Arkitektur: tilpasset terrenget

Dette er bare halve huset

Sjekk hvor langt arkitektene gikk for å tilpasse boligen til terrenget.

I ETT MED NATUREN: Det energieffektive huset er bygget inn i bakken for å lage minst mulig forstyrrelser i landskapet.
I ETT MED NATUREN: Det energieffektive huset er bygget inn i bakken for å lage minst mulig forstyrrelser i landskapet. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
Publisert Oppdatert

Den lille familien ønsket seg et hus som var så tilpasset de spesielle naturomgivelsene som mulig. Beboerne kontaktet derfor arkitektbyrået Denieuwegeneratie architecten med et ønske hjelp. Resultatet ble en bolig i direkte kontakt med naturen, og med minimale økologiske fotavtrykk.

Terrengtilpasning

Huset ligger på en historisk landbrukstomt i et naturreservat i Nederland.

- For å minimere forstyrrelsene i landskapet er huset bygget inn i en kunstig ås, forklarer arkitekten Thomas DIeben.

- Klienten ønsket også et miljøvennlig hus, og vi la derfor stor vekt på miljøvennlige og bærekraftige løsninger. Innkapslingen i bakken fungerer også som en kamuflasje som skjuler huset fra nordsiden. Jorden rundt tjener som termisk isolasjon.

Lokale materialer

På sørsiden har huset blitt åpnet opp maksimalt. Den store glassfasaden er innrammet i tømmer, som styrer overgangen fra det kunstige til det naturlige. Det går en stor terrasse langs hele bredden av huset, og på vestsiden av er det laget et hønsehus.

- Rammen på huset er konstruert ut av Lerk, fra skogen rundt huset. Materialene er dermed svært kortreiste og lokale, forteller arkitekten videre. Detaljering skaper en sømløs overgang mellom interiør og eksteriør: Betonggulvet, vindusrammene og terrassens etterbehandling er gjennomgående fra interiøret til eksteriøret.

PLANTEGNING OG UTSNITT
PLANTEGNING OG UTSNITT Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
SPREKK I FJELLET: Inngangen til huset er gjennom en åpning i fjellet.
SPREKK I FJELLET: Inngangen til huset er gjennom en åpning i fjellet. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
ÅPNER OPP: De store vindusflatene åpner opp mot skogen og fjellene rundt huset. På vestsiden har beboerne laget et hønsehus.
ÅPNER OPP: De store vindusflatene åpner opp mot skogen og fjellene rundt huset. På vestsiden har beboerne laget et hønsehus. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
SKJULT I TERRENGET: Fra baksiden kan du nesten ikke se at det er et hus der.
SKJULT I TERRENGET: Fra baksiden kan du nesten ikke se at det er et hus der. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
GLASSKUPPEL: Fra barnerommet i annen etasje er det et vindu formet som glasskuppel.
GLASSKUPPEL: Fra barnerommet i annen etasje er det et vindu formet som glasskuppel. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Fritt spillerom

Innvendig har huset et rekstangulært, åpent rom på 12x19 meter. Det åpne rommet tillater en fleksibel løsning på interiøret.

- Rommene er arrangert på en uryddig måte, og inndelt ved hjelp av lette trekonstruksjoner, forklarer Dleben. Dette har vi gjort for å tilrettelegge for mulige fremtidige endringer. Ingenting er låst og interiøret skal kunne utvikle seg sammen med den unge familien. Dermed kan rom og værelser legges til eller fjernes med tiden.

- De ulike rommene oppleves veldig forskjellig. I den ene delen av huset er det en grotteaktig atmosfære der dagslyset siver inn gjennom dype kutt i fjellet. I det åpne fellesområdet åpner den store glassfasaden opp mot en spektakulær utsikt over de omkringliggende skogene.

BETONG: Arkitektene brukte så mye resirkulert betong som mulig, ettersom betong i utgansgpunktet ikke er miljøvennlig grunnet en forurensende byggeprosess. Men materialet er perfekt for å holde varmen inne og ute, slik at huset holdes kaldt om sommeren og varmt om vinteren.
BETONG: Arkitektene brukte så mye resirkulert betong som mulig, ettersom betong i utgansgpunktet ikke er miljøvennlig grunnet en forurensende byggeprosess. Men materialet er perfekt for å holde varmen inne og ute, slik at huset holdes kaldt om sommeren og varmt om vinteren. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
ARTIGE OVERRASKELSER: Huset er fullt av finurlige løsninger slik som disse trappetrinnene formet som skateboard.
ARTIGE OVERRASKELSER: Huset er fullt av finurlige løsninger slik som disse trappetrinnene formet som skateboard. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
SØREGET INTERIØR: Interiøret i huset er originalt og overraskende. Store, lyse lerret kan trekkes for de enorme vinduene som beskyttelse mot solen.
SØREGET INTERIØR: Interiøret i huset er originalt og overraskende. Store, lyse lerret kan trekkes for de enorme vinduene som beskyttelse mot solen. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Kontraster

Arkitektene ønsket å skape kontraster i materialbruken og interiøret. Betongveggen, som skal symbolisere fjellet, ser uferdig ut. De sveisede skjøtene i stålet er synlig, og treverket er ubehandlet. Interiøret er derimot ferdig og gjennomført på en original og fargerik måte.

Energieffektive løsninger

- Prosjektet har vært et eksperiment i bærekraftige, arkitektoniske og tekniske strategier, forklarer Dleben. De tekniske installasjonene, designet av Arup Amsterdam, består av Solcellepanel, LED belysning, oppvarming med pellets i kombinasjon med en oppvarming med lav temperatur og CO2 overvåket ventilasjon. Resultatet er et hus der den totale mengden energi som produseres overstiger forbruket. Overskuddsenergien kan brukes til å lade en elbil.

- Huset er annerledes og uforutsigbart, avslutter arkitekten. Vi ønsket å utføre et eksperiment i bærekraftige strategier innen struktur, og materielle og tekniske installasjoner. Det er et hus som glir inn i omgivelsene, men som likevel skiller seg ut med spennende overraskelser.

HENGE PÅ UTSIDEN: Tanken bak det utstående vinduet var at barna kan henge ut fra deres rom for å se på stjernene. Du kan sitte inne i vinduet og være bokstavelig talt utenfor huset.
HENGE PÅ UTSIDEN: Tanken bak det utstående vinduet var at barna kan henge ut fra deres rom for å se på stjernene. Du kan sitte inne i vinduet og være bokstavelig talt utenfor huset. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
STILRENT: Den gjennomgående bruken av betong gir et stilrent og industrielt preg på noen av rommene.
STILRENT: Den gjennomgående bruken av betong gir et stilrent og industrielt preg på noen av rommene. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall
KREATIV BOKHYLLE: Bilen er en "spøk" fra klienten. Han kjørte en Daimler, som er svært forurensende. Siden huset hans skulle være maksimalt bærekraftig kunne han ikke fortsette å kjøre den forurensende bilen. Han ¿korsfestet "bilen for sine synder. Deretter ble den gjort om til en bokhylle og et barskap.
KREATIV BOKHYLLE: Bilen er en "spøk" fra klienten. Han kjørte en Daimler, som er svært forurensende. Siden huset hans skulle være maksimalt bærekraftig kunne han ikke fortsette å kjøre den forurensende bilen. Han ¿korsfestet "bilen for sine synder. Deretter ble den gjort om til en bokhylle og et barskap. Foto: FOTO: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen