Arkitekttegnet generasjonsbolig

Tre generasjoner i samme hus

Det er ikke alderen det kommer an på. Mormor på 81 stortrives i det moderne huset.

BESTEMORS SEKSJON: Liv bor vegg i vegg med sin datters familie, og i omtrent samme omgivelser.
BESTEMORS SEKSJON: Liv bor vegg i vegg med sin datters familie, og i omtrent samme omgivelser. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
LUKKET: Fasaden som vender mot motorveien, er så å si lukket. Her har kjernefamilien og mormor hver sin inngang.
LUKKET: Fasaden som vender mot motorveien, er så å si lukket. Her har kjernefamilien og mormor hver sin inngang. Foto: Foto: Espen Grønli
ÅPEN BAKSIDE: Baksiden av huset er forsynt med store vinduer som vender mot naturen og byggefeltet for øvrig.
ÅPEN BAKSIDE: Baksiden av huset er forsynt med store vinduer som vender mot naturen og byggefeltet for øvrig. Foto: Foto: Espen Grønli
Jeg var yngst i en ungeflokk på elleve, så jeg er vant til å ha det enkelt

- Det er kanskje ikke så vanlig for en som er født i 1929 å bo slik, sier Liv Eines (81).

Hun bor i et arkitekttegnet hus sammen med sin datter og hennes familie. Huset er ikke nødvendigvis tidstypisk, men det er definitivt moderne.

Veggpanelet består av hvitbehandlede osb-plater, og gulvet er av betong.

De fleste oppbevaringsløsningene er plassbygd.

- Mine jevnaldrende venner synes det er fint, men også litt snodig. De lurer på om jeg ikke får bestemme noe selv. Vi så på et nytt kjøkken som skulle være mer i min smak, men datteren min mente jeg kom til å ødelegge huset med å putte inn fremmedlegemer. Det er jeg enig i nå, forteller Liv.

Vant til enkelhet

I sin halvpart av førsteetasjen har hun stue med kjøkken og sovesofa, egen entré og eget bad. De to enhetene er adskilt med en skyvedør, som for det meste står åpen.

Til tross for noen grove furumøbler og et kaffeservise i nyrokokko, har Livs revir en moderne utstråling.

- Jeg undrer meg noen ganger over hvorfor jeg trives så godt. Kanskje er det fordi alt er så enkelt her, og at det virker kjent for meg. Jeg var yngst i en ungeflokk på elleve, så jeg er vant til å ha det enkelt.

Livs sone ligger i sørenden av huset, og det er hun som får solen først.

- Jeg har alltid likt å ha det åpent, og synes det er deilig uten gardiner. Mange reagerer på akkurat det, men jeg foretrekker å kunne se ut. Vi skal nok få opp en form for solskjerming snart, men gardiner skal det ikke være her. Da får jeg jo ikke fulgt med på hva flaggspetten driver med, sier Liv.

Tett på naturen

For selv om huset ligger på en sær tomt, i en skråning bare noen steinkast unna landets mest belastede motorveistrekning, har beboerne fint utsyn til naturen og dyrelivet der ute.

Huset vender nemlig ryggen mot trafikkståket, og de store vinduene på baksiden gir beboerne opplevelsen av å bo midt i skogen.

GENERASJONSSKILLE: Passasjen mellom mormors stue og kjernefamiliens bolig kan lukkes med en skyvedør. Men for det meste står den åpen.
GENERASJONSSKILLE: Passasjen mellom mormors stue og kjernefamiliens bolig kan lukkes med en skyvedør. Men for det meste står den åpen. Foto: Foto: Espen Grønli

Måten den litt slemme tomten er temmet på, viser hvordan arkitektur kan ha nesten magisk kraft.

GJENNOMFØRT PALETT: Eli Eines jobber som kunstner og er opptatt av at fargetonene passer sammen, også på kjøkkenhylla.
GJENNOMFØRT PALETT: Eli Eines jobber som kunstner og er opptatt av at fargetonene passer sammen, også på kjøkkenhylla. Foto: Foto: Espen Grønli

Dette kostet huset

Byggekostnader: ca. kr 2,5 mill.

Tomt: ca. kr 450 000

Arkitekthonorar: ca. kr 150 000

Totalt bruksareal: 153 m2.

Totalt bruttoareal: 168 m2.

Huset måler 12 x 7 m og går over to etasjer.

Arkitekt er Lars Lantto, se www.askim-lantto.no

Den kraften fantes ikke ferdighuskatalogene, mener beboerne, som endte opp hos arkitekt Lars Lantto for å finne løsninger på behovene sine.

Spesielle behov

Både Eli Eines og Roald Amlien er kunstnere og ønsket et stort atelier, der begge kunne arbeide samtidig. I tillegg skulle altså Elis mor, Liv, bo under samme tak.

- Vi kunne bodd i mange typer hus, og er egentlig ikke så kravstore. Men når vi først skulle bygge, kunne vi like gjerne sørge for å få det akkurat slik vi ønsket. Derfor lette vi etter en som hadde følsomhet for materialer og var vant til å jobbe innenfor trange budsjettrammer, sier Eli.

Resultatet ble et særpreget og spesialtilpasset hus til en relativt lav pris.

Nøkternhet som en kvalitet

Huset kostet 3,1 millioner inklusive tomten, og er på nesten 170 kvadratmeter.

Arkitekten mener at grunnen til at det ikke bygges flere hus av denne typen, særpreg til lavpris, er at mange ønsker at huset skal se litt dyrt og moteriktig ut.

- Og vi arkitekter er også preget av det. Selv forsøker jeg å befatte meg mer med det tidløse. Flere og flere blir interessert i design og arkitektur og pusser opp for å følge med i tiden. Av og til blir dette rent sløseri. Ofte ser jeg at det velges løsninger man tror er «estetisk riktige», men ender opp med noe som er pregløst, upersonlig og ofte av dårlig kvalitet.

Lantto opplever at nøkternhet kan få en ny renessanse, og han mener at det kan være tiltalende.

NØKTERNT OG VARIG: Benkeplate og sprutsone består av såkalte fibersementplater, et slitesterkt betongmaterial iblandet trefiber.
NØKTERNT OG VARIG: Benkeplate og sprutsone består av såkalte fibersementplater, et slitesterkt betongmaterial iblandet trefiber. Foto: Foto: Espen Grønli

- Dette prosjektet viser at man ikke trenger å bygge dyrt for å oppnå kvalitet. Med enkle, rimelige grep kan man fortsatt skape arkitektur som danner en god ramme rundt hverdagslivet. Jeg synes folk i dag bygger for store hus, sier Lantto.

Folk i dag bygger for store hus

Kostnadseffektivt

Husets konstruktive elementer består av standardlengder. Det er ressurssparende og mer økonomisk.

Ellers er materialene delvis valgt fra nederste hylle: Gulvet er i upusset betong og vegger og tak er kledd i osb-plater, et rimelig material av restflis.

For å lysne platene er de lasert med en blanding av pulverisert stein og bindemiddel. Ifølge arkitekten vil overflaten eldes på en tiltalende måte, i motsetning til for eksempel gipsplater.

Møblene er for det meste bruktkjøp og arvegods. Det er imidlertid lagt litt ekstra penger i fast belysning, noe som ofte gir stor visuell uttelling.

I ALL ENKELHET: Møblementet er arvet, veggplatene er rimelige osb-plater. Pendlene fra Louis Poulsen er imidlertid ikke blant de rimeligste.
I ALL ENKELHET: Møblementet er arvet, veggplatene er rimelige osb-plater. Pendlene fra Louis Poulsen er imidlertid ikke blant de rimeligste. Foto: Foto: Espen Grønli

Les også:

Ville ha lys og natur inn

Disse bygningene må du se i Oslo

ARBEIDSROM MED DAGSLYS: Atelieret har raus takhøyde og et spektakulært lysinnfall.
ARBEIDSROM MED DAGSLYS: Atelieret har raus takhøyde og et spektakulært lysinnfall. Foto: Foto: Espen Grønli

Moderne hus med røtter i tradisjoner

Moro for barna = mer fritid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning