Arkitektens familievennlige hytte

Smarte løsninger i arkitektens egen familiehytte

Sommerhytte har alt, uten vann og strøm.

FAMILIEHYTTE: Arkitekt Anders Adlercreutz har tegnet en hytte med funksjonelle løsninger og plass til familien. De minste barna sover tre i høyden.
FAMILIEHYTTE: Arkitekt Anders Adlercreutz har tegnet en hytte med funksjonelle løsninger og plass til familien. De minste barna sover tre i høyden. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz
Publisert Oppdatert

Selv om vi ofte sier at norsk bolig- og hytte-arkitektur har en spesiell nærhet til naturen, er det fortsatt et stykke igjen til vi når finnenes unike evne til å knytte bygninger på en kreativ og selvfølgelig måte til landskapet omkring huset.

Eksempler på finsk naturnær arkitektur er skjærgårdshytta med en bålplass midt på terrassen og en minimalistiske hytta på 14 kvadratmeter.

Denne finske arkitektfamiliens sommerhytte på 79 kvadratmeter ligger på en liten øy på sørvestkysten av Finland.

Alle materialene måtte fraktes ut til byggeplassen med en liten båt.

Det betydde at byggherre Anders Adlercreutz måtte være svært kresen i materialbruken og måten han tegnet dette huset for syv personer på.

Dette var ikke akkurat stedet for tungt treverk og grove dimensjoner.

SVEVER OVER BAKKEN: Den langsmale familiehytta på Dömmarskär er tegnet og eid av arkitekt Anders Adlercreutz i A-Konsult i Helsingfors. Helt til venstre i hytta ligger lagerrom og en overbygd terrasse.
SVEVER OVER BAKKEN: Den langsmale familiehytta på Dömmarskär er tegnet og eid av arkitekt Anders Adlercreutz i A-Konsult i Helsingfors. Helt til venstre i hytta ligger lagerrom og en overbygd terrasse. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz
ET BÅDE ÅPENT OG LUKKET HUS: Huset ligger lavt i terrenget, men det  åpner seg like vel mot utsikten. Furukledningen er malt svart, mens resten av treverket utvendig får med tiden sin egen, grå patina.
ET BÅDE ÅPENT OG LUKKET HUS: Huset ligger lavt i terrenget, men det åpner seg like vel mot utsikten. Furukledningen er malt svart, mens resten av treverket utvendig får med tiden sin egen, grå patina. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz

Lettvektskonstruksjon bærer stor arkitektur

- Løsningen med to horisontale, bærende trebjelker i bunn la til rette for en lettvekts huskonstruksjon og en ditto smekker fundamentering, sier Adlercreutz til Hytteliv.no

Det betyr at hvis denne bygningen av en eller grunn måtte fjernes, ville naturen på tomten få tilbake sin opprinnelige tilstand etter bare noen få år.

- Denne bygningen oppfylte våre krav til en sommerhytte. Huset ligger bra plassert, materialbruken passer til tomten, og summen av alt dette avspeiles i arkitekturen, utdyper arkitekten.

Det gode liv uten vann og strøm

ET DRØMMEROM: En glassvegg går langsetter hele spisestuen. Denne veggen med skyvedører i åpnes helt på varme sommerdager. Legg merke til hemsen rett over kjøkkenet. Den har plass til to personer.
ET DRØMMEROM: En glassvegg går langsetter hele spisestuen. Denne veggen med skyvedører i åpnes helt på varme sommerdager. Legg merke til hemsen rett over kjøkkenet. Den har plass til to personer. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz

Det finnes verken elektrisitet eller vannforsyning på Dömskär. Det betyr at eierne henter alt vannet de trenger til matlaging fra en brønn.

Maten koker de på en gasskomfyr. Kjøleskapet er også gassbasert. På mørke høstkvelder får de lyset som trengs fra et par lampetter. Disse drives av strøm fra et solcellepanel som er montert på taket.

Huset varmes opp av tre vedovner. Snurredassen er plassert i et eget uthus.

Nøktern arkitekturperle midt i øyriket

- Dennne beskjedne tekniske standarden var et bevisst valg fra vår side. Enkelheten passer utmerket her langt ute i øyriket, sier eieren.

ROM FOR ALLE TRE: De tre yngste barna deler et av de større rommene i hytta.
ROM FOR ALLE TRE: De tre yngste barna deler et av de større rommene i hytta. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz
TO STILRENE ROM: Hver av de to eldste barna har et ganske stort soverom.
TO STILRENE ROM: Hver av de to eldste barna har et ganske stort soverom. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz

Soverommene, noen små og noen ganske store, er plassert i utkanten av det svært lyse og dominerende oppholdsrommet. Det glattskurte berget rett foran hytta fungerer som en fortsettelse av interiøret.

- Dette er finsk arkitektur slik vi liker å se den, kommenterer Jan Förster, direktør i Finsk-norsk kulturinstitutt i Oslo.

Se mer:

Hytta som får folk til å klikke

Nå kommer de kule mini-hyttene

ET FORBILDE FOR MANGE: Det er slike rene, elegante innredninger alle forbinder med moderne, finsk design.
ET FORBILDE FOR MANGE: Det er slike rene, elegante innredninger alle forbinder med moderne, finsk design. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz

Boligpriser; se hvor mye du har tapt elelr tjent

Svenske hytteperler blir billigere

NATURLIGE OVERGANGER: Dömmarskär-hytta er laget slik at enkelte steder går ute- og inneområdene over i hverandre.
NATURLIGE OVERGANGER: Dömmarskär-hytta er laget slik at enkelte steder går ute- og inneområdene over i hverandre. Foto: FOTO: Anders Adlercreutz
Dömmarskär
Dömmarskär Foto: Tegning. Anders Adlercreutz
Dömmarskär
Dömmarskär Foto: Tegnnig: Anders Adlercreutz
Dömmarskär
Dömmarskär Foto: Tegning: Anders Adlercreutz

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning