Turtagrø hotell:

Moderne arkitektur i historiske fjellomgivelser

Turtagrø Hotell er norsk tindesports vugge og tiltrekker seg fjellgeiter fra alle kontinenter.

KLATRERNES ELDORADO GJENOPPSTÅR: Et nytt "fjell" i Jotunheimen. Da Turtagrø Hotel 23 januar 2001 var inn i sin 113 sesong(!) brant hovedbygningen ned til grunnen. Nå er er det gjenoppstått i arkitektfirmaet Jarmund& Vigsnæs spreke strek. Hurrungane med blant annet Skagastølsryggen med Storen i bakgrunnen. Til høyre Dyrhaugsryggen. Dette området har vært en kjær base for fjellfrelste fra mange land i over hundre år.
KLATRERNES ELDORADO GJENOPPSTÅR: Et nytt "fjell" i Jotunheimen. Da Turtagrø Hotel 23 januar 2001 var inn i sin 113 sesong(!) brant hovedbygningen ned til grunnen. Nå er er det gjenoppstått i arkitektfirmaet Jarmund& Vigsnæs spreke strek. Hurrungane med blant annet Skagastølsryggen med Storen i bakgrunnen. Til høyre Dyrhaugsryggen. Dette området har vært en kjær base for fjellfrelste fra mange land i over hundre år. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

For noen år siden ble den ærverdige hovedbygningen til Turtagrø Hotell flammenenes rov.

Til alle glede for alle fjellfrelste er det legendariske stedet gjennoppbygget i hypermoderne utgave.

Den spesielle, engelskrøde hovedbygningen kneiser litt tilbaketrukket fra bilveien over Sognefjellet.

Og stadig, ti år etter fredigstillelse, egger dette moderne byggverket signert Jarmund&Vigsnæs arkitekter til debatt om stygt og pent.

- Både toppene omkring og det gamle annekset i sveitserstil inspirerte oss da vi tegnet hotellet, sier Håkon Vigsnæs til klikk.no.

Den nye bygningen er både kompakt og arealeffektiv, og den kan likne et skip i et endeløst landskap.

Storheten til inngangspartiet er tenkt som en hyllest, en varm velkomst til klatrerne som vender tilbake fra opplevelser i fjellene.

SOLSKINN PÅ TOPPENE: Solen går ned over området ved Fanaråken. Det er kanskje ikke noen bombe å fortelle at arkitektene hadde fjellene rundt som inspirasjonskilde da de tegnet nye Turtagrø Hotel. Hurrungane er et av Norges mest alpine områder. 24 av toppene i dette ville landskapet er over 2000 moh. Hotellet har gitt ut en egen kartbok som viser både lette og mer krevende ruter i området.
SOLSKINN PÅ TOPPENE: Solen går ned over området ved Fanaråken. Det er kanskje ikke noen bombe å fortelle at arkitektene hadde fjellene rundt som inspirasjonskilde da de tegnet nye Turtagrø Hotel. Hurrungane er et av Norges mest alpine områder. 24 av toppene i dette ville landskapet er over 2000 moh. Hotellet har gitt ut en egen kartbok som viser både lette og mer krevende ruter i området. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Nytt mot gammelt

Turtagrø var fra gammelt av et stoppested på fjellovergangen mellom Lom ved Vågavannet og Skjolden i Luster.

I 1870-1880-årene ga fjellbonde og reinjeger Ole Berge ly og mat for fjellfarende på stølen sin i dette området.

Ibsen og Grieg på gjestelisten

I denne tiden ga Berge ly flere ganger for eskspedisjonene til av de store pionerer i norsk tindesport, engelskmannen William Cecil Slingsby.

Henrik Ibsen besøkte også stedet og Edvard Grieg spilte her flere ganger.

Enkelt og solid

FRISKE KONTRASTER: Rå modernisme mot gammel blondearkitektur. I annekset bak er det også en rekke gjesterom.
FRISKE KONTRASTER: Rå modernisme mot gammel blondearkitektur. I annekset bak er det også en rekke gjesterom. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
TOPPROMMETS SKRÅ LINJER: Her kan du våkne opp og se rett på favoritt klatre-toppen din. Og hva er som Hurrungane i morgensol?
TOPPROMMETS SKRÅ LINJER: Her kan du våkne opp og se rett på favoritt klatre-toppen din. Og hva er som Hurrungane i morgensol? Foto: FOTO: Nils Petter Dale
TINDESPORTENS VUGGE: Det første Turtagrø Hotel ble bygget i 1888. Dessverre ble denne flotte sveitserstil hovedbygningen flammene rov for noen år siden. Her ser vi anlegget  ca. 1945.
TINDESPORTENS VUGGE: Det første Turtagrø Hotel ble bygget i 1888. Dessverre ble denne flotte sveitserstil hovedbygningen flammene rov for noen år siden. Her ser vi anlegget ca. 1945. Foto: FOTO: Turtagrø Hotel

Det sier seg selv at det moderne interiøret i et slikt hotell må være enkelt og solid, og lett å rengjøre.

Derfor er det furpanel på veggene og gulvene er malt med flere strøk slitesterk oljemaling. Takene ble først sparklet og så malt.

Slitesterke tepper

PIONERER I HØYFJELLET: Damer på tur hadde et annet antrekk i gamle dager. Mange av våre kvinnelige fjell- og klatrepionerer gikk sine første ruter i Hurrungane.
PIONERER I HØYFJELLET: Damer på tur hadde et annet antrekk i gamle dager. Mange av våre kvinnelige fjell- og klatrepionerer gikk sine første ruter i Hurrungane. Foto: FOTO: Turtagrø Hotel

Dette er heller ikke stedet for vegg-til-vegg tepper. Derfor ble det kjøpt inn vevde hårgarnstepper med spesialmønster. De er slitesterke, og tåler tråkk av fjellfolk.

Eventyr for alle

- Mange tror vi har bare aktiviteter for våghalser. Det stemmer ikke. Vi har merkete ruter i lett terreng, grottevandring og breturer med staute fjellførere fra Norgesguidene på programmet, sier tidligere daglig leder Laila Hjellvoll.

Vakker, blå blomst på vidda

Navnet turt kommer for øvrig fra den nesten meterhøye planten turt. Den er en vakker blå, blomst som det er en god del av her oppe, særlig omkring de gamle setervollene.

Unikt bibliotek

Hotellet opparbeidet seg etter hvert en stor og unik boksamling samt brev, magasiner og foto fra norsk og internasjonal tindesport.

Gjenskaper kunnskapen

Etter brannen i 2001 som la biblioteket i aske, ble Turtagrøs Venner stiftet.

FRISK MIKS: De solide møblene og innredningen er levert av Br. Andersens møbelsnekkeri og Sognatre. De glitrende bildene til kunstneren Marianne Heske pryder veggene. Her passer de perfekt!
FRISK MIKS: De solide møblene og innredningen er levert av Br. Andersens møbelsnekkeri og Sognatre. De glitrende bildene til kunstneren Marianne Heske pryder veggene. Her passer de perfekt! Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Denne foreningen har blant annet til formål å gjenoppbygge fjellitteraturen på stedet. For tiden inneholder samlingen 1400 bøker og 600 tidsskrifter.

FJELLSPORT I HYLLENE: Den gjenoppbyggete tindesportbiblioteket har mange godbiter å by på.
FJELLSPORT I HYLLENE: Den gjenoppbyggete tindesportbiblioteket har mange godbiter å by på. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Suveren prisvinner

Da Turtagrø Hotel ble hedret med Velux-prisen i 2003 uttalte juryen blant annet:

Prosjektet er brilliant løst. Her bringes lys og luft inn i bygningen, og fra soveromseksjonen med takvinduer kan klatrerne beskue sine favoritt fjelltopper fra sengen; før eller etter klatrebragder i de spisse tindene.

President i Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg, tildelte hotellet Fjellskikkprisen i 2005.

- Stedet har bidratt til å øke kunnskapen både om de farer og utfoldelsesmuligheter som ligger i den norske fjellheimen, sa han i sin tale.

Se hva som skjer på Turtagrø:

KREATIVT TEAM: Arkitektene Jarmund& Vigsnæs står bak hotellprosjektet. Fra v. Einar Jarmund, Allesandra Kosberg og Håkon Vigsnæs.
KREATIVT TEAM: Arkitektene Jarmund& Vigsnæs står bak hotellprosjektet. Fra v. Einar Jarmund, Allesandra Kosberg og Håkon Vigsnæs. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Full spiker: tinderittet.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning