Bygger verdens høyeste trehus i Bergen

Sjekk utsikten fra verdens høyeste trehus

Verdens høyeste trehus skal ligge i Bergen.

I TOPPEN AV ET TRE: Det er klart at verdens høyeste trehus skal ha takterrasser. Det blir i 13 og 14. etasje. Prosjektet bygges for øvrig som passivhus og er innvilget støtte fra Enova.
I TOPPEN AV ET TRE: Det er klart at verdens høyeste trehus skal ha takterrasser. Det blir i 13 og 14. etasje. Prosjektet bygges for øvrig som passivhus og er innvilget støtte fra Enova. Foto: ILLUSTRASJON: Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB)
Publisert Oppdatert

img Del på Facebook- Det er interessant at materialbruken utfordres på denne måten. Det er innovativt og spennende. Det sier president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund(NAL), om høyhuset som nå bygges i Bergen.

Skaara er imponert over skissene, men kjenner ikke prosjektet så altfor godt.

Det er det for øvrig heller ikke så mange andre som gjør i Norge, bortsett fra bergenserne kanskje. For huset bygges av Bergen og Omegn Boligbyggelag(BOB), og nylig startet arbeidet i Damsgårdssundet hvor det skal ligge.

I skrivende stund er 32 av 62 leiligheter solgt, opplyser prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB.

Trehuset blir et pilotprosjekt som viser hvordan man kan bygge urbane boliger med høy tomteutnyttelse, og samtidig velge materialer som møter fremtidens krav til bærekraft og utslipp av klimagasser. Ifølge Bergens Tidende blir det 51 meter høyt.

Huset er basert på bærekonstruksjoner i limtre og leiligheter bygget som byggmoduler. Konseptet tar utgangspunkt i at modulene stables i fire etasjer, og at det bygges to plattformer i femte og tiendeetasje. Dette forankres til et bæresystem i limtre.

MANGE BIDRAGSYTERE: Det er et stort prosjekt å bygge verdens høyeste trehus. Byggherre er BOB Eiendomsutvikling AS. Arkitekt: Artec Prosjekt Team AS. Rådgiver byggeteknikk brann, akustikk, tekniske fag: Sweco AS. Leverandør limtrekonstruksjoner: Moelven Limtre AS .Leverandør byggmoduler: Kodumaja AS. Trefokus AS, Treteknisk Institutt og NTNU bidratt med faglige innspill i utviklingen av prosjektet. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge.
MANGE BIDRAGSYTERE: Det er et stort prosjekt å bygge verdens høyeste trehus. Byggherre er BOB Eiendomsutvikling AS. Arkitekt: Artec Prosjekt Team AS. Rådgiver byggeteknikk brann, akustikk, tekniske fag: Sweco AS. Leverandør limtrekonstruksjoner: Moelven Limtre AS .Leverandør byggmoduler: Kodumaja AS. Trefokus AS, Treteknisk Institutt og NTNU bidratt med faglige innspill i utviklingen av prosjektet. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge. Foto: Ill: Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB)
TREET: Trehuset blir et pilotprosjekt som viser hvordan man kan bygge urbane boliger med høy tomteutnyttelse, og samtidig velge materialer som møter fremtidens krav til bærekraft og utslipp av klimagasser.
TREET: Trehuset blir et pilotprosjekt som viser hvordan man kan bygge urbane boliger med høy tomteutnyttelse, og samtidig velge materialer som møter fremtidens krav til bærekraft og utslipp av klimagasser. Foto: Ill: Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB)

Høyt i Australia

Store deler av prosessen er industrialisert med prefabrikkering av byggmoduler, trappekonstruksjoner, balkonger, sjaktvegger og heissjakt. Konstruksjonsmetoden som er utviklet er for øvrig ikke begrenset til bygg på 14 etasjer slik som her. Metoden åpner for bygg som er mer enn dobbelt så høye.

I Canada har eksempelvis arkitekten Michael Green konstruert et 30 etasjer høyt trehus, men dette er ikke realisert.

Det høyeste trehuset så langt er reist i Melbourne i Australia. Her startet byggearbeidene i 2012 og sto ferdig i fjor. For øvrig er et nietasjers leilighetsbygg reist i London.

I Bergen vil leilighetene få innglassede balkonger på to sider. Dette vil gi huset en helt særegen arkitektur, der limtrekonstruksjonene vil være synlige på innsiden av fasadeglasset. Gavlveggene blir fóret ut og isolert. Dette gir mulighet for at prosjektet kan bygges som et passivhus, noe som styrker husets profil som et miljøbygg. Prosjektet er derfor innvilget med støtte fra Enova.

To typer leiligheter

SOLGT: Det er i øyeblikket solgt 32 av 62 leiligheter i Damsgårdssundet hvor trehuset skal ligge.
SOLGT: Det er i øyeblikket solgt 32 av 62 leiligheter i Damsgårdssundet hvor trehuset skal ligge. Foto: Ill: Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB)
TRENINGSROM: I 9. etasje blir det et felles treningsrom, med utsikt over byen og fjorden. Mot sjøen er det også lagt opp til havnepromenade og båthavn, mens det mot Damsgårdsveien etableres et grøntareal.
TRENINGSROM: I 9. etasje blir det et felles treningsrom, med utsikt over byen og fjorden. Mot sjøen er det også lagt opp til havnepromenade og båthavn, mens det mot Damsgårdsveien etableres et grøntareal. Foto: Ill: Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB)

Det planlegges to typer leiligheter, 2-roms leiligheter på 43 kvm og 3-roms leiligheter på 64-66 kvm. De fleste leilighetene får egen balkong. I tillegg blir det takterrasser på toppen av bygget, i 13. og 14. etasje. I 9. etasje blir det dessuten et felles treningsrom, med utsikt over byen og fjorden. Mot sjøen er det lagt opp til havnepromenade og båthavn, mens det mot Damsgårdsveien etableres et grøntareal.

img Del på FacebookLes mer:

Dette norske bygget er kåret til verdens flotteste

Her finne du de fineste interiørbildene

Ti hyller som gir bøkene hedersplassen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning