Arkitektens drømmehytte

Drømmehytta tar pusten fra deg

Hytta til arkitekt Preben Holst er imponerende og diskre på samme tid.

HYTTEEVENTYR I HØYFJELLET: Hytta til arkitekt Preben Holst er kledd med lerk og er diskre plassert i bjørkebeltet på Skeikampen. Tørrmur utført av murermester Halvorsen, Fåvang.
HYTTEEVENTYR I HØYFJELLET: Hytta til arkitekt Preben Holst er kledd med lerk og er diskre plassert i bjørkebeltet på Skeikampen. Tørrmur utført av murermester Halvorsen, Fåvang. Foto: Foto: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Da Oslo-arkitekten Preben Holst med familie skulle bygge seg hytte på fjellet, var tilpasningen til landskapet og naturen viktig.

- Det viktigste for oss var å ta vare på mest mulig av de fine, krokete bjørketrærne på den svakt hellende tomten på 850 moh på Skeikampen, bare noen hundre meter fra skiheisene, forteller han til klikk.no, og utdyper at når hytta nå er ferdig skjermer trærne for vær og vind, og bidrar også til å ivareta stedets opprinnelige høyfjellspreg.

En flom av dagslys

For å få de best mulige lys, utsikt og solforhold la Holst den 23 meter lange hovedbygningen med langsiden rett mot solen i sør.

PANORAMA: Oversikt over stueinteriøret med vinduer nesten hele veien rundt. Glattslipt, grått betonggulv.
PANORAMA: Oversikt over stueinteriøret med vinduer nesten hele veien rundt. Glattslipt, grått betonggulv. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Utsiktsrom og overlysvinduer

Stuen i østenden av bygningen er hyttas dominerende hovedrom og sentrum. Og med store vinduer nesten hele veien rundt og rader av glass på toppen av ytterveggene får familien utsikt i tre retninger.

- Og om kvelden kan vi se det glitre i lysene fra Hafjell, på den andre siden av Gudbrandsdalen, forteller Preben.

Høyreist hytte

FRODIG MIKS: Den terrakottafargete peisen er sentrum i stuen. Taket bæres av gråmalte stålsøyler og limtredragere. Flere soverom på hemsen. Sofa fra Exo Møbelstudio.
FRODIG MIKS: Den terrakottafargete peisen er sentrum i stuen. Taket bæres av gråmalte stålsøyler og limtredragere. Flere soverom på hemsen. Sofa fra Exo Møbelstudio. Foto: Foto: Nils Petter Dale

For å få til det høyreiste preget på hovedhytta, få inn utsikten og følge det kommunale regelverket laget Holst lange sidevolumer på begge sider av bygningens langsider.

Utsiktsglugger og panorama

Via de langsmale vindusrekkene høyt opp på veggen kan familien sitte inne i fred og ro og se stormen ruske i trærne omkring hytta. Noen ganger nyter de også synet av snøfokket som driver over toppen på Skeikampen.

Lerk inne, lerk ute

Arkitekten brukte lerk trematerialer både inne og ute.

HØYREIST: Fra gangen ses den stilrene, moderne tak- og veggkonstruksjonen. Betonggulvet "flyter" gjennom gang, kjøkken og stue - uten terskler.
HØYREIST: Fra gangen ses den stilrene, moderne tak- og veggkonstruksjonen. Betonggulvet "flyter" gjennom gang, kjøkken og stue - uten terskler. Foto: Foto: Nils Petter Dale

- Jeg valgte dette trematerialet både fordi det er robust og vakkert, og når det står ubehandlet utvendig får det et diskre, sølvgrå patina som gjør at fargene på husene går i ett med naturen, forklarer byggherren.

LYSGLIMT: Hyggekroken ligger i østenden av stuen. Herfra kan du om kvelden se lysene fra Hafjell på den andre siden av Gudbrandsdalen.
LYSGLIMT: Hyggekroken ligger i østenden av stuen. Herfra kan du om kvelden se lysene fra Hafjell på den andre siden av Gudbrandsdalen. Foto: Foto:Nils Petter Dale
- Jeg ville lage en hytte som var så visuelt smal som mulig, samtidig som den skulle være god å bo i, sier arkitekt Preben Holst.
- Jeg ville lage en hytte som var så visuelt smal som mulig, samtidig som den skulle være god å bo i, sier arkitekt Preben Holst. Foto: Foto. Nils Petter Dale

Det seks meter lange kjøkkenet er også i lerk har storkjøkkenebeslag i stål på toppen.

Det er laget i samarbeid med Gjeving Trevare i Tvedestrand.

Barsk og varm betong

Bygningen er spesiell i både form og materialer, og tvers gjennom gang og stue går det glattslipte betonggulvet med varme i.

Det er både et vakkert gulv, godt å gå på og det er røft nok til å tåle tråkket fra mange store og små alpinfrelste.

Tøffe tak

Det spesielle taket bæres av stålsøyler og limtredragere. Konstrusjonen er robust og omhyggelig dimensjonert for å tåle den store snøvekten som kan oppstå i dette høyfjellsstrøket.

Midt på er takhøyden 4,5 m.

Gudbrandsdalen kaller

- Arkitekturen både i dette stuerommet og hele anlegget er inspirert av den gamle byggeskikken i Gudbrandsdalen. Tenk bare på låvene i dette dalføret. De er også langsmale, samtidig som de ofte streber litt oppover, kommenterer byggherre Preben Holst.

Vår tids formspråk

Holst forteller at han ville utnytte mulighetene som ligger i moderne arkitektur i størst mulig grad i dette prosjektet.

- Dette er vår tids formspåk og på dette fagfeltet åpner det seg en lang rekke spennende designmuligheter. Både i form av nye materialer, spenstige volumer og kontaktmuligheter til naturen som den tradisjonelle byggeskikken ikke har.

Se også

Arkitekttegnete ferdighus

Kule nettbutikker

Interiørakitekten forvandlet stua

VINDU MOT VIDDA: Hovedsoverommet i første etasje har et stort vindu mot sørvest.
VINDU MOT VIDDA: Hovedsoverommet i første etasje har et stort vindu mot sørvest. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Interiørtrendene som teller

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning