Hotell på Island

Kunne du tenke deg å bo her?

Du er bare en liten flytur unna.

TROLSK STEMNING: Ved foten av den aktive vulkanen Hengill, ligger Islands nyeste designhotell, Ion. Arkitektene Erla Dögg Ingjaldsdóttir og Tryggvi Thorsteinsson har tegnet den dramatiske bygningen.
TROLSK STEMNING: Ved foten av den aktive vulkanen Hengill, ligger Islands nyeste designhotell, Ion. Arkitektene Erla Dögg Ingjaldsdóttir og Tryggvi Thorsteinsson har tegnet den dramatiske bygningen. Foto: FOTO: Design Hotels
Publisert Oppdatert

Ion Luxury Adventure Hotel

Adresse: Nesjasvillir vid Thingvallvatn, 801 Selfoss, Island.

Hotellet ligger ca. en times kjøretur fra Reykjavik, og ca. en time og ett kvarter med bil fra flyplassen Keflavik, med andre ord er leiebil en dyd av nødvendighet.

Nettside: ioniceland.se

Pris: Dobbeltrom fra kr 2000.

Island er kjent for sitt yrende natteliv med trendy barer og fancy restauranter.

På øyas nyeste designhotell er det imidlertid andre ting som trekker.

For er det mulig å skape en bygning som glir umerkelig inn i en unik natur, og ser ut som om det hører naturlig hjemme der?

Arkitektene som står bak Islands nyeste designhotell, Ion, har i hvert fall gjort sitt beste.

Også disse designhotellene er verdt å sjekke ut!

Integrert i landskapet

Erla Dögg Ingjaldsdóttir og Tryggvi Thorsteinsson er, som navnene tilsier, islandske, men arkitektfirmaet deres, Minarc, har base i Santa Monica i California.

De er blitt kjent for en holistisk og bærekraftig tilnærming i sin arkitektur, og i arbeidet med Ion har de ikke bare skapt et bygg som er godt integrert i landskapet – hotellet er vel så dramatisk som sine omgivelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTSIKT: Store vinduer fra gulv til tak slipper naturen inn, og gjør at du kommer tett på det trolske islandske landskapet. NATURELEMENTER: Også badets interiør gjenspeiler naturens røffe elementer. Her er lavafarget gulv og stein på veggene.
UTSIKT: Store vinduer fra gulv til tak slipper naturen inn, og gjør at du kommer tett på det trolske islandske landskapet. NATURELEMENTER: Også badets interiør gjenspeiler naturens røffe elementer. Her er lavafarget gulv og stein på veggene. Foto: FOTO: Design Hotels

Uhindret utsikt

Ut fra den gamle delen har den nye vokst frem på sterke påler.

ENESTE UTENLANDSKE: Lampene i fellesområdene er en av de få tingene som faktisk ikke er laget på Island. Graypants er formgitt av resirkulert papp og kommer fra Canada.
ENESTE UTENLANDSKE: Lampene i fellesområdene er en av de få tingene som faktisk ikke er laget på Island. Graypants er formgitt av resirkulert papp og kommer fra Canada. Foto: FOTO: Design Hotels

Store vinduer fra gulv til tak reduserer behovet for kunstig lys, mens de naturlige, varme kildene i området sørger for energibesparende oppvarming og varmt vann.

De mange vinduene sørger også for uhindret utsikt til nordlyset, når det finner det for godt å åpenbare seg på himmelen.

Hotellet ligger rett sør for Thingvellir nasjonalpark som står på Unescos verdensarvliste, og hvor islendingene holdt sitt første landsting i 930.

Kløften mellom de tektoniske platene til Eurasia og Nord-Amerika, som den midtatlantiske ryggen er knyttet til, er spesielt synlig her, ikke minst hvis du snorkler eller dykker i Silfra-sprekken.

De 46 gjesterommene er inspirert av Islands naturmaterialer, her er det brukt resirkulert tre og gummi, betong, lava og skinn. Store fotografier av islandsk natur og dyreliv fungerer nesten som tapet.

Inntrykket er industrielt, men samtidig jordnært.

MATERIELL KONTRAST: Røff betong, organisk tre og store svart-hvitt bilder av islandsk natur og dyreliv går igjen i hotellets interiør. Også musikken som spilles på hotellet er islandsk.
MATERIELL KONTRAST: Røff betong, organisk tre og store svart-hvitt bilder av islandsk natur og dyreliv går igjen i hotellets interiør. Også musikken som spilles på hotellet er islandsk. Foto: FOTO: Design Hotels

Ivaretar natur og historie

Islandske produkter går som en rød tråd gjennom hotellet. I restauranten Silfra serveres enkel, ren og sesongbasert mat, med hovedvekt på lokale ingredienser, gjerne fisk fra Thingvallavatn eller lam fra en av de lokale gårdene.

Og der man ikke har funnet passende islandske produkter, er det valgt fair trade-sertifiserte produkter.

Likevel oppleves ikke hotellet som overdrevent politisk korrekt, for islendingene er det nærmest en selvfølgelighet å ta vel vare på både natur og egen historie. Det smitter over på gjestene.

UTEBADING: Og selvfølgelig har hotellet sitt eget utendørsbasseng med oppvarmet kildevann. Det perfekte sted å slappe av etter en aktiv dag.
UTEBADING: Og selvfølgelig har hotellet sitt eget utendørsbasseng med oppvarmet kildevann. Det perfekte sted å slappe av etter en aktiv dag. Foto: FOTO: Design Hotels

Reisetips til Island

I fjor sommer var Mette Solberg Fjeldheim, skribent, reiseblogger og driver av reisenettsiden og bloggen www.reiselykke.com, på tur til Island. Hun anbefaler det varmt, og deler gjerne sine beste reisetips med Klikk Bolig sine lesere.

- Om du drar til Island, kommer du uten tvil tett på naturkreftene. Her er noen tips til flotte naturopplevelser på øya:

- Om du overnatter like ved Thingvellir, befinner du deg ikke bare veldig nær nasjonalparken og Unesco-destinasjonen ved samme navn, men også perfekt lokalisert i forhold til resten av den kjente ruten, The Golden Circle. Denne ruten tar deg med rundt i vakker natur, og bare kjøreturen er verdt å få med seg.

- I tillegg til å se bruddet av den midtatlantiske ryggen i Thingvellir, som for øvrig utvides med et par centimeter for hvert år som går, bør du se den imponerende geysiren Strokkur som skyter til værs med kokende vann omtrent hvert tiende minutt. Og du bør absolutt få med deg det store, imponerende fossefallet Gullfoss.

VERDT ET BESØK: Alltinget ble grunnlagt i nasjonalparken Thingvellir, og er åsted for en rekke historiske begivenheter.
VERDT ET BESØK: Alltinget ble grunnlagt i nasjonalparken Thingvellir, og er åsted for en rekke historiske begivenheter. Foto: FOTO: Mette Solberg Fjeldheim

- Det obligatoriske besøket i Den blå lagune kan du ta på veien til eller fra flyplassen.

- Selv om du kanskje drar for hotell- eller naturopplevelsen, vil du ikke gå glipp av en kveld eller to i Reykjavik. Her vil jeg anbefale et bedre måltid på restauranten Dill, en tur innom den livlige og trendy baren på Kex og eventuelt en uformell lunsj på K-Bar.

Generelle reisetips til Island

- Pakk klær som tåler vær.

- Planlegger du å dra på oppdagerferd på egen hånd, anbefales det å leie firehjulstrekker. Imidlertid kan nevnte reiserute tas med vanlig bil.

- Det finnes flere selskaper som tilbyr aktiviteter på Island, som rideturer, bilturer innover øya og andre former for guidede turer om du foretrekker organiserte reiseopplevelser.

GEYSIR: Geysiren Strokkur bygger seg opp til full utblåsning med bare minutters mellomrom.
GEYSIR: Geysiren Strokkur bygger seg opp til full utblåsning med bare minutters mellomrom. Foto: FOTO: Mette Solberg Fjeldheim

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning