Trendy design hotell: Hotell New York i Rotterdam

Er dette Europas råeste hotell?

Bak fasaden ligger et av Europas kuleste designhoteller med interiør og en atmosfære du aldri glemmer.

INTERNASJONAL MØTEPLASS: Når været innbyr til det samles hotellgjester og trendfolket på plassen rett foran den historiske, jugend kontorbygningen fra 1901.
INTERNASJONAL MØTEPLASS: Når været innbyr til det samles hotellgjester og trendfolket på plassen rett foran den historiske, jugend kontorbygningen fra 1901. Foto: Foto: RIB
Publisert Oppdatert
KUL KANNE: Den Mondrian-aktige kannen er malt av Klaas Gubbels, en av Hollands mest kjente, eldre kunstnere.
KUL KANNE: Den Mondrian-aktige kannen er malt av Klaas Gubbels, en av Hollands mest kjente, eldre kunstnere. Foto: Foto: RIB

Fra den vindblåste Wilhelmina-piren er det deilig å komme inn i den enorme spisesalen i Rotterdams Hotel New York.

Her er det en uhøytidelig miks av gammelt og nytt. Slitt mahogni og blankpusset messing står opp mot det råeste av dagens designlamper og møbler.

Historisk miljø

En duggfrisk østersbar flankerer en tyve meter lang bardisk.

Veggene prydes av moderne illustrasjoner, og en enorm kaffekanne er det største blikkfang ved det totalt åpne kjøkkenet.

Dette spesielle, historiske miljøet og interiøret er vel ingen bombe ettersom bygningen er det tidligere, eksklusive hovedkontoret til Hollands Amerika-linje.

Herfra gikk reisen til tusenvis av forventningsfulle emigranter til drømmens land: Amerika.

Derfor passer det utmerket at anlegget har fått et nytt liv som tilholdssted for de unge og eventyrlystne, internasjonale og hippe.

I tillegg er området rundt spekket med arkitektur i verdensklasse.

HAVETS FRUKTER: Det er vel ingen overraskelse at i et så maritimt preget hotell har østersbaren en sentral plassering i interiøret?
HAVETS FRUKTER: Det er vel ingen overraskelse at i et så maritimt preget hotell har østersbaren en sentral plassering i interiøret? Foto: Foto: RIB

Smeltedigel av nasjonaliteter

I hotellrestauranten summer det av liv og stemmer i alle tungemål. Midt på dagen, ved lunsjtider er dette stedet som en utrolig livlig, kosmopolittisk smeltedigel.

- Dette er vel ikke en noen overraskelse for de som kjenner litt til byen vår. Den har seks hundre tusen innbyggere og 160 nasjonaliteter, forteller Kim Heinen, historiker, DJ og Rotterdam-entusiast til klikk.no

- Det sier litt at vi er den første storby i Europa med en muslimsk borgermester. Likevel et dette stedet unikt, fortsetter han.

Tre dedikerte designere

KUL  ATMOSFÆRE: Som i de fleste andre steder i Holland hersker det en  uformell, laidback tone i spisesalen i Hotel New York.
KUL ATMOSFÆRE: Som i de fleste andre steder i Holland hersker det en uformell, laidback tone i spisesalen i Hotel New York. Foto: Foto: RIB

Hollands Amerika-linje måtte stenge dørene til dette fasjonable hovedkvarteret i 1984.

TRAPPER TIL TOPP: Selvfølgelig tok de tre grunderdesignerne vare på de gamle, dekorative støpejernstrappene.
TRAPPER TIL TOPP: Selvfølgelig tok de tre grunderdesignerne vare på de gamle, dekorative støpejernstrappene. Foto: Foto: RIB

Etter at bygningen hadde stått tom i ti år påtok tre energiske designere, Hans Loos, Daan van der Have og Dorine de Vos. å blåse liv i bygningen på nytt.

- Vi forsøkte å ta vare på den vakre arkitekturen så godt vi kunne, sier kunstner og designer Dorine de Vos til klikk.no

- Den er slående i uttrykket, inne som ute, og anlegget har en glamorøs fortid som hundretusener av mennesker har et nært forhold til.

- Beliggenheten er unik, full av nostalgi og drømmer om en bedre fremtid. Vi tilstrebet et interiør og et grafisk design som holder over tid, i mange tiår, legger hun til.

Det er kvaliteten på detaljene som røper kvaliteten på innredningsarbeidene som er gjort.

Spektakulære rom og bad

Hotell-bygningen inneholder 72 individuelt innredete rom, med ditto oppsiktsvekkende bad. Her er også to spektakulære tårnværelser. De benyttes ofte som brudesuiter.

STILSIKKERT: Stilen er røff, tidløs og maritim. Dette passer utmerket i et over hundre år gammelt  "jugendpalass".
STILSIKKERT: Stilen er røff, tidløs og maritim. Dette passer utmerket i et over hundre år gammelt "jugendpalass". Foto: Foto: RIB

I tillegg kommer en rekke konferanserom, fellesrom og restaurant. Alle med et storslått utsyn over båter, ikke minst tunglastete lektere, bølger og elven Maas.

Et steinkast fra hotellet ligger det trendy teateret Luxor, Nederlands Fotomuseum og den nye bygningen for Rottedam International Film Festival.

Den spektakulære bygningen Las Palmas er et funn . Her har både kafé, rave-scene og en utsøkt fiskerestaurant formet som en "boble" på taket.

Det er altså litt av hvert å se i dette området som hevdes å være den største og mest spennende byggeplassen i Europa. Her setter topparkitekter som Renzo Piano, Mecanoo, Rem Koolhaas og OMA samt Sir Norman Foster sitt preg på miljøet.

Overtatt av hotellkjede

I 2001, etter åtte års drift ble Hotel New York overtatt av hotellkjeden WestCord.

Dette ser ikke ut til å ha påvirket den originale og unike designeratmosfæren, helheten på stedet det aller minste.

SOV SOM EN KONGE. I rom 1022 er det både gulvplass og takhøyde. Den er en rekke av disse mega-rommene. Noen med gedigne peiser. De originale teppene i rommet er rehabiliterte.
SOV SOM EN KONGE. I rom 1022 er det både gulvplass og takhøyde. Den er en rekke av disse mega-rommene. Noen med gedigne peiser. De originale teppene i rommet er rehabiliterte. Foto: Foto: RIB

Prisene på dobbeltrom starter fra ca kr 1000 for dobbeltrom per natt.

Les også:

Trendy hotell i Barcelona

Berlins hippeste hotell

Hotell i Palma Mallorca

MELLOM TÅRNENE: Hotel New York ligger som en svart, liten prikk mellom de høyeste byggene ytterst på Kop van Zuid-landtungen, midt i Rotterdams havnebasseng. Dette er for tiden Europas travleste byggeplass. Til venstre byens nye landemerke, Erasmus-broen, populært kalt "Svanen" signert arkitekt Ben van Berkel.
MELLOM TÅRNENE: Hotel New York ligger som en svart, liten prikk mellom de høyeste byggene ytterst på Kop van Zuid-landtungen, midt i Rotterdams havnebasseng. Dette er for tiden Europas travleste byggeplass. Til venstre byens nye landemerke, Erasmus-broen, populært kalt "Svanen" signert arkitekt Ben van Berkel. Foto: Foto: RIB
ET STED FOR SENE KVELDER. Sjekk ut den lange bardisken med de utrolige snekker- og designdetaljene. Er det mulig å få det bedre?
ET STED FOR SENE KVELDER. Sjekk ut den lange bardisken med de utrolige snekker- og designdetaljene. Er det mulig å få det bedre? Foto: Foto: RIB
KLASSISK ELEGANSE: Her oser det av eksklusivt rosentre, rehabilterte originaltepper og blankpusset messing. På skjermbrettet ser du litt av av den lekne streken som preger flere rom.
KLASSISK ELEGANSE: Her oser det av eksklusivt rosentre, rehabilterte originaltepper og blankpusset messing. På skjermbrettet ser du litt av av den lekne streken som preger flere rom. Foto: Foto: RIB
STIMULERENDE INTERIØR: Hyggelige lesebord i offentlige rom støter du på overalt i Holland. Dette stimulerende kulturinnslaget kommer stadig sterkere her hjemme ogå, særlig i litteraturhusene som har dukket opp i flere byer.
STIMULERENDE INTERIØR: Hyggelige lesebord i offentlige rom støter du på overalt i Holland. Dette stimulerende kulturinnslaget kommer stadig sterkere her hjemme ogå, særlig i litteraturhusene som har dukket opp i flere byer. Foto: Foto: RIB
STORSLÅTT: Fra det herskapelige Rom 205 har du et gedigent overblikk over elven Maas.
STORSLÅTT: Fra det herskapelige Rom 205 har du et gedigent overblikk over elven Maas. Foto: Foto: RIB
DELIKATE TONER. Rom 117 er delikat , nesten nøytralt. Men ser du  nøye etter, ser du hvor utrolig stilsikkert hele interiøret, ned til minste detalj, er bygget opp.
DELIKATE TONER. Rom 117 er delikat , nesten nøytralt. Men ser du nøye etter, ser du hvor utrolig stilsikkert hele interiøret, ned til minste detalj, er bygget opp. Foto: Foto: RIB
FULL FART I HAVNEBASSENGET: Vil du ta en lynkjapp tur på byen er det bare å ringe etter en vanntaxi. Hotel New York i bakgrunnen. Til venstre høyhuset World Port Center tegnet av Sir Norman Foster, til høyre Montevideo Tower tegnet av Delft-baserte Mecanoo. Denne bygningen er Hollands høyeste boligblokk.
FULL FART I HAVNEBASSENGET: Vil du ta en lynkjapp tur på byen er det bare å ringe etter en vanntaxi. Hotel New York i bakgrunnen. Til venstre høyhuset World Port Center tegnet av Sir Norman Foster, til høyre Montevideo Tower tegnet av Delft-baserte Mecanoo. Denne bygningen er Hollands høyeste boligblokk. Foto: Foto:RIB

Badegulvet du aldri har sett før

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning