Gode bøker engasjerer. Det gjør også spørsmålet om bøkene bør skjules eller stå fremme.

Hører du til dem som vil ha bøkene ut i lyset, er gode hylleløsninger et must.

Bokhyller finnes i mange varianter; fra de humoristiske, men kanskje ikke så funksjonelle, til de enkle hyllene du kan lage selv for en billig penge.

De følgende ti bokhylleløsningene er alle spesialpasset til rommet de står i, og kan kanskje gi inspirasjon til ditt eget bibliotek, enten det befinner seg på kjøkkenet, i stuen eller i et arbeidsrom.

Vegghengte hyller

Om man ønsker å utnytte veggen over sofaen til oppbevaring av bøker, må hyllene monteres slik at man ikke stanger hodet når man lener seg tilbake. Disse hyllene er utført i hvitoljet ask, i likhet med gulvet og andre innredningsløsninger i denne boligen. Løsningen krever solid veggfeste for ikke å utgjøre en risiko. En lysningsskinne i himlingen bidrar både til god allmennbelysning i stua og til å fremheve innholdet i hyllene.

Vegghengte bokhyller

HENGT PÅ VEGGEN: Vegghengte bokhyller krever solid feste for ikke å utgjøre noen risiko. © Foto: Sveinung Bråthen

Skyvevegg

Den rødmalte skyvedøren danner en fargesterk, grafisk bakgrunn for tre av hyllekamrene der bakplaten er skåret bort. Passasjen mellom stue og kjøkken står for det meste åpen slik at trafikken flyter godt og dagslyset får passere fritt gjennom boligen. Hyllene består av hvitmalte mdf-plater.

Spesiallagde bokhyller i mdf

RØD BAKPLATE: Den røde skyvedøren er både fleksibel og dekorativ. © Foto: Espen Grønli

Bøker i entreen

I denne leiligheten blir man møtt av bøker allerede i entreen. Bokhyllene strekker seg for øvrig i hele boligens lengderetning og bidrar således til å innlemme entreen i stua. Hyllene er presist tilpasset rundt døråpningen inn til soverommet og er en integrert del av interiøret.

Spesiallagde bokhyller

BØKER RUNDT DØRÅPNINGEN: Hyllene er spesiallagd av Momenta Arkitekter. © Foto: Sveinung Bråthen

Lys arbeidskrok

Hyllesystemet «String» er en svensk klassiker som her gjør jobben som vegghengt kontor. Systemet gir maksimal fleksibilitet og opptar dessuten lite plass. Ved å innrede hyllene med en viss disiplin, tåler kontoret å være eksponert i stuen.

Hjemmekontor med bøker

FLEKSIBEL OG LUFTIG: Det svenske systemet String er kanskje ikke så hjemmekoselig, men desto mer effektivt. © Foto: Espen Grønli

Hjemmelagd bibliotek over benken

Disse bokhyllene er laget av finérplater fra Oslo Finérfabrikk og et hylledelesystem fra Elfa. Løsningen er både rimelig, fleksibel og solid. Her er det heller ingen fare for å begå de vanligste snekkertabbene. Den laveste hyllen er plassert akkurat slik at man ikke stanger hodet, mens den øverste hyllen er plassert slik at veggen utnyttes helt opp til himlingen.

Bokhyller av finerplater og oppheng fra Elfa

RIMELIG OG PRAKTISK: Med et skinnesystem og løse hylleplater har man stor fleksibiliet. © Foto: Sveinung Bråthen

Opp fra gulvet

Gangarealer er ofte vanskelige å utnytte. En enkel, veggmontert hylle stjeler ikke plass fra gulvet, og tillater fri passasje. Hylleplaten består av en hvitbeiset furuplanke, mens kledningen for øvrig består av osb-plater fra et byggvarehus.

Rad med bøker

HELT ENKELT: En enkel hylleplate samt barnetegninger skaper stopp-effekt i gangarealet. © Foto: Espen Grønli

Bygget rundt vinduet

Denne hylleløsningen består av både åpne og lukkede hyller, sittebenk og skap. Løsningen utnytter plassen fullt ut, og bidrar dessuten til at rommet blir noe langt mer enn bare et soverom.

Soverom med bokhyller og sittebenk

SOVEROMSBIBLIOTEK: Hyllene og sittebenken gjør soverommet til et oppholdsrom. © Foto: Helén Pe

Bøker i trappen

Ved å bygge inn hyller i trappeløpet, blir trappen mer enn en transportsone - den blir også et sted man oppsøker for å finne frem en bok eller bli inspirert. Både trappen og hyllene er bygget på stedet.

Bokhyller i trappen

BØKER I TRAPPEN: Bokhyller er en del av trappeløpet. © Foto: Anniken Zahl Furunes

Lek med geometri

En bokhylle trenger ikke bestå av firkantede kamre. Disse kamrene varierer i størrelse og form, og gir rom for andre objekter enn bare bøker. Hyllen er tegnet på frihånd av beboeren selv og tilvirket av lokale snekkere.

Vegghengt seksjon

UNIK: Hjemmelagd seksjon som gir plass til gjenstander av ulik størrelse. © Foto: Sveinung Bråthen

Bokvegg

I denne loftstuen går de hjemmesnekrede bokhyllene fra skråvegg til skråvegg - fra gulvet og helt opp til mønet. Slik er plassen utnyttet maksimalt, og hyllene fremstår som en dekorativ fondvegg.

Fondvegg av bøker

UNDER SKRÅTAKET: Endeveggen i loftsstuen er utnyttet til oppbevaring av bøker. © Foto: Eva Kylland

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!