENDE ARKITEKTUR: Så innbydende kan en terrasse med en klar plan bak bli. Legg merke til den gode kontakten terrassen har med stuen.
MILJØSKAPENDE ARKITEKTUR: Så innbydende kan en terrasse med en klar plan bak bli. Legg merke til den gode kontakten terrassen har med stuen. Foto: FOTO: Jiri Havran
STUE OG KJØKKEN I ETT: Stuen ligger i forgrunnen og kjøkkenet i den andre enden av det lange rommet som dominerer hovedetasjen i huset.
STUE OG KJØKKEN I ETT: Stuen ligger i forgrunnen og kjøkkenet i den andre enden av det lange rommet som dominerer hovedetasjen i huset. Foto: FOTO: Jiri Havran
ET STRØKENT STED: Se hvordan de høye vinduene strekker seg hele veien langsetter fasaden på Villa Riise. Bassenget ligger som en fortsettelse av stuen.
ET STRØKENT STED: Se hvordan de høye vinduene strekker seg hele veien langsetter fasaden på Villa Riise. Bassenget ligger som en fortsettelse av stuen. Foto: FOTO: Jiri Havran
GLASSHUSET: Det er vinduer fra gulv til tak, og hele denne solvendte fasaden kan lukkes på et blunk med utvendige persinner.
GLASSHUSET: Det er vinduer fra gulv til tak, og hele denne solvendte fasaden kan lukkes på et blunk med utvendige persinner. Foto: FOTO: Jiri Havran
SAMSPILL MELLOM UTE OG INNE: Her ser du hvordan huset er innredet i en enkel stil som matsjer det stramme eksteriøret.
SAMSPILL MELLOM UTE OG INNE: Her ser du hvordan huset er innredet i en enkel stil som matsjer det stramme eksteriøret. Foto: FOTO: Jiri Havran

Riise delte boligen på langs og samlet de viktigste oppholdsrommene, stue og kjøkken i en sammenhengende sone like ved de himmelhøye fasadevinduene i den mest solrike delen av huset.

På motsatt side, inn mot den bratte åsen, ligger inngang til huset og trapperom ned til underetasjen.

Her nede ligger blant annet et stort bad kledd med store, lyse kalksteinfliser på veggene.

Solide persienner

Hele den tolv meter lange, himmelhøye glassfasaden som åpner stuen mot sørvest skjermes effektivt av solide, svært brede persienner.

De er omhyggelig innebygget i fasaden på huset, og de kan vinkles og styres opp og ned individuelt med en fjernkontroll.

Persiennene kan også gå helt ned til bakken. Da dekker de også alle de høye vinduene i husets underetasje.

- Dette er et godt eksempel på hvordan tunge materialer i vegg og gulv mottar solenergi fra de store vinduene, sier Ole Krokstrand i bransjenettstedet byggutengrenser.no

Sammen med energibrønn og varmepumpe skaper dette god energiøkonomi huset, avslutter han.

Se mer :

Dette huset er kåret til landets flotteste

Slik kvitter du deg med knirk i gulvet

KOMPRISSLØS, REN STIL: Ingen lister eller tekniske installasjoner forstyrrer stuen i den renskrapte stilen.
KOMPRISSLØS, REN STIL: Ingen lister eller tekniske installasjoner forstyrrer stuen i den renskrapte stilen. Foto: FOTO: Jiri Havran
HARMONISK KOMBINASJON: Kjøkkenbenken i kalkstein er designet både som arbeidsbenk i kjøkkenet og som et sted for små, raske måltider.
HARMONISK KOMBINASJON: Kjøkkenbenken i kalkstein er designet både som arbeidsbenk i kjøkkenet og som et sted for små, raske måltider. Foto: FOTO: Jiri Havran
DELIKAT FOR MAT: Kjøkkeninnredningen er fra HTH og barstolen Roby kommer fra Via Milano.
DELIKAT FOR MAT: Kjøkkeninnredningen er fra HTH og barstolen Roby kommer fra Via Milano. Foto: FOTO: Jiri Havran
Villa Riise MAD Arkitekter
Villa Riise MAD Arkitekter Foto: Tegning: MAD
Villa Riise MAD Arkitekter
Villa Riise MAD Arkitekter Foto: Tegning: MAD
Villa Riise MAD Arkitekter
Villa Riise MAD Arkitekter Foto: Tegning: MAD
Villa Riise MAD Arkitekter
Villa Riise MAD Arkitekter Foto: Tegning: MAD

Bryn deg på en quiz om ved

Arkitektens drømmesauna ligger midt i skogen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen