Japansk arkitektur

Her bor det en 80 år gammel kvinne

Og hun bor alene.

KONSEPTARKITEKTUR: Med denne bygningen ønsket arkitektene å ta avstand fra den moderne, glasstyngede arkitekturen.
KONSEPTARKITEKTUR: Med denne bygningen ønsket arkitektene å ta avstand fra den moderne, glasstyngede arkitekturen. Foto: Foto: Koichi Torimura
Publisert Oppdatert

I stedet for vinduer er dette huset utstyrt med sprekker i den 105 meter lange fasaden.

Lyset er arkitekturens venn. Hvert sitt bygg har sin måte å slippe lyset inn på. Noen velger å blottlegge seg helt og slippe lyset inn fra alle kanter. Andre velger en løsning som kan lukke seg helt mot omgivelsene.

Dette huset i Shiga i Japan er på sett og vis en mellomting. Vinduene er erstattet med høye, smale åpninger i en ellers lukket betongfasade.

- Dette huset er "bare" laget av sprekker og det finnes ingen vinduer, skriver arkitekt Anna Nakamura i en e-post til klikk.no.

Arkitektonisk avvik

Huset har en langstrakt bygningskropp, og totalt er fasaden på 105 meter. I denne er det plassert 60 spalter som er en bevisst, nærmest politisk motivert erstatning for tradisjonelle vinduer.

- Denne konseptuelle bygningen er milevis unna den glasstyngede, moderne arkitekturen, skriver Nakamura.

HUSEIEREN: Ganske overraskende er det denne 80 år gamle kvinnen som bebor huset. Arkitektene ønsket å gi henne et livsrom og en spennende opplevelse av uventet formbruk.
HUSEIEREN: Ganske overraskende er det denne 80 år gamle kvinnen som bebor huset. Arkitektene ønsket å gi henne et livsrom og en spennende opplevelse av uventet formbruk. Foto: Foto: Koichi Torimura

Lang og smal tomt

Eiendommen er avlang med en lengde på 50 meter og en bredde på 7,5 meter. Én av kortsidene ligger mot en vei, mens den andre vender mot en elv.

- Vi designet en lang bygningskropp som omslutter eiendommen, med spaltene som skaper åpninger mot omgivelsene. Samtidig er ikke åpningene større enn at de opprettholder en privat sone mot omgivelsene. I tillegg opptrer spaltene som 60 lyskilder inn i huset, sier Nakamura.

Tettbygd strøk

BYGNINGSKROPPEN: Huset ligger på en lang og smal tomt midt i et tettbebygd boligområde. Ønsket var derfor å skjerme seg mot omgivelsene og etablere et privat uterom.
BYGNINGSKROPPEN: Huset ligger på en lang og smal tomt midt i et tettbebygd boligområde. Ønsket var derfor å skjerme seg mot omgivelsene og etablere et privat uterom. Foto: Foto: Koichi Torimura

Ifølge arkitektene representerer huset et forslag til hvordan man kan leve i et tett befolket område hvor husene står side ved side av hverandre.

- Huset bebos av en 80 år gammel kvinne. Huset er både et livsrom for henne og en spennende opplevelse av uventet formbruk, forteller arkitekten.

Endeløs romlighet

Arkitektene fremhever hvordan de opplever at stemningen som omhyller husets arkitektur preges av stillhet.

VARIASJONER: Bildet viser hvordan arkitekten har plassert spaltene både loddrett og skråstilt.
VARIASJONER: Bildet viser hvordan arkitekten har plassert spaltene både loddrett og skråstilt. Foto: Foto: Koichi Torimura

- Det er som å være i midten av et syltetøyglass av ensomhet og med en poetisk renhet formet av en uendelig romlighet. Spaltene i bygningskroppen skaper et løfte om en innovativ arkitektur, skriver de.

Egen tidsregning

Anna Nakamura beskriver hvordan huset har sin egen tidsregning. Ved soloppgangen kommer et svakt, skimrende lys inn gjennom alle spaltene og fyller rommene innenfor med et varsomt lys.

Rundt halv ti faller lyset ned gjennom åpninger som ligger i taket.

SPALTER: Huset består av 60 spalter langs en 105 lang vegg.
SPALTER: Huset består av 60 spalter langs en 105 lang vegg. Foto: Foto: Koichi Torimura
KVELDSSPALTER: Når døgnet blir mørkt, snus lysinnfallet.
KVELDSSPALTER: Når døgnet blir mørkt, snus lysinnfallet. Foto: Foto: Koichi Torimura

Én time senere kommer lyset gjennom de skråstilte spaltene i veggen.

Og klokken elleve kommer lyset gjennom alle spaltene i bygningskroppen.

- Da skapes det også en rekke av V-er gjennom hele den avlange korridoren, men etter hvert forandres V-ene til enkeltstriper, forteller hun.

Les også: Femkantet hus

Huset har åpne rom uten tak

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Slik får du ullbodyen ren

LYSSPILLET: Lyset faller inn på ulike måter etter hvert som solen står opp og beveger seg rundt huset.
LYSSPILLET: Lyset faller inn på ulike måter etter hvert som solen står opp og beveger seg rundt huset. Foto: Foto: Koichi Torimura
LYSSPILL: Dagslyset faller inn gjennom spaltene på ulike måter i forhold til tiden på døgnet.
LYSSPILL: Dagslyset faller inn gjennom spaltene på ulike måter i forhold til tiden på døgnet. Foto: Foto: Koichi Torimura
LYSSPILL: Når solen er på sitt høyeste faller dagslys inn gjennom spaltene slik at det dannes V-er.
LYSSPILL: Når solen er på sitt høyeste faller dagslys inn gjennom spaltene slik at det dannes V-er. Foto: Foto: Koichi Torimura
LYSSPILL: Det ble akkurat plass til en smal kommode mellom to lysstriper.........
LYSSPILL: Det ble akkurat plass til en smal kommode mellom to lysstriper......... Foto: Foto: Koichi Torimura

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning