Arkitektur i Trollstigen

Dette utsiktspunktet i Trollstigen har vunnet flere arkitekturpriser

Platået er noe av det råeste vi har sett i Norge.

TROLLSTIGPLATÅET: Byggherre, Statens vegvesen, Turistvegseksjonen. Arkitekt, Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Byggeteknikk, Dr. Techn Kristoffer Apeland AS. Landskapsarkitekt,  Bjarne Aasen. Entreprenør, Christie & Opsahl AS
TROLLSTIGPLATÅET: Byggherre, Statens vegvesen, Turistvegseksjonen. Arkitekt, Reiulf Ramstad Arkitekter AS. Byggeteknikk, Dr. Techn Kristoffer Apeland AS. Landskapsarkitekt, Bjarne Aasen. Entreprenør, Christie & Opsahl AS Foto: FOTO: Diephotodesigner.de
Publisert Oppdatert

De siste årene har det dukket opp flere spektakulære byggverk i Norge.

I fjor vant eksempelvis Snøhetta prisen "World building of the year" i kategorien besøkssenter.

Nå får Trollstigplatået oppmerksomhet og anlegget fremheves som et av de fremste norske turistattraksjonene.

Platået har også blitt kåret til verdens flotteste bygning i klassen for offentlige servicebygg av amerikanske ArchDaily, verdens største nettsted for arkitektur.

I dag får anlegget den nasjonale prisen "Betongtavlen 2012" for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong.

Det er arkitektkontoret Reiulf Ramstad Arkitekter som har stått bak prosjektet. Et omfattende arkitektonisk program både i kompleksitet og utstrekning. Hele anlegget dekker et område som fra én ende til den andre tar rundt tyve minutter med kontinuerlig gange.

SPEKTAKULÆRT: Alle bygninger, soner og elementer i prosjektet er med på å underbygge stedets unike karakter, og skal gi de besøkende en merverdi i forhold til reiseopplevelsen.
SPEKTAKULÆRT: Alle bygninger, soner og elementer i prosjektet er med på å underbygge stedets unike karakter, og skal gi de besøkende en merverdi i forhold til reiseopplevelsen. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de

Stiller krav til infrastruktur

Platået er dimensjonert for å kunne motta mange mennesker på kort tid. Rundt 600.000 personer fordelt på 100.000 kjøretøy besøker stedet i løpet av sommermånedene. Dette stiller store krav til infrastruktur og logistikk.

Målet er at turistene som besøker Trollstigen skal få en rik naturopplevelse og at det skal være et mektig utstillingsvindu for Norge. Ifølge arkitektkontoret skal opplevelsen av stedets unike karakter forsterkes gjennom velfungerende og stedstilpassede publikumsfasiliteter. Arkitektene har ønsket å gi et helhetlig inntrykk av norsk natur og kultur på sitt aller beste, verdig en nasjonal turistrute.

Ydmyk tilnærming

VAKKERT: Prosjektet avklarer situasjonen ved å samle all parkering i et helhetlig anlegg, modifisere riksveitrasen og etablere en ny bro over elven.
VAKKERT: Prosjektet avklarer situasjonen ved å samle all parkering i et helhetlig anlegg, modifisere riksveitrasen og etablere en ny bro over elven. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de
FUNKSJONELT: Betong er benyttet i fin kontrast og harmoni med kun to andre materialer: stål og glass.
FUNKSJONELT: Betong er benyttet i fin kontrast og harmoni med kun to andre materialer: stål og glass. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de

Arkitekt Christian Skram Fuglset i Reiulf Ramstad Arkitekter forteller til bonytt.no at det er vanskelig å sette fingeren på én spesiell utfordring. Men anlegget ligger på et svært værutsatt sted som fordrer konstruksjoner som ivaretar både sikkerheten for de besøkende, samt de store påkjenningene bygningsstrukturene utsettes for over vinteren.

- Å ivareta dette og samtidig ha en ydmyk tilnærming til naturen og stedets karakter er utfordrende. Ved å tenke all arkitektur på stedet som bygget landskap, fremfor konvensjonelle hus, som er fremmedelementer i en slik kontekst, har prosjektet fått sin naturlige plass på Trollstigen, forklarer Skram Fuglset.

Et reiselivsikon

Skram Fuglset forteller at de ønsket at det menneskeskapte skulle stå i en kontrast til naturen og skape klare og tydelige overganger mellom arkitektur og natur, dette både ved hjelp av utformingen av elementene og materialbruken på hele anlegget.

Arkitektur og elementer løses slik at det blir tydelige presise overganger mellom planlagte soner og det naturlige landskapet.
Arkitektur og elementer løses slik at det blir tydelige presise overganger mellom planlagte soner og det naturlige landskapet. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de
Anlegget inkluderer kafé og gaveforretninger, parkering, toaletter, turstier og utsiktspunkter.
Anlegget inkluderer kafé og gaveforretninger, parkering, toaletter, turstier og utsiktspunkter. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de

Reiseliv og turisme er for øvrig i økende grad med på å endre det naturlige landskapet i Norge. Enkelte hevder at utviklingen ofte har skjedd på feil premisser og uten klare overordnete planer. Dette har ført til spontan, klattvis ekspansjon. Det var også situasjonen for Trollstigeplatået.

God kontrast

Betong har blitt benyttet mye i prosjektet og på en god måte. Norsk betongforenings jury uttaler blant annet følgende:

"Betongen er benyttet i god kontrast og harmoni med kun to andre materialer: stål og glass. Samvirket mellom betongen og de andre materialene viser et godt gjennomtenkt prosjekt i minste detalj".

Trafikkavviklingen og bevegelighet løses slik at sikkerhet og tydelighet prioriteres. De forskjellige besøksgrupper skal informeres og ledes fra adkomstområdet og ut i landskapet.
Trafikkavviklingen og bevegelighet løses slik at sikkerhet og tydelighet prioriteres. De forskjellige besøksgrupper skal informeres og ledes fra adkomstområdet og ut i landskapet. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de

Byggverket som inkluderer kafé og gaveforretninger, parkering, toaletter, turstier og utsiktspunkter, i tillegg til kraftige flomvoller, er godt organisert og inviterer den besøkende ikke bare til å stoppe opp, men til å bli værende og utforske stedet.

Henger høyt

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) mener betongprisen er en bra blomst i knapphullet til arkitektkontoret som vinner.

- Den henger høyt og det handler ikke om hvem som har brukt mest betong, men hvordan betongen har blitt brukt på i kombinasjon med andre materialer.

Skaara har selv ikke vært der, men synes bildene uttrykker en flott symbiose mellom bygg og landskap.

TROLSK: Bygget forsterker naturopplevelsene på en god måte med rene, skarpskårne betongvolumer som spiller opp mot de mektige, omkringliggende fjellformasjonene.
TROLSK: Bygget forsterker naturopplevelsene på en god måte med rene, skarpskårne betongvolumer som spiller opp mot de mektige, omkringliggende fjellformasjonene. Foto: FOTO: Diephotodesigner.de

- Det ser ut som de har hatt evnen til å lage noe som både glir inn i landskapet og skapt en kontrast. Bygget er også med på understreke dramatikken i hele situasjonen.

Forsterker opplevelsen

Betongforeningen mener også at bygget virkelig forsterker naturopplevelsen med rene, skarpskårne betongvolumer som spiller opp mot de mektige, omkringliggende fjellformasjonene.

Det er for øvrig andre gang et nasjonalt turistveganlegg tildeles Betongtavlen. Sohlbergplassen som viser utsikt mot Rondane fikk prisen i 2007. Prisutdelingen med prosjektpresentasjon av arkitekten finner for øvrig sted på Hotell 33 i Oslo i dag som en del av arrangementet "Betongpriser 2012."

Les også:

10 norske drømmehytter

Plumbo trenger 80 liter vann

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden her

Dette ser Sinnasnekkeren etter på visning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning